Op een koude winterdag snak je naar heerlijke hartverwarmende gerechten. Stoofpotjes, een hele warme ovenschotel of een kom maaltijdsoep. Als het maar stevig en lekker vullend is!
Door Ria Olde Rechterschot
Tja winter, een hele week lang stevig winter, daar horen dan wat recepten bij van heerlijke winterkost toch?
Deze knolselderij-knoflooksoep is heerlijk als voorgerecht of bij de lunch.
Boodschappenlijstje: 3-5 teentjes knoflook (naar smaak), 500 gram knolselderij, 1 kleine ui, 1 eetlepel olie, 1 kipfilet, 1/4 bouillontablet met minder zout, 100 ml halfvolle melk, blaadjes van de knolselderij, zwarte peper
Bereidingswijze: Maak de teentjes knoflook los, maar pel ze niet. Pof de knoflook in een kleine droge koekenpan met een deksel er op in 20 minuten gaar.
Schil de knolselderij en snijd hem in blokjes.
Pel de ui en snijd hem klein. Fruit de ui in de olie glazig. Voeg de knolselderij toe met de kipfilet, 400 ml water en het stukje bouillontablet en breng dit aan de kook. Kook de knolselderij in 20 minuten gaar.
Neem de kipfilet uit de pan,
Druk de gare knoflook uit de velletjes en roer ze door de soep.
Pureer de soep met een staafmixer.
Breng de soep weer aan de kook en verdun hem met wat melk.
Snijd de kipfilet in blokjes en roer ze door de soep.
Was de blaadjes selderij, knip ze klein en strooi ze over de soep. Maal er wat zwarte peper over.
Hoofdgerecht: Gevulde appels met hete bliksem
Boodschappenlijst: 4 grote zure appels (bv goudrenetten), 1 zoete appel (bv jonagold), 1 ui, 400 gr kruimige aardappels, scheutje melk, 125 gr spekjes, Snufje kaneel, citroensap
Bereidingswijze: Verwarm de oven op 200 graden. Snijd de bovenzijde van de zure appels en bewaar dit kapje. Hol de appel verder uit en bewaar het vruchtvlees. Besprenkel eventueel de uitgeholde appels met citroensap om verkleuren tegen te gaan. Snijd de aardappels in grove stukken. Schil de zoete appel, pel de ui en snijd beide in stukjes. Verhit een pan met water op het vuur. Voeg de aardappels, ui, stukjes zoete appel en de helft van de stukjes zure appel (uit de uitgeholde appels) toe. Kook ca. 15 minuten tot de aardappels gaar zijn. Bak ondertussen de spekjes krokant in een droge koekenpan.
Giet de aardappels en appels af en doe terug in de pan. Pureer met een stamper fijn en maak de stamppot smeuïg met een klont boter en melk. Meng de spekjes door de hete bliksem en breng op smaak met peper, zout en een snufje kaneel. Vul de zure appels met de hete bliksem. Zet de gevulde appels ongeveer 20 minuten in de oven.
Kijk voor de verkooppunten van de diverse ingrediënten vooral even op de regiokaart van de Noaberhaptrap. https://www.fietsenvoormijneten.nl/regio/salland/
Weet je of heb je een stalletje wat nog niet op de kaart staat? Tip ons dan zodat we het stalletje toe kunnen voegen.
Eet smakelijk!