Hasan Kaddour: Tegenstrijdigheden in de perceptie

Olster schrijver, journalist en HierInSalland columnist Hasan Kaddour vraagt zich af: Houden Nederlanders zich aan de wetten?

Interessant? Deel het artikel

210923pxhere

Er wordt verteld dat twee personen, waarvan er één Nederlands is en de ander Duits, gevraagd werd om van een hoge plek te springen. De Duitser vroeg: “Hoe hoog is het?” en de Nederlander vroeg: “Waarom?”

Een Nederlandse vriend van mij vertelde me deze anekdote en hij is een expert in de samenleving vanwege zijn werk in de journalistiek al vele jaren! Hij voegde eraan toe, dat het bekend is dat “Nederlanders zich niet aan de wetten houden.”

Hierdoor was ik verrast en wist ik niet of mijn vriend echt meende wat hij zei of dat hij een grapje maakte. Dit is het vreemdste dat ik ooit heb gehoord, omdat de informatie die in mijn geheugen is opgeslagen, het tegenovergestelde is. Sterker nog, het is precies het tegenovergestelde..

Sinds mijn aankomst in Nederland is het meest opvallende voor mij geweest de overmatige naleving van de Nederlanders van de wetten, zodanig dat ik ervan overtuigd was dat de drie belangrijkste dingen in het leven van een Nederlandse persoon afspraken, wetten en Drop zijn.

Maar als je Google zou vragen wat Nederlanders onderscheidt, zou het antwoorden: “Het Nederlandse volk staat bekend om discipline, organisatie en stiptheid in afspraken. Ze hechten waarde aan tijd en respecteren het, en ze leren hun kinderen dat alles een specifieke tijd heeft en dat mensen die zich daar niet aan houden, onbeleefd zijn.” Hoewel ik ergens heb gelezen dat Nederlanders zich niet aan rijen houden en proberen voor te dringen op welke manier dan ook… In de praktijk heb ik juist precies het tegenovergestelde gezien.

Tijdens de gesprekken die tussen ons, vluchtelingen of migranten, herhaaldelijk werden gevoerd, ging het vaak over de Nederlanders. Deze gesprekken hadden meestal een humoristisch of komisch karakter. Het eerste wat migranten die ons naar Nederland voorafgingen ons leerden, was om goed op te letten wanneer we fietspaden overstaken terwijl we te voet waren. Pas op, want de Nederlandse fietser weet dat hij zich aan de wet houdt en hij kan je zonder zelfs maar excuses aan te bieden omverrijden. Hij weet dat jij degene bent die de wet overtreedt terwijl hij zich precies aan de regels houdt. Dus vertel hem dat je voorrang hebt op dit pad, wat betekent dat hij de wet letterlijk zal naleven!

Eerlijk gezegd leek dit voor mij als een verstikkende obsessie met de wet!

Deze anekdote is slechts een van de vele verhalen die ik persoonlijk heb gehoord of overwogen over de strikte naleving van de wet door Nederlanders. In feite gaf de periode van de coronapandemie me een levendig beeld van hoe strikt Nederlanders de wet volgen. Ik hoorde Mark Rutte in een verklaring over de lockdown zeggen dat hij geen problemen verwachtte met de Nederlanders omdat ze, zoals hij letterlijk zei, gehoorzaam zijn.

Het belangrijkste is dat ik niet hoefde te luisteren naar Ruttes verklaring. Ik zag met mijn eigen ogen hoe de dingen verliepen. Draag morgen een mondkapje en je zult zien dat iedereen op de tweede dag mondkapjes draagt! Doe je mondkapje overmorgen af en je zult zien dat iedereen overmorgen zijn mondkapje afdoet! Bedek je mond als je hoest… en iedereen begint op die manier te hoesten!

De naleving was volledig!

Ik kom uit Syrië, een land dat geregeerd wordt door een dictator en dat doordrenkt is van corruptie. We weten maar al te goed wat het betekent om de wet niet te handhaven. Omkoping kon je redden van elke wettelijke overtreding, of het nu om ambtenaren of militairen ging. We kwamen naar Nederland en hier ontdekten we dat alles volgens de wet gaat, en de wet zelf heeft weer zijn eigen wetten. De rechterlijke macht is de hoogste autoriteit waaraan iedereen gehoorzaamt, van de premier tot de schoolkinderen!

Het land loopt als een Zwitsers horloge!

Soms denk ik zelfs dat de wet en de naleving ervan de enorme spijkers zijn die de panelen van de samenleving bij elkaar houden. En ik stel me voor wat er zou gebeuren als de wet in Nederland een week lang niet zou gelden.

Hoe zouden we omgaan met zaken als racisme en integratie?

Mijn vriend vertelde me lachend dat Nederlanders eigenlijk de wetten hebben opgesteld om alleen van toepassing te zijn op nieuwkomers. Ik heb hem niet gevraagd of dat ook een grapje was, misschien omdat ik de uitdrukking wilde gebruiken in mijn column zonder deze met details en uitleg te bederven!

In werkelijkheid is het waar dat als de wet een zwaard is, nieuwkomers de meer kwetsbare nek hebben in de confrontatie ermee, vooral gezien de rigide aard van de wet die geen rekening houdt met de geest van de wet en de menselijke emotie.

Ik vraag me af of het binnen de wet mogelijk is om een familie te verdrijven.

De dictatuur heeft het op zijn harde manier gedaan, maar kan de democratie het op een zachtere manier doen?!

De volgende vraag is of mijn vriend gelijk heeft dat Nederlanders zich niet strikt aan de wet houden vanwege zijn diepgaande kennis van de samenleving, wat me doet zeggen dat acht jaar misschien niet genoeg is om de aard van het volk volledig te begrijpen.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

3 gedachten over “Hasan Kaddour: Tegenstrijdigheden in de perceptie”

 1. Avatar

  Hallo Hasan, dank je wel voor het delen!
  Wat is het toch moeilijk om een reëel beeld te schetsen van Nederland. Want wat jij zegt is ook waar. En een Nederlander is een samenstelling van heel veel verschillende individuen.
  Je hebt ook te maken met mensen die zelf nadenken en hun eigen keuzes maken.
  In Coronatijd hebben wij ons niet aan alle afspraken gehouden en ik heb mij ook bewust niet laten vaccineren. In mijn vriendenkring waren er veel mensen die bewust het mondkapje niet droegen. Ik heb dat wel gedaan, vanwege mogelijk de angst van kwetsbare mensen om Corona op te lopen. Maar daar waar ik mijn eigen ruimte voelde, vulde ik het op mijn eigen manier en goeddunken in en nam ik mijn verantwoordelijkheid.
  En het is waar dat als je je niet aan de regels, afspraken en wetten houdt, dat jij dan diegene bent die als schuldig wordt aangemerkt. Het vraagt moed om je eigen verantwoordelijkheid te nemen en ervan af te wijken.
  Dus in grote lijnen is “alles” goed geregeld. Maar een samenleving kan niet alleen door regels, afspraken en wetten gestuurd worden. En daar schuurt het soms. Dan kom je op de geest en die is minder vast en rust meer in het universele. Dat zijn naar mijn idee de echte wetten. Het zijn de natuurwetten die in de hele wereld gelden. Culturen zijn daar afsplitsingen van. Ze zijn in vaste vormen gegoten en daardoor zien we vaak niet meer het grotere geheel. Maar in ons gevoel/ hart leeft dat wel. Dat is het warme midden.
  ❣️

 2. Hasan Kaddour

  Bedankt voor je mooie reactie Agnes,
  Je opmerking heeft me eigenlijk vanuit dezelfde hoek over het onderwerp laten nadenken!
  Ik denk dat ik ook zal zeggen dat sommige zaken eigenlijk niet in strijd zijn met de wet. Het gaat over het bewandelen van de randen van de wet!
  Je wilt niet vaccineren tegen Corona zoals de overheid wil, maar tegelijkertijd heb je de wet niet overtreden!
  Mijn mening buiten de column is dat de Nederlandse persoonlijkheid echt complex en complex is, gehoorzaam en eigenwijs tegelijk, genereus en gierig tegelijk,………

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.