Hazelnoten telen? Lees dan het boek “De teelt van hazelnoten”

Interessant? Deel het artikel

Notenteelt

Lijkt het je interessant om hazelnoten te telen, maar wil jij je er eerst in verdiepen? Dan is het boek: “De teelt van hazelnoten” wellicht interessant voor jou. Het boek is eigenlijk een teelthandleiding met een beschrijving van de actuele stand van zaken op onder andere het gebied van: bodem, water, bemesting, teelt, ziekten en plagen of afzet.

Toenemende belangstelling

Notenteelt past in veel sectoren en de belangstelling voor notenteelt in Nederland neemt toe. Er is steeds vaker belangstelling vanuit de ondernemer om te starten met de teelt van noten, maar vaak ontbreekt de juiste kennis en ervaring. De nieuwe handleiding “De teelt van hazelnoten” helpt ondernemers bij het opstarten en het uitvoeren van de hazelnotenteelt.

Notenteelt is toekomstbestendig

Notenteelt is een duurzame teelt en kan goed uitgevoerd worden zonder of met weinig chemische bestrijding tegen onkruiden en ziekten en plagen. Noten zijn een gezond product, staan in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum en dragen bij aan de eiwittransitie van dierlijke naar plantaardige eiwitten.

Consumenten eten steeds vaker noten en dan is local for local een belangrijk aspect. Denk aan korte ketens, productie in eigen regio of kringlooplandbouw. Hazelaars leggen, zoals alle bomen, koolstof (CO2) vast in boom én bodem en dragen zo bij aan de beheersing van klimaatverandering.

Hazelaars zijn daarmee ook een gewas van de toekomst, ze gedijen goed in het huidige klimaat, maar ook in het toekomstige klimaat. En hazelaars dragen bij aan een duurzame bescherming van onze bodem, stimuleren de biodiversiteit en zijn waardevol in het landschap.

Artikel: 5 redenen waarom notenteelt een goed idee is

Notenteelt is een teelt

Teelt betekent dat de planten aandacht nodig hebben om in voldoende hoeveelheden een kwalitatief goed product voor de markt te leveren. Notenbomen passen in elk bedrijfssysteem, de wijze van toepassing is afhankelijk van de bedrijfsstrategie.

Artikel: notenteelt integreren in agrarische bedrijfsvoering 3 concepten

Er zijn vele toepassingsmogelijkheden voor notenbomen en specifiek hazelnotenbomen in het agrarische bedrijf, van volvelds tot bufferstroken of hagen en vele agroforestry combinaties (boslandbouw). Bij al die toepassingen is kennis van de hazelnotenteelt van belang om de aanplant tot een succes te maken.

De nieuwe teelthandleiding beschrijft de actuele stand van zaken over bodem, water, bemesting, rassen, standplaats, plantmateriaal, grondbehandeling, teelt, ziekten en plagen, oogst, bewaring, opslag, afzet en de economie van hazelnoten. Ook de naamgeving, bestuiving en bevruchting komen aan de orde.

Het boek is te bestellen via deze link.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden