Hasan Kaddour: In de boksring tegen corona

Columnist Hasan Kaddour kijkt vooruit naar de tijd na corona. Hij vraagt aandacht voor de kleinere ondernemers.

Interessant? Deel het artikel

pixabay

In feite is het een boksring geworden tussen ons en het virus, een klap voor jou en een klap voor mij en iedereen verlangt naar de knock-out klap.

Vandaag las ik een zeer interessant artikelen op HierInSalland van Hans van Zwolle uit Herxen: “Tijd voor actie, een gezamenlijke website voor lokale ondernemers.”

Het artikel gaat in op de grote problemen waar ondernemers door het Coronavirus mee te maken hebben, somt deze op en sluit af met logische mogelijke oplossingen.

Dit artikel motiveerde mij om over dit onderwerp te gaan schrijven zoals ik dat al een tijdje in mijn hoofd had, en ook al deed met mijn interviews met ondernemers in Salland Ook daar kwam het virus altijd op tafel.

Noodsituaties

Ik weet dat de gemeenten kleine winkels proberen te helpen en dat de overheid grote winkels probeert te helpen, maar werkt deze behandeling? Zeker bij kleine of nieuwe bedrijven?

Ik interviewde iemand die zijn eigen restaurant opende nadat hij daarvan 14 jaar had gedroomd, zoals hij me vertelde. Hij spaarde alles wat hij kon missen voor dit project zodat hij niet bij banken of anderen moest aankloppen. Met veel liefde en vakkennis  opende hij twee maanden voor het begin van Corona zijn restaurant in Deventer,

En wat gebeurd er? De man betrad de boksring om te vechten met het virus. Zijn houding veranderde langzaam aan van optimistisch naar pessimistisch. Uiteindelijk bezweek deze man voor de knock-out klap en sloot het restaurant

Het belangrijkste punt hier is dat elke ondernemer, vooral als hij nog met zijn eerste stappen bezig is, een plan in gedachten heeft. Een plan dat nodig is voor het succes van elk bedrijf:  aandacht in de media, werken aan het aantrekken van een zo groot mogelijk aantal klanten voor zijn zaak. Vooral voor middenstandszaken als bijvoorbeeld een restaurant, een kapper e.d is het van levensbelang zoveel mogelijk klanten te kunnen binnenkrijgen, omdat juist zij succes krijgen door mond- op- mondreclame en dat kan alleen als je je zaak open mag hebben.

Maar als je winkel gesloten moet blijven van de overheid of maar beperkt take- away kan aanbieden ga je er op den duur onderdoor, zeker als starter. Je koos er bewust om een locatie in het centrum van een stad  kiezen waar je goed zichtbaar bent voor klanten maar waar je misschien wel het dubbele aan  huur betaalt dan in de buitenwijken of omliggende dorpen. De locatie is cruciaal voor een slimme ondernemer. Maar niet als je verplicht wordt deze dicht te houden door Corona!

Voor een ondernemer, zeker als deze een starter is, zal er nooit voldoende financiële compensatie zijn. Het is helaas een realiteit dat nieuwe ondernemers als eerste worden getroffen door de verplichte sluiting,

Sommigen van hen probeerden het zwarte gat in te duiken om weer positiviteit te creëren vanuit de coronaproblematiek door bijvoorbeeld als kleermaker opeens maskers in bulk te gaan produceren en te verkopen, of handgemaakte producten te gaan maken…..

Het zijn echter allemaal noodoplossingen op basis van persoonlijke creativiteit, die de geleden verliezen maar ten dele kunnen goedmaken.

Internet

Grotere organisaties konden gemakkelijker overstappen naar online- verkoop. Voor kleinere zaken was dat moeilijker maar sommigen slaagden daar we in.

Verkopen via internet betekent dat de gebruiker meer tijd thuis moet doorbrengen, met name voor de laptop of mobiele telefoon, meer tijd thuis = minder beweging op de fysieke markten.

Conclusie

Ik denk dat verkopen via internet onder de huidige beperkende regels een van de echte oplossingen is, ondanks enkele minpunten Ik ben ik het dus helemaal eens met het idee van Hans van Zwolle om internet- platforms voor  lokale ondernemers op te tuigen voor dorpen en regio’s.

Ik zie dat de regering het met mij en hem eens is dat de lokale middenstand extra hulp nodig heeft: de aankondiging van extra belastingen op buiten- Europese sites zoals AliBaba betekent een  versterking van de Nederlandse verkoopsites.

Naar mijn bescheiden mening zijn er eigenlijk maar weinig andere oplossingen om te voorkomen en dat we tegen onze wil gedwongen op de trein van de moderne globalisering moetenstappen en deze spoorlijn zullen moeten volgen.

Aanvullende oplossingen

Andere oplossingen waar waar gemeenten en provincies aan kunnen werken? Revitalisering van dorpskernen en kleine steden.

Na elke orkaan gaan regeringen de schade beoordelen en beginnen vervolgens weer op te bouwen op een manier die gunstig is voor het bestuur en de samenleving

Ik denk dan ook aan het revitaliseren van dorpscentra en het houden van veel evenementen. Stimuleren van markten en winkels. Om mensen voor te bereiden op het verlangen om weer naar buiten te mogen en weer de motivatie te vinden om op de comfortabele bank van de lokale winkeliers te gaan zitten in plaats van op de harde banken van de globaliseringstrein.

De ingenieursbureaus in de provincies en gemeenten moeten hieraan met grote inzet gaan werken.

Natuurlijk kunnen ze dit nu nog niet voluit doen omdat het virus nog steeds aanwezig is, maar waarom zouden we deze rustperiode niet gebruiken om degelijke plannen alvast te maken en de bewoners hierover te informeren, gewoon om ze enthousiast te maken voor wat er gaat gebeuren. Dat er sterke alternatieven zullen komen, zoals actieve markten, kinderspeelplaatsen. Actieve ondersteuning van nieuwe ondernemers om zaken in dorpen en steden te openen.

Voor gemeenten en provincies en het rijk de hoogste tijd om hun portemonnee wat verder open te trekken.

We moeten dit virus zo snel mogelijk achter ons laten. Rn bedenk: jij bent niet de enige die de strijd moet aangaan!

 

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Partnerbijdragen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *