Heb jij het onzichtbare bos al wel eens gezien?

Wie in het bos wandelt ziet maar weinig van alle intelligente processen die zich daar afspelen. Wat we niet zien, bijvoorbeeld wat er onder de grond gebeurt, of hoe bomen communiceren en samenwerken, blijft meestal het terrein van de wetenschap. De kenniswandelingen die Het Onzichtbare Bos organiseert in de bossen bij Diepenveen veranderen dit. Bosambassadeur Walter Donker geeft je een totaal nieuwe kijk op deze wonderlijke wereld.

Interessant? Deel het artikel

Het_Onzichtbare_Bos 1

Bossen waren al vele honderden miljoenen jaren eerder op aarde dan de mens. Het bos heeft zich in al die tijd kunnen ontwikkelen tot een geavanceerde en vooral intelligente leefgemeenschap, waar micro-organismen als schimmels en bacteriën in symbiose leven met bomen en bodemdieren. Dankzij de wetenschap zijn er vooral de laatste decennia veel opzienbarende ontdekkingen gedaan die hebben geleid tot baanbrekende inzichten. Walter Donker neemt je hierin mee en wijst je op bijzondere fenomenen, waar je waarschijnlijk nooit eerder bij hebt stilgestaan. Zo leer je bijvoorbeeld van alles over de communicatie tussen bomen, over het bodemleven en de geavanceerde schimmelnetwerken onder de grond die alles verbinden. Verrassend genoeg blijkt dat deze parallelle wereld in vele opzichten lijkt op onze menselijke maatschappij.

Zowel voor mensen die nog weinig weten over bomen als voor biologen en andere professionals zijn de kenniswandelingen verrassend, vernieuwend en goed te begrijpen.
Het Onzichtbare Bos organiseert twee themawandelingen. De wandeling ‘Over-Leven in Symbiose’ gaat over de samenwerkingen in het bos boven en onder de grond. De wandeling ‘Boomdynamiek’ geeft verrassende inzichten in het leven van bomen. Voor locaties, data en aanmelding: www.hetonzichtbarebos.nl

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *