Een van de meest vastgeroeste ideeën die we hebben over de samenleving in het Westen en Nederland is dat ze individuele samenlevingen zijn; iedereen leeft in zijn eigen bubbelen ze groeten elkaar niet eens op straat. Je kunt de waarheid ontdekken in Salland (Ik heb het dan over het platteland) Misschien is het in de grote steden anders, maar in ons moederland kun je in de grote steden hetzelfde zien: ze begroeten elkaar niet op straat, behalve degenen die ze kennen!
Er wordt gezegd dat een intelligent persoon leert van zijn ervaringen, maar een echt wijs persoon is iemand die leert van de ervaringen van anderen
Waarschijnlijk willen de meesten van degenen die naar een nieuw land reizen, inclusief de vluchtelingen, alles graag zelf ontdekken. Genieten van dat gevoel van verbazing voor wat dan ook, en het geluk dat je voelt als je in je eentje een stap voorwaarts zet. Wanneer je erin slaagt weer iets te ontdekken. Een oplossing vindt voor jezelf voor een probleem waarmee je werd geconfronteerd.
Ik heb veel Syriërs ontmoet die onlangs naar Nederland zijn gekomen, inclusief familieleden van mij. Ik laat hen altijd de ruimte om dingen zelf te ontdekken, sommigen willen zich die fijne verrassing niet laten ontnemen.
De waarheid is dat het is alsof je steeds weer het verhaal van een film die je al hebt gezien aan iemand vertelt. Maar die ander reageert dan vaak alsof je de film voor zijn ogen verbrandt.
Maar het belangrijkste is dat nieuwkomers kunnen profiteren van de ervaringen van degenen die hen hier voorgingen. Ik wil het hier graag over hebben omdat ik hier persoonlijk mee te maken kreeg. Veel adviezen gekregen die ik spijtig genoeg toen niet opvolgde maar waar ik achteraf gezien toch ook weer veel geleerd heb.
Wat ik hier schrijf is geen advies. Het is gewoon een ervaring van iemand die hier eerder binnenkwam dan jij en alweer zeven jaar in Salland woont. Die actief contact maakte met de samenleving en deze grondig observeerde.
Min ervaring: als je naar Salland komt, ben je van harte welkom. Wel moet je eerste op Google of op Nederlandse landkaarten beginnen op te zoeken waar de streek Salland precies ligt. Het is groter dan een stad en kleiner dan een provincie. Op een kaart kun je de dorpen en steden van Salland allemaal vinden.
Het is belangrijk om het gebied geografisch goed te kennen en de inwoners die erg trots zijn op hun gebied. Salland beschikt zelfs over een eigen vlag.Als nieuwkomer vind je dat misschien vreemd in vergelijking met je thuisland, maar dit is typisch Nederlands.
Deze regio wordt beschouwd als een overwegend agrarische regio met veel bossen, weiden en akkers. Er is ook een eigen streektaal, onderdeel van de Nedersaksische taal, die ook gesproken wordt in de rest van Overijssel, een deel van Gelderland, Groningen, Drenthe, Noord Duitsland en een stukje Denemarken, wel met behoorlijke lokale verschillen. Het lijkt wel op het Nederlands, maar heeft ook veel verschillen. Als vreemdeling zullen de inwoners zeker proberen je in het Nederlands te woord te staan en als dat niet lukt spreken gelukkig heel veel Nederlanders Engels. Misschien niet het allerbeste Engels, maar het is voldoende om te kunnen communiceren..
Gesloten of open samenleving?
Als je in je geboorteland op het platteland bent opgegroeid weet je precies wat de aard van de mensen op het platteland is. Ik heb persoonlijk kunnen vaststellen dat overal op de wereld de levenshouding van plattelanders min hetzelfde is. Zeker bij zaken die verband houden met tradities en emoties (liefde – haat – samenwerking – gesloten – open – nerveus – kalm .)
Ik kan je echt verzekeren dat je, wanneer je een bord langs de weg tegenkomt met Salland, een gastvrije samenleving, je die uitspraak zonder meer kunt geloven. Hij klopt absoluut!
Het vreemde is wel dat niet alle van nature bescheiden Sallanders zich dat realiseren.
Jij als vreemdeling ervaart dit en bent verrast dat wanneer je dit vertelt, ze vaak zullen glimlachen met de glimlach van iemand die niet gelooft wat je zegt of het een beetje overdreven vindt.
Maar deze samenleving gaat in eerste instantie niet gemakkelijk voor je open. Het ligt in de natuur van plattelandsmensen om op hun hoede te zijn voor vreemden en om onderling te praten over elke nieuwe vreemdeling. Iets dat je niet direct merkt, maar soms wel wanneer je buurman je vraagt: “Je hebt weer boodschappen bij de Action gedaan?” Omdat hij de tas herkent. Of wanneer je je buurman tegenkomt als je je huis uitkomt: “Ga je je dochter uit de crèche halen?” Terwijl ik nooit verteld heb dat mijn dochter naar de crèche gaat!
Waar je je als vreemdeling en nieuwkomer ook niet over moet verbazen is dat je soms wanneer je buiten loopt gevolgd wordt door een politiepatrouille. Mensen vertrouwen hier veel op het politie alarmnummer 112.
Ik geef maar zo maar een paar voorbeelden. Maar je zult snel merken dat wanneer de gereserveerdheid en het wantrouwen verdwenen zijn je heel welkom bent. Je zult zien dat je vaak zonder afspraak ergens kun binnenstappen en dan soms zelfs voor het eten wordt uitgenodigd. De plattelandsgemeenschap is instinctief en intelligent die snel doorheeft of je betrouwbaar bent of niet.
Het is in het begin niet gemakkelijk om in het hart van de streekgenoot te komen, maar wanneer je dat lukt kun je volledig op hen rekenen. Ik ben een plattelandsjongen en ik kan het weten!
En het begrip ‘individueel leven’ leidt tot iets anders dat je over Salland moet weten: de mensen in de regio houden ervan je te helpen, dus als je die nodig hebt moet je dat durven vragen. Gegarandeerd dat je die zult krijgen!
Het zijn natuurlijk redelijk conservatieve mensen. Gedraag je daarom eenvoudig en open, ze houden hier niet van blaaskaken.
En wees heel zorgvuldig met jouw beeld binnen samenleving, als je dat verpest wordt het heel moeilijk dat later weer te repareren.
Welkom in Salland
Dit artikel is bedoeld als een eenvoudige handleiding voor elke nieuwkomer.