Hasan Kaddour: Hergebruik tweede verbinding met Syrië?

Interessant? Deel het artikel

210612hasan

Damast in Salland wil graag meningen horen over hoe mensen omgaan met hergebruik, circulair, kringloop enz. Ben je tevreden over hoe je hiermee omgaat of heb je waardevolle tips? Wij horen het graag op info@damastinsalland.nl. Vandaag onze Syrische Sallander Hassan Kaddour die mogelijkheden voor kringloopwinkels in Syrië ziet.

Door Hasan Kaddour

Tweedehands

Een nieuwe term die ik in Nederland leerde. De eerste keer dat ik deze uitdrukking hoorde, was ik nog een nieuwkomer. Ik was nog in het kamp in Arnhem.

In die tijd ontmoette ik bij toeval een man uit Tunesië die Arabisch sprak en al langer in Nederland woonde. Hij legde mij uit hoe we voor een redelijke prijs een gebruikte tablet konden kopen.

Teleurstelling

Dus ik kocht er een die helaas niet werkte en toen we teruggingen om hem terug te geven en ons geld terug te krijgen, fronste de dame haar wenkbrauwen en zei, dat zij het niet accepteerde hem terug te nemen omdat de tablet door onze eigen schuld niet werkte!

Dat was dus een mislukte kennismaking met tweedehands voor mij en ik besloot dat dit soort winkels niets voor mij was, omdat ik me bedonderd voelde.

Dit was echter een overhaaste beslissing, genomen door een nieuwkomer die toen nog niet wist hoe dit soort zaken werken.

Later leerde ik dat tweedehands een levensstijl is in Nederland en dat je er in de toekomst nog veel meer mee te maken zult krijgen.

Tweedehands in Syrië

Voor mij toch wel heel nieuw. In Syrië, het land waar ik vandaan kom, wordt tweedehands meestal als een schande gezien, zowel de aan- als de verkoop daarvan. Vooral op het platteland waar ik vandaan kom

Daar iets tweedehands verkopen is meestal onaanvaardbaar. Als je van iets af wilt, geef je het gratis weg, bijvoorbeeld aan de armen of aan een familielid of bekende die het nodig heeft!

En kopen wordt ook gezien als een belediging, aangezien daar de welvaart van mensen veelal ingeschat wordt op basis van rijkdom, armoede..familie..etc.

Wanneer u daar tweedehands koopt, zullen sommigen van hen u misschien uitlachen!

Er zijn winkels in Syrië die Al-Bala worden genoemd, meestal met oude kleren die vaak uit Europa komen. Je schaamde je heel erg om daar te kopen wanneer je geld had.

Tweedehands in Nederland

Eigenlijk begin ik het idee van hergebruik langzaamaan te accepteren, en werd steeds meer bezoeker van tweedehands winkels in Faya of Deventer, vooral die met oude souvenirs.

Ik geef wel toe, dat ik nog steeds geen gebruikte kleding wil kopen. Het idee dat daar iemand anders in heeft rondgelopen! Een heel persoonlijke kwestie, maar heel herkenbaar voor veel mensen, zoals ik intussen weet. Maar toch kocht ik onlangs tweedehands bergschoenen die mij prima passen om in de tuin te werken!

Nu vind ik het ook heel gewoon om dingen op Marktplaats te kopen. De tafel waarop ik nu dit bericht zit te schrijven komt er vandaan, helemaal mijn smaak en voor een redelijke prijs

Dingen recyclen

Deze term is als heel belangrijk in mijn privéwoordenboek terechtgekomen en bepaalt een belangrijk deel van mijn levenshouding Ik denk nu serieus na over welk ding ik mee naar huis zou moet nemen of juist eruit doen om te recyclen.Ik heb bijvoorbeeld hout van een oud bed dat binnen in huis alleen maar in de weg ligt, maar me goed van pas zal komen in de tuin!

Zo werd ik dus lid van de recyclinggemeenschap

Het reikte zelfs tot voedsel en andere boodschappen. We kopen bijvoorbeeld peterselie