Hasan Kaddour: Veilig voelen… twee verschillende concepten

Onze Olster journalist Hasan Kaddour verbaast zich telkens weer hoe moeilijk het is om ingesleten gevoelens uit het verleden kwijt te raken.

Interessant? Deel het artikel

motor politie denne

In het leerplan voor het integreren van de belangrijke punten die snel aan de nieuwkomers worden onderwezen zijn er belangrijke dingen waarop moet worden gefocust en die moeten worden overgebracht op de geest van de nieuwkomer, zelfs op een beperkte manier.

Je kunt een persoon die 30 jaar hier is opgegroeid niet vergelijken met iemand die 40 jaar of meer onder een corrupt gerechtelijk en administratief systeem in zijn voormalige land heeft geleefd. Om snel zijn rol te begrijpen in de Nederlandse samenleving, die een een hoog niveau heeft op het gebied van administratief en gerechtelijk systeem Het is dan ook het niet zo eenvoudig een Syriër, een nieuwkomer in Nederland, uit te leggen dat hij de politie moet bellen als hij iets verdachts ziet.. .In de buurt of op straat!

Sommige computers in het opvangkamp waar ik verbleef werden regelmatig beschadigd. Het personeel vroeg de kampbewoners om informatie te delen om te proberen de mensen te achterhalen die deze schades veroorzaakten.

De Nederlandse medewerkers in het kamp die onder dit Nederlandse systeem zijn opgegroeid begrepen duidelijk niet waarom niemand zich heeft gemeld om informatie te geven.

Ik besprak dit gewoon met de directeur van de COA in het kamp: ik vertelde dat deze mensen opgroeiden onder een corrupt politiek en administratief systeem, waarin de politie en de inlichtingendiensten het meest corrupt waren. Dus gelooft de vluchteling dat wanneer hij een verdachte meldt, dat het hetzelfde is als snitchen..

Snitchen is een gevoelig punt voor de mensen in Syrië. Het woord verklikker wordt geassocieerd met personen die als informant van de inlichtingendiensten naar de Mukhabarat (informant) gaan om politieke tegenstanders of degenen die tegen het regime werken te verraden. Aangezien het politieke en het veiligheidssysteem in Syrië bestaat uit een netwerk van boosdoeners en  het uitschot uit de samenleving, die bewust gevormd werd om het vuile werk op te knappen, klusjes die een eervolle burger niet accepteert, omdat het negatieve karakter van de verklikker eraan wordt gekoppeld. Het uitschot!

Hoewel je daar op straat regelmatig mensen met stokken en messen ziet ruziën, zul je merken dat maar weinig mensen de politie durven te bellen. Misschien wel de laatste (slechte) oplossing die mogelijk is. Naast de corruptie van het administratieve politieapparaat en het vertrouwen van een persoon dat hij zijn rechten niet via de politie kan doen gelden vanwege corruptie.

Nederlanders kennen deze angst niet, vooral niet in dorpen waar iedereen elkaar kent. Dus bij verdacht gedrag van een persoon zal waarschijnlijk meer dan één persoon de politie bellen. Soms ook wel eens lastig toen de mensen mij nog niet kenden in mijn dorp.

Alle vrienden die bij mij op bezoek komen, vertel ik dat ze eraan moeten denken dat wanneer ze langs de huizen in de buurt komen zich normaal te gedragen en ‘hallo’ te zeggen.

Het belangrijkste verschil tussen Syriërs en Nederlanders is dat de laatste het voordeel hebben van hun politieke systeem. De Nederlanders zijn daarom absoluut niet bang om onraad aan de autoriteiten te melden, het wordt juist gezien als een daad van iemand die van zijn land en omgeving houdt. Die wil dat hij en de andere mensen zich veilig voelen, terwijl de de Syriër redeneert dat een melder gemeden moet worden als de pest, omdat hij of zij waarschijnlijk werkt voor de inlichtingendiensten en de corrupte overheid.

De Nederlanders weten, na een lange periode van leven onder een sociaal systeem dat ze gezamenlijk hebben opgebouwd, dat de politie de eerste lijn is in hun samenleving en individuen juist beschermt en dat het openbaar bestuur bijna vrij is van corruptie en er alleen op gericht is om ten dienste van de samenleving te staan en niet om deze te onderdrukken. Om criminelen te arresteren, niet om burgers te arresteren. Dit gevoel van het ontbreken van corruptie zorgt voor een vertrouwensrelatie tussen het individu en de politie en deze relatie roept het gevoel op dat het individu samen met de politie het land dient en dat ieder individu is daar ook persoonlijk verantwoordelijk voor is.

Het passeren van een politieauto in Nederland geeft de  burgers juist een gevoel van comfort en veiligheid. In Syrië wekt alleen al het zien van een politieauto op straat paniek op onder normale burgers.

Hoe lang al hier, toch blijft nog steeds deze paniekreactie. Zodra ze een politieauto zien, voelden velen nog enige angst. Ik moet bekennen dat ik op dit punt veel aan mezelf heb gewerkt om deze tekortkoming te verhelpen, maar ik voel me nog steeds verstikt en ongemakkelijk als ik de politie zie.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.