Hasan Kaddour: Korte overdenking voor de verkiezingen

Olster columnist Hasan Kaddour verwacht een betere strijd tegen de klimaatcrisis wanneer deze vanaf de basis gevoerd wordt. Denk hieraan bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Interessant? Deel het artikel

pixabay

Een vraag die altijd wordt gesteld als we het hebben over duurzaamheid en het milieu: beginnen we bij de top (van regeringen) en hun beslissingen, of beginnen we bij de onderkant, bij ons zelf, dus onze kleine gemeenschappen en onze gemeenten?

Persoonlijk respecteer ik iedereen die werkt om te behouden wat er voor ons over is van de wereld. Als je met milieu en klimaat aan de gang wil, moet je dan op regeringsniveau beginnen, of moet je als individu bij je zelf beginnen en daarna in je straat, wijk of dorp. Ik begin bij dat soort vragen altijd bij me zelf en bij de allerkleinste cirkel om mij heen, mijn familie en vrienden. Daar kan ik mijn voeten op de grond zetten om na te denken over de tweede fase.

Op de bestuurlijke ladder in onze Nederlandse samenleving is de gemeente de tweede fase. Maar die moet in feite vanuit die eerste cirkel gevoed worden, want de gemeente, dat ben je zelf met je directe omgeving. Dat geldt nog meer als je naar landsregeringen kijkt. Eigenlijk verkwist je je energie.

Politici van alle schakeringen zullen je natuurlijk proberen te overtuigen dat het altijd bij de top begint! De media (niet alle) proberen ook ons ​​ervan te overtuigen dat we van boven naar beneden moeten werken

Het werken met regeringen veroorzaakt vaak grote moeilijkheden, omdat regeringen (zoals de onze) ook gedwongen zijn om te werken met hogere en grotere machten, zoals supermachten als de EU, de Verenigde Staten of China.

En vaak worden deze grote mogendheden geconfronteerd met enorme economische mogendheden, megabedrijven, van wapenbedrijven tot oliemaatschappijen, banken, internetbedrijven enzovoort

Voor ons, en voor de uitdaging van duurzaamheid en het milieu, hebben we niets hoger dan het dak van ons huis.

Als deze grote organisaties die werkzaam zijn op het gebied van milieu en duurzaamheid hun energie steken in beslissingscentra op lagere niveaus wordt het als individu eenvoudiger om je mening te laten horen. Vechten met de beer vraagt nu eenmaal meer energie dan vechten met een kat. Een meer decentrale manier van werken maakt alles simpeler. Zoals de politiek in Nederland werkt.

Het betekent dat actievoerders zich binnen hun gemeenten verzamelen en van daaruit druk kunnen gaan uitoefenen. De gemeenten en partijen die de verkiezingen winnen onder druk zetten met uitspraken die stuk voor stuk voorstander zijn voor een duurzame levensstijl. Met veelzeggende pamfletten om het milieu te sparen. Als je wint in de gemeenteraadsverkiezingen, moet je ons bewijzen dat je zult uitvoeren wat je belooft.

Revoluties kunnen verschillende vormen van revolutionaire reacties uitlokken.

Er is de zittende politieke macht en het leger. Dat laatste heeft veel opties, waaronder guerrillaoorlogvoering. Gevaarlijk maar zie je vaak gebeuren wanneer de revolutionairen niet genoeg kracht hebben om de zittende macht het hoofd te bieden

De waarheid is dat de macht op ons aandachtsgebied op dit moment niet echt in handen is van hen die duurzaamheid en het milieu ondersteunen.

We bevinden ons in een crisis, niemand zal dat kunnen ontkennen. Het lenen van de term guerrillaoorlog, maar dan als een oorlog zonder wapens, maar met werken als individuen of als groepen in kleinere cellen, zodat we geen grote confrontaties hoeven aan te gaan.

Zelfs wanneer de inspanningen in bepaalde delen van het land groter zouden zijn of misschien wel internationaal, is ons enige wapen kennis net als bewustwording: door boeken, sociale media, kranten, creativiteit.

Hoe mooi zou het zijn om te vechten met een tulp in de hand of een boom te planten om veel extra zuurstof te genereren die we we met zijn allen kunnen consumeren, aangezien het naar onze  mening een onuitputtelijke bron is, die ons in tegenstelling tot andere producten verder niets kost.

Om onze omgeving gezond te maken en een cyclus in ons leven te bereiken die ons en onze omgeving dient.

We moeten nog heel veel praten…….. De tijd dringt echter wel. Nog vijf weken tot de verkiezingen!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.