Hasan Kaddour: Sociale media Zegen of Tegen: de truc

Interessant? Deel het artikel

210620Kees
(c) PxHere

Damast in Salland is op zoek naar wat diverse Sallanders van social media vinden. Een zegen of tegen? Hasan Kaddour heeft wel twijfels. Eerdere bijdragen over dit onderwerp zijn hier te lezen.

De opkomst van de sociale- mediarevolutie heeft veel dingen in de wereld ingrijpend veranderd. Misschien wel net zoveel als de industriële revolutie in de 19e eeuw. Het aangezicht van Europa en de rest van de wereld veranderde enorm.

 

Door Hasan Kaddour

Gevoel van vrijheid

Een van de belangrijkste gevolgen was dat vrijwel alle mensen vonden dat ze nu het recht hadden om hun stem te laten horen Je hoeft immers niet langer een lokaal radiostation te smeken om je een paar minuten de tijd te geven om te zeggen wat je wilt, vaak binnen de censuur om geen rode lijnen van het radiostation te overschrijden volgens het beleid van het station (of de overheid). Dit gevoel om het recht van te spreken te hebben gaf je automatisch het idee bezit te hebben van wat het meest waardevol is, namelijk vrijheid. Dat dachten we tenminste. Als individu of als groep kun je een onderwerp ter sprake brengen, zelfs als het persoonlijk is, om de hoogste besluitvormingsniveaus in een land te bereiken of misschien zelfs wel een mondiale discussie uit te lokken.

In hoeverre is deze stelling waar?

Ik zal het hebben over mijn persoonlijke ervaring in Syrië, als algemeen voorbeeld om van daaruit tot de details te komen.

De Syrische revolutie en de nasleep ervan met de zogenaamde Syrische oorlog is de eerste beweging ter wereld die sociale media gebruikt omdat deze plaatsvond na de geboorte van sociale media. Dat is een groot verschil met de Balkanoorlog en Bosnië en Herzegovina, zelfs met buurland Irak, in de oorlog daar.

Daarom geloofden de oppositie- Syriërs, de in principe zwakke tegenpartij voor het militaire leger van Assad, dat ze de strijd aangingen met de sterke steun in de rug van de sociale media en vertrouwden ze dat deze media het venster zouden zijn waardoor hun stem kon worden overgebracht naar de vrije wereld.

De Syriërs verwachtten dat de ervaringen van de revolutie van 1982 deze keer niet zouden worden herhaald omdat ze nu een heel belangrijk wapen in handen hebben, namelijk deze sociale media In 1982 had er een revolutie plaatsgevonden tegen het regime van Bashar’s vader in Syrië en toen vernietigde het regime van deze vader de stad Hama volledig en doodde bijna 50 duizend mensen door een vreselijke afsluiting van de stad waar deze misdaden plaatsvonden, zodat zelfs geen enkele foto de media bereikte

“Dit mag nooit meer gebeuren”, zeiden de Syriërs. Toen aan het begin van de oorlog, het doden en de bombardementen plaatsvonden probeerden we dit geweldige sociale- mediawapen in te zetten. We filmden en documenteerden op video’s, op YouTube, op Facebook en op Twitter elke misdaad die werd gepleegd, de bloedbaden die plaatsvonden, de kinderen, vrouwen en mannen die op gruwelijke manieren werden vermoord.

We documenteerden en publiceerden, en de foto’s bereikten alle besluitvormingscentra in de vrije wereld en bereikten de volkeren

De oorlog werd in geluid, beeld en geschiedenis de wereld ingestuurd..!

Wat ging er mis?

Alles wat we deden, alles wat we publiceerden en alles wat we documenteerden leverden in werkelijkheid vrijwel geen reacties of resultaten op. Eigenlijk werden gewoon de gebeurtenissen van de jaren tachtig herhaald, zelfs op een manier die nog vele malen verschrikkelijker was!

Waarom ?

Het is voor ons, gewone Syriërs duidelijk geworden dat de wereld alleen wordt geregeerd door de belangen van grote landen en grote bedrijven. Die opperste machten in de wereld hebben besloten dat deze oorlog moet doorgaan en ze hebben vele redenen voor deze beslissingen: economisch, politiek, sociaal, enz.

Al deze foto’s en tragedies konden niets in de wereld veranderen. Verrassend genoeg besloten de verborgen wereldmachten dat YouTube zou moeten beginnen met het verwijderen en verbergen van de clips die uit Syrië verschenen onder het voorwendsel dat ze te afschuwelijk zouden zijn. Zelfs de teksten op Facebook werden verwijderd. Hoewel deze zelfde machten YouTube ruimschoots de ruimte gaven om de verschrikkelijke video’s te publiceren van onthoofdingen uitgevoerd door Al- Qaeda en ISIS, ondanks de vreselijke bloederige scènes. Maar er was een propagandistische noodzaak om deze juist wel te gebruiken. Deze grootmachten vonden het dus niet beschamend om ze te publiceren omdat ze deel uitmaken van de belangen die uiteindelijk eindigden met de bezetting van Irak, Syrië enz., naast vele andere doelen. Hiermee wordt je de tegenstelling in de betekenis en het principe van vrijheid in sociale media duidelijk gemaakt en blijkt daaruit de verborgen alliantie tussen de grootmachten en sociale media. Het wordt een lang verhaal, maar de schok en absurditeit van sociale media begint ons langzaamaan duidelijk te worden.

Goede voorbeelden

Je zou je kunnen afvragen, of er ooit een land, een persoon een hashtag of een trend kon creëren die een misstand openbaart als hij werd onderdrukt of onderworpen aan racisme bijvoorbeeld aan een regering of onderdrukker. Ik zeg ja, dit gebeurt en het is gebeurd op de ‘Escobarische’ manier. Dit is de manier waarop men kon zien dat Escobar, de historische drugssmokkelaar, de CIA toestond honderden kilo’s cocaïne in beslag te nemen die hij Amerika binnenbracht, terwijl hij aan de andere kant tonnen drugs importeerde. Hij misbruikte sociale media om aanvaardbare hoeveelheden in beslag te laten nemen en om daardoor enorme partijen door te laten.

Vreedzaam wapen

Een man of een vrouw kan met een YouTube- clip de stem verheffen dat ze onrecht van een overheid hebben ondergaan en je kunt de interactie van mensen met hen en hun succes zien in wat ze willen vanwege de ondersteuning door sociale media

Ja, dit gebeurt en het moet blijven gebeuren om overtuigd te worden en te geloven dat sociale media het gratis platform is dat niet vals kan zijn, het platform dat toegang geeft tot informatie met alle geloofwaardigheid en vrijheid!

Ja, ook omdat op eenvoudige wijze sociale media de aandacht van de hele wereld kunnen richten op bijvoorbeeld Russische toeristen die tientallen olifanten in Afrika doden, wat een wereldwijde trend lijkt te worden.

Wel verbergt het internet dat er Russische vliegtuigen zijn die duizenden mensen stilletjes doden in Syrië

Misschien is de Amerikaanse Snowden-zaak een goed voorbeeld van de gespannen relatie tussen de media en de heersers, sociale media vormen daarop helaas geen uitzondering.

De oorlog in Vietnam eindigde niet vanwege de foto van het rennende kleine meisje, maar de foto verscheen als een excuus omdat de anders verloren oorlog moest stoppen.

Wie denkt dat sociale media de Verlosser Christus is die zonder controle is van verborgen grootmachten leeft in een illusie en zwemt nog steeds rond in de verbeelding!

Damast is ook benieuwd naar jouw mening over ‘Sociale Media, zegen of tegen’. Schrijf er gerust een stuk over, stuur ons foto’s of maak een video. Of misschien heb je wel een kennis die hier een mooi verhaal over heeft.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.