Hasan Kaddour: Het Koninkrijk van de Roos

Wij kennen Hasan Kaddour uit Olst als een begenadigd schrijver, dichter en columnist. Maar hij kan ook fantastische metaforische parabels schrijven!

Interessant? Deel het artikel

kees 231127 kaas planken

“In een tijd die niet zoals nu was en in een plaats die lijkt op onze plaats, gaat dit verhaal over een koninkrijk genaamd ‘Koninkrijk  van de Roos.’

In dat koninkrijk, dat lijkt op een bloementuin en zich bevindt in het verre noorden, leefden de bewoners te midden van kaaspartijen die verschilden in uiterlijk en smaak, van zoet en zuur tot zout en zelfs bitter. Ja, ook die bittere kaas waarvan je misschien niet eerder hebt gehoord, maar waar veel mensen toch van hielden.

In de democratie van het ‘Koninkrijk van de Roos’ kun je niet er niet onderuit dat deze kaas bestaat. En juist deze bittere smaak heeft een sterke en prominente plek tussen alle smaken. Je kunt er wat van toevoegen aan een bakvorm om een bevredigend resultaat krijgen!

Maar giet niet de hele fles erbij!

De mensen die traditionele  houten klompen droegen, liepen door de straten en spraken, het geluid van hun klompen op de harde grond was luider dan de stemmen van hun gesprekspartners. Daarom herhaalde iedereen bijna aan het einde van elke zin het woord ‘ja’.

Ieder volk van de koninkrijken van deze wereld onderscheidt zich door bepaalde dingen en kenmerken, de mensen van het prachtige Koninkrijk der Rozen onderscheiden zich door het woord ‘ja’. En dat wordt vaak gebruikt om situaties van stilte in een gesprek te beëindigen of om te proberen een nieuwe zin te beginnen en erover na te denken. Het ‘Ja’ woord wordt gebruikt om een ​​beetje tijd te kunnen nemen waarin de spreker op adem kan komen en na kan denken over de volgende zin. Het wordt zelfs gebruikt om periodes van onderbreking van een gesprek tussen twee geliefden op te vullen

Dit woord is verraderlijk. Er is een verhaal over een vluchtelinge uit het ‘Doornenkoninkrijk ‘ naar het ‘Koninkrijk  van de Roos’, die de taal van de Rozen nog niet sprak. Zij kreeg een oproep van een onbekende beller en bleef maar ‘ja’ zeggen. Uiteindelijk bleek dat het gesprek ging over het doneren van haar organen na haar dood, en ze stemde ermee in door herhaaldelijk ‘ja’ te zeggen. De vrouw gaf sindsdien toe dat alleen inwoners van het Koninkrijk Rozen dit woord professioneel kunnen gebruiken!

In het koninkrijk leefde men een leven dat veel rustiger was dan men zich kan voorstellen. Soms voelden de mensen zich verveeld, wilden ze dat een ruzie tussen boze chauffeurs op straat niet eindigde voordat ze iets nieuws hadden om ’s avonds over te praten. Meer actie in hun leven. De partij van Zure kaas  draagt ook haar steentje bij aan deze verveling. Deze was tientallen jaren de grootste partij in Het Koninkrijk, en de leider ervan verscheen altijd op televisie met een glimlach, vermeed het nemen van enige beslissingen en droeg zijn woorden uit met diplomatie en grote hoeveelheden teflon- kaas! Vooral wanneer hij een tulp uit de bloembedden van het koninkrijk droeg.”

In een wereld van betovering en politiek, waar politieke partijen tot op het niveau van magische ideeën opklimmen, heeft de regering van het beroemde Rozenrijk onder leiding van ‘De partij van ‘Zure kaas ‘ een golf van grote schandalen veroorzaakt.

De Toverkaaspartij stond centraal in de aandacht, maar helaas namen hun schandalen meer en meer toe. De kaas die ze zo royaal beloofden te verdelen, begon langzaam te veranderen in beschimmelde kaas onder een stortvloed van kritiek en spottende vragen.

Terwijl de wereld bezig was met geopolitieke gebeurtenissen en wereldwijde politieke veranderingen, leed het Rozenrijk onder een campagne van corruptieschandalen, fouten en kaas die niet zoals beloofd werd verdeeld. De schandalen stapelden zich op als ronddwarrelende bladeren.

Met toenemende publieke druk en een stijgende mate van bespotting van de partij begonnen oproepen te klinken voor vervroegde verkiezingen. Men vroeg zich af: zal de partij van ‘Zure kaas’ haar politieke toverijkunsten behouden ondanks de opeenstapeling van schandalen? Of zullen politici magische manieren vinden om de geur van bedorven kaas weg te toveren?

Zo besloot het Rozenrijk vervroegde verkiezingen uit te schrijven in het land.

Onder de problemen waarmee het rijk werd geconfronteerd, was het probleem van de beperkte ruimte en de problemen met het zorgen voor de tuinen. Een van de grootste problemen was het opvangen van vluchtelingen uit de Doornrijkse koninkrijken die te lijden hadden onder oorlogen. De partij van ‘Zure kaas’  had een duidelijk standpunt, waarbij ze niet meer vluchtelingen wilden ontvangen, terwijl ze tegelijkertijd meer vluchtelingen uit de Doornse landen verwelkomden. Dit veroorzaakte veel controverse in het rijk, waarbij vragen werden gesteld over de hoge Rozenwaardige waarden, en verbale confrontaties ontstonden tussen leden van de kaaspartijen in het parlement van de Kaasnatie. De partij van de Bittere Kaas was het luidst in hun geschreeuw, samen met enkele partijen die in hun toon dichtbij hen lagen. Het geschreeuw werd intenser en een penetrante kaaslucht verspreidde zich overal in de kamer!

