Hasan: Met een ander klimaat krijg je ook andere volkstuintjes

Interessant? Deel het artikel

hasan kaddour

Als iemand een probleem tegenkomt dat hij niet kan oplossen, of dat groter is dan zijn oplossend vermogen kan bevatten, dan zoekt hij vaak naar positieve invalshoeken, kijkt hij of hij er nog iets goeds van kan maken. Dat doen we individueel, maar dat doen we ook als samenleving.

Door Hasan Kadour

Kijk naar het klimaat. Dat is een aankomende ramp. De temperatuur stijgt. De aarde warmt op. IJskappen smelten. Het water in de zee stijgt. Regenwouden veranderen. Er komt meer woestijn. Delen van de aarde worden onbewoonbaar. Overstromingen zijn aanstaande. Hier in Nederland breken we hitterecords, land droogt uit, er is gebrek aan water, ouderen sterven van de hitte, sneeuw wordt zeldzaam in de winter. Er zijn geen twee redelijke mensen die het erover oneens zijn dat de klimaatverandering een vernietigend karakter heeft.

En wat doen we?

Niets…

Ja, een paar internationale organisaties roepen dat er een ramp aankomt, we bedenken slogans en hangen spandoeken op, we doen mee aan sit-ins. Politieke partijen praten er dag en nacht over en draaien het naar hun partijvoordeel. Wij als individuen of in kleine gemeenschappen doen ook wel ons best. Maar wat schiet dat op. Het is allemaal vrij machteloos, onze capaciteit is zeer beperkt, dit probleem is zelfs groter dan een probleem van een land of van een continent. Het probleem gaat regeringen te boven. Het zijn een paar grote bedrijven die met enorme financiële belangen hier de baas zijn.

Een probleem dat we niet oplossend kunnen bevatten, daar proberen we iets positiefs uit te halen.

Dus ik dacht, toen ik lekker in mijn eigen volkstuintje zat aan de rand van Olst, kunnen we door de klimaatveranderingen niet nieuwe gewassen in Nederland introduceren? We importeren veel uit mediterrane landen als Griekenland, Spanje en Italië. Kunnen we dat zelf niet gaan verbouwen, nu de zomers hier al in april beginnen en duren tot september?

Ik begon voor me zelf in het klein. Met voorplanten in de huiskamer, overzetten in potten en uiteindelijk naar de volkstuin. Dan maak ik nog een extra maand winst. Op die manier kun je hier goed je eigen paprika’s en aubergines verbouwen! Denk wel aan een afdakje, want het regent niet zo veel meer, maar als het regent, gaat het hard! Daar hebben bijvoorbeeld tomaten een hekel aan.

Met dat nieuwe denken voeg je groenten toe aan de Nederlandse keuken, maar ook kruiden, heel veel verschillende soorten kruiden. Dat het kan, bewijs ik in mijn eigen volkstuin. Zaden die ik uit Spanje meebracht doen het hier heel goed. We plukken de vruchten ervan al het hele seizoen in onze eigen keuken, waar we eigenlijk alleen maar Spaans en Syrisch koken! We hoeven nagenoeg niets bij te kopen.

Zo omzeilen we de vijand. Maar laten we de vijand wel als vijand blijven zien! Die moet wel verslagen worden. Net als Nederland vroeger ooit de zee heeft verslagen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.