Heemtuin Veermans Hof IJsselflora 50 jaar oud

Interessant? Deel het artikel

heemtuin ijsselflora

De Heemtuin Veermans Hof IJsselflora bestaat vijftig jaar. Annet van ver Veen blikt daarom terug op het ontstaan.

In 1971 is Jan Veerman begonnen met het aanleggen van een heemtuin in Wijhe. De aanleiding was de aanleg van nieuwe IJsseldijken. Op de oude dijken groeide prachtige IJsselflora, die Jan wilde behouden. Met hulp van leerlingen van hem, hij was directeur der Lagere School, en vele vrijwilligers, zijn de oude dijken afgeplagd, nét voor de machines uit. Deze plaggen mocht Jan achter café Krikke (nu heet dit Bij ONS) tijdelijk neerleggen.

Grond van de gemeente

Jan kreeg van de gemeente een stukje grond toegewezen, de rechterkant van de sloot in de heemtuin als je bij de ingang staat, om zijn heemtuin IJsselflora te starten. Enige tijd later kreeg Jan er van het Weijtendaal nog een stuk grond bij aan de andere kant van de sloot. Hij regelde er bruggen bij, die aannemer Hemeltje toen heeft aangelegd. In 2013 werd er nog een stuk grond van het Weijtendaal aan toegevoegd, dit is onder andere het stuk waar nu de Vlindertuin en het perk Eetbare planten in ligt.

Struiken en planten leren kennen

Jan Veerman wilde dat zijn leerlingen alle struiken en planten leerden kennen en plantte daarom van elke struik en boom één exemplaar in de heemtuin. Hij legde naast de IJsselflora een dijkhelling, een rivierduin en een zandberm, ook andere biotopen aan. Een steenhoop voor warmteminnende planten, een Stinzenhoek, zodat ook in het voorjaar er allerlei bolgewasjes te bewonderen waren. Ook een bosgedeelte en een akker en een gedeelte met bijzondere planten, wat nu “Tuintje van Jan” genoemd wordt en natuurlijk ook het Vrome Hoekje, wat aanvankelijk het Roomse hoekje heette.

In 1996 bestond de heemtuin 25 jaar. Het toenmalig bestuur van Natuur en Milieu Wijhe besloot dat de naam van de heemtuin gewijzigd moest worden in ‘Veermans Hof IJsselflora’, naar voorbeeld van ‘Thijsse’s Hof’ in Bloemendaal. Jan Veerman werd in het zonnetje gezet met de Wijhese Harmonie die een serenade kwam geven bij de heemtuin.

De Grutto

In 2006 startte IVN-afdeling De Grutto een heemtuincursus, omdat Jan hulp nodig had bij het onderhoud van de heemtuin. Vanaf die tijd hielpen verschillende mensen Jan bij het onderhoud. Toen Jan het niet meer kon nam IVN-afdeling De Grutto het helemaal over.

In 2011 werd nog samen met Jan het 40-jarig jubileum gevierd in de heemtuin met mensen die allemaal gewerkt hadden in de heemtuin, hetzij als kind, leerling van Jan, hetzij als volwassen vrijwilliger, die Jan graag wilden helpen. Op Ierse muziek, waar Jan van hield, liep Jan nog polonaise door de heemtuin en werd er gesmikkeld van lekkere hapjes en drankjes.

Er werden wat perken gewisseld van plek. De akker deed het op de oorspronkelijke plek niet goed meer, door de vele schaduw die op het perk viel. De akker heeft nu een plek gekregen aan de kant van het Weijtendaal. Het Vrome Hoekje werd uitgebreid richting de Vlindertuin, die in 2014 aangelegd werd.

De akker werd verdeeld in kleine akkertjes, zodat de verschillende granen ook voor het publiek goed uit elkaar te houden zijn. In 2020 werd een nieuw perk “Eetbare planten” ingericht. Het publiek mag hier proeven van planten met heel verschillende smaken. Helaas door Corona heeft de opening van dit perk nog niet plaatsgevonden. Misschien kan het in 2021 wel, gelijk met het 50-jarig jubileum.

Heemtuingroep

Ondertussen heeft de heemtuin een heemtuingroep, waarin 16 mensen zitten die wekelijks het onderhoud doen van maar t/m oktober. Daarnaast is er een groep mensen die incidenteel helpen bij klussen in de heemtuin. Er melden zich steeds spontaan mensen aan die graag willen helpen. Daar zijn we erg blij mee.

Of en hoe we het jubileum – 50 jaar – kunnen vieren, gaan we afwachten. Anders vieren we het een jaar later, als er weer grotere groepen mensen bij elkaar mogen komen. We gaan vast wel aandacht geven aan het jubileum, want uniek is onze Veermans Hof IJsselflora zeker!

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.