Dit keer wilde het Rozenvolk een nieuwe start in het land, ze wilden een nieuwe geest in het land. Ze gaven niet langer om het vergroten van de tuinen in het land, die slechts plekken waren voor het afleiden van mensen, zonder concrete waarde.

Mensen in dit rijk zijn zeer gedisciplineerd, dat is nog een andere positieve eigenschap. Ze houden ervan dat dingen duidelijk zijn. Het Rozenvolk is een praktisch volk en staat open voor andere volkeren in de wereld van de Roos en de Kaas. Het was altijd een een volk dat niet van verandering hield, maar dat toch wel wenste. Lastig te combineren!

In het Rozenrijk gingen de betoverende verkiezingen tussen de  partij van Zure kaas , bekend om haar vage verklaringen en loze beloften en de traditionele partijen die stabiliteit en evenwicht vertegenwoordigden. De Toverkaaspartij lokte haar aanhangers op met betoverende beloften over onbeperkte kaasverdeling, terwijl de traditionele partijen hun inspanningen leverden met een divers aanbod aan verkiezingsprogramma’s. De linkse kaaspartijen verklaarden aan het publiek dat iedereen moest deelnemen aan de kaasverdeling en dat de kaas gratis zou zijn, zoals kameraad Trotski al zei. De beloften van de linkse kaaspartijen zijn eigenlijk hetzelfde gebleven sinds de dagen van de val van de Berlijnse Muur!

Deze keer had de Bittere Kaaspartij een nieuwe kijk. Ze deelden fluwelen beloften uit en begonnen hun campagne met vreemde slogans als “Gratis kaas in elk huis!” en “Kaas maakt het leven mooier!” en zelfs “We zullen het rijk tot een kaasparadijs maken!” “Het land van de Roos zal geen vluchtelingen meer uit de Distel-landen verwelkomen”…

Politici begonnen overal kaas uit te delen, van de straten tot in de tuinen en zelfs op overheidskantoren. Het was vreemd om mensen enorme hoeveelheden kaas te zien dragen en proberen die zonder reden met anderen te ruilen!

Te midden van de chaos besloot een kleine groep jongeren de campagne “Nee tegen chaotische kaas” te starten en begonnen ze met het uitdelen van “Chocolade voor vrede en eenheid”, maar hun plannen vielen snel uiteen onder het gelach van de burgers.

Het nieuws over de verkiezingen ging door en televisiezenders ontvingen analisten en politici. Het verkiezingsstrijdterrein breidde zich zo nog verder uit.

Op de beslissende dag van de verkiezingen waren de inwoners van het Rozenrijk verrast door de aankondiging van de overwinning van de zeer rechtse Bittere Kaaspartij! De verbazing was duidelijk op ieders gezicht te zien, omdat iedereen dacht dat de betovering niet zover zou gaan.

Maar de winnende Bittere Kaaspartij toonde haar onverwachte betoverende kracht, wat verwarring en verbijstering veroorzaakte in het land dat gewend was aan orde en regelmaat!

De mensen van het Rozenrijk droomden van verandering, maar nu vragen ze zich af of ze deze enorme veranderingen wel aankunnen!

Veel vragen werden gesteld in het land. Ook wordt er verwacht dat de uiterst rechtse Bittere Kaaspartij na haar verkiezingsoverwinning terugkomt op sommige van haar standpunten? Op eerder rechtse standpunten tegenover sommige inwoners van het Rozenrijk en tegenover vluchtelingen uit de Distel-landen, zodat de partij nu geschikt kan worden geacht om vanaf nu te regeren en de kans krijgt om mensen kennis te laten maken met de smaak van bittere kaas. Vooral omdat de partij zich nu presenteert als de leider van alle inwoners van het Rozenrijk.

De partij had ook ideeën die het hart van de koninkrijk  van de Roosbevolking raakten. Het samenkomen van al deze factoren zorgde ervoor dat de bevolking zich van de schokfase naar de fase van het overdenken van de positieve kanten verplaatste!

Er is niets absoluut slecht en niets absoluut goed aan deze situatie. Alle politici van alle kaaspartijen ter wereld weten dat wanneer ze aan de macht komen, geconfronteerd zullen worden met de realiteit en veranderen zo in echte politici. Politiek, zoals ze zeggen, is immers je beperken tot de kunst van het mogelijke!

Sneeuw viel op een winterse dag waarmee de eerste dagen van de winter begonnen en tegelijkertijd waren het de eerste dagen van de overwinning van de Bittere Kaaspartij. Mensen hier houden meer van de dagen met sneeuw dan van  kaas!

De komst van de winter, het krachtige seizoen met zijn donkere wolken, koude winden en de energie die andere seizoenen niet hebben, was het begin van een nieuw verhaal dat zal worden geschreven over het ontspannen rijk aan de Noordzee.

Niemand weet wat de winter voor dit rijk zal brengen en wat Sinterklaas voor de kinderen van dit rijk zal brengen, vooral omdat zijn komst toevallig plaatsvond na afloop van de verkiezingen.

Hasan Kaddour

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant