Hasan Kaddour: Nederland en immigranten

Onze Olster journalist en columnist Hasan Kaddour denkt na over de asielproblemen op dit moment.

Interessant? Deel het artikel

210807pxhere

Misschien ben ik als Nederlander van Syrische afkomst en zelf als vluchteling naar Nederland gekomen extra geïnteresseerd wanneer er informatie en nieuws is op het gebied van asiel en vluchtelingen zeker als het om de situatie in Nederland gaat.

Aan bijna alle grenzen van Europa begon vorig jaar een nieuwe golf vluchtelingen te escaleren, die nu een situatie heeft bereikt die vergelijkbaar is met de situatie bij de golf van 2015, waarin ik zelf een van de vluchtelingen was.

En door deze golf te volgen, vooral die uit Syrië, omdat ik weet hoe wij als Syriërs denken en hoe we elkaar helpen op vluchtelingenreizen.

Maar daarvoor moeten twee belangrijke punten worden benadrukt:

De oorzaak van oorlog, vernietiging en vluchtelingen vanuit Syrië is het dictatoriale militaire regime van Bashar al-Assad, dat via zijn leger en milities schendingen en wreedheden tegen zijn mensen begaat, dingen die sinds de oudheid niet meer zijn gebeurd in de mensheid.

Een tweede punt is dat niet alle Syrische vluchtelingen alleen uit angst voor Assad naar hier komen. Er zijn er veel, waarschijnlijk een hoog percentage van de vluchtelingen die Assad steunen en hun land alleen maar ontvluchten vanwege de verslechterende economische situatie in de gebieden waar hij regeert, of vanwege de veiligheidschaos.

Ook deze komen met deze golf tot aan de poorten van Europa, ook naar Nederland, dat voorop loopt bij de opvang van vluchtelingen.

Via internet zijn Syriërs op de hoogte van alle informatie en wetten die door Europese regeringen zijn geïmplementeerd en de veranderingen daarin, zodat iedereen weet welke landen meer faciliteiten en betere privileges bieden, vooral op het gebied van gezinshereniging of werk. Slechts een gerucht dat Nederland vluchtelingen zal opvangen die bijvoorbeeld uit Denemarken zijn verdreven, zal honderden mensen die op weg waren naar bijvoorbeeld Duitsland, aan het denken zetten en doen besluiten naar Nederland te gaan

Naast het nieuws dat de Syrische inwoners van Nederland hun familie en naasten verstrekken over de algemene situatie, doen zij dat ook over onderwerpen als racisme.

En dat is nu precies wat er op dit moment gebeurt: landen als Zweden, dat de eerste bestemming was, sloten hun deuren voor asiel, daarna sloot Duitsland hun deuren een beetje en volgt niet langer meer het opendeurenbeleid van Merkel, waardoor bijna een miljoen Syriërs vluchten naar Duitsland. Hun hun aantal wordt nu nog geschat op meer dan 900.000.

Het huidige beleid van Nederland bracht me op het idee een terugblik te werpen op dit onderwerp in  historisch perspectief (asiel in Nederland). Gezien het feit dat Nederland in het verleden een van de landen was, dat ruimhartig vluchtelingen van over de hele wereld heeft gesteund was ik nieuwsgierig naar wat er veranderd was.

In 1914 vluchtten ongeveer een miljoen Belgen naar Nederland vanwege de Eerste Wereldoorlog, aangezien Nederland toen een neutraal land was. De zes miljoen, toen overwegend arme Nederlanders verwelkomden hun Belgische buren met knuffels en zorgden zelf voor voedsel, huisvesting en veiligheid. Echter toen men hele dorpen klaarmaakte voor de Belgen, veranderde de algemene sfeer en begonnen de Nederlanders wrok te voelen En omdat velen niet wilden dat de Belgen bleven, zocht men redenen om ze terug te sturen, waarvan de belangrijkste waren: hoge kosten en gedrag dat niet past bij de Nederlandse cultuur.

Zo keerden 900.000 Belgen in hetzelfde jaar terug naar hun land, 100.000 bleven tot het einde van de oorlog.

Lange tijd waren er geen duidelijke wetten of regelgeving over zaken die te maken hadden met de opvang van vluchtelingen. De duur van de opvang van een persoon werd bepaald op basis van de belangen (politiek, cultureel en economisch) van Nederland!

Later kwam ook de joden instroom vanwege de Tweede Wereldoorlog.

In de jaren zeventig zag Nederland een toestroom van 16.000 Vietnamezen, na heldhaftige boottochten richting ons land.

Toen kwamen er in de jaren tachtig vluchtelingen uit Sri Lanka. het Midden-Oosten, Irak, Turkije, Iran, en uit Afrikaanse landen als Somalië en Eritrea.

Er waren ook golven vluchtelingen uit Oost-Europa vanwege de oorlogen die plaatsvonden op de Balkan.

Ten slotte werden in deze eeuw de vluchtelingenstromen het grootst. De meeste kwamen uit het Midden-Oosten, Syrië, Irak, Afghanistan, Iran, Turkije

Als gevolg hiervan wordt het heel duidelijk dat wat de gemiddelde inwoner hierover denkt heel erg afwijkt van wat de regering doet. De mensen verwelkomen vluchtelingen altijd op basis van hun emoties en de menselijkheid in hen. Regeringen verwelkomen op basis van economische, politieke en culturele belangen. Ik persoonlijk weet niet welke van de twee dingen de juiste is!

Uiteindelijk baarde mij een belangrijke zaak zorgen toen ik binnenkwam via een vluchtelingenreis. Het gaat de mensen om het beleid van de regering en ik heb in mijn herinnering een duidelijk beeld dat het Nederlandse volk een gastvrij volk is dat zich alleen bekommert om het humanitaire aspect.

En het vreemde dat ik me altijd bij mezelf afvraag waarom het kleine Nederland op dit gebied totaal anders is dan omliggende landen (Denemarken – Duitsland – België… de Scandinavische landen).

Mensen zijn anders, direct nadat je de grenzen van Nederland hebt overschreden merk je dat. Zoals ik dat het een keer vertelde aan een vriend die in Duitsland woonde. Hij antwoordde me dat hij naar Nederland wilde komen om ook gewoon  een ​​vriendelijke glimlach van de Nederlandse bevolking te krijgen.

 

Meer info over vluchtelingen?

Klik hier.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

1 gedachte over “Hasan Kaddour: Nederland en immigranten”

  1. Pingback: Hasan Kaddour: De vluchtelingen op de boot in Deventer zijn een prachtige ervaring - Hier in Salland

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.