Heeten met Endona koploper in opwekken groene energie

Interessant? Deel het artikel

endona
De opening van het zonnepark Endona

Iedere Heetenaar heeft nu vier zonnepanelen. In het dorp lagen al 6000 panelen op daken, met de opening van zonne-energiepark Endona zijn er 7752 bij gekomen. Daarmee scoort Heeten vier keer beter dan landelijk. Pas ergens volgend jaar kent ons land net zoveel panelen als inwoners.

Dat rekende Bas Jan Blom van Energiefonds Overijssel voor tijdens de officiële opening van het eerste zonne-energiepark van Overijssel dat geheel in particuliere handen is. Die opening was vrijdagmiddag. En daar waren veel genodigden bij, want er zijn veel mensen betrokken geweest bij de uiteindelijke totstandkoming. Al vijf jaar geleden zag dit initiatief het daglicht. Maar omdat dit concept nog niet bestond heeft het tot nu geduurd voordat alles rond was. Over verleden, heden en toekomst is hier alles te lezen.

Lovende woorden
Tijdens de opening lovende woorden voor Dominique Doedens, Frank Middelkoop, Jan Oostewechel en Peter Stam. De volhardendheid van deze mannen van het eerste uur heeft het mede mogelijk gemaakt dat Endona er sowieso is. Ook lovende woorden aan het adres van het huidige bestuur dat bestaat uit Edward Weening (voorzitter), Loeck Tomassen (penningmeester), Arnold Geerdink (secretaris) en Vincent Klein Koerkamp, dat vol energie ook vooruit kijkt en nieuwe initiatieven ontplooit. Wethouder Frank Niens: “dit is een cruciaal project voor onze gemeente, niet in de laatste plaats vanwege de kennis die we hier mee hebben opgedaan.” Lovende woorden van de wethouder ook voor Heeten: “Zo zijn ze in Heeten. Dertig jaar geleden al zetten ze hier een eigen sporthal neer. Kijk naar het eigen zwembad. En nu dit zonne-energiepark. Allemaal door vrijwilligers gedaan, die de schouders er onder zetten als er iets moet gebeuren!”

Edward Weening had kort voor zijn openingstoespraak nog even op de site van Endona gekeken om de laatste stand van zaken te kijken, want de panelen werken al. “Deze week hebben we 85 megawatt-uur gedraaid, dat is een jaar stroom voor 25 huishoudens!”

Veldegge
Weening keek ook al weer vooruit: in nieuwbouwwijk de Veldegge ontwikkelt Endona een zogenaamde gridflex, waarbij bewoners eerst onderling zelf opgewekte elektriciteit opwekken, voordat ze kijken of ze nog iets van het energienet (de grid) nodig hebben. Aan dit project doen landelijke partijen mee, waaronder de Universiteit van Twente. Weening: “Daarvoor is het wel belangrijk dat er draagvlak is in de buurt. Nou, ik kan meedelen dat iedereen, ja iedereen in de Veldegge meedoet!”

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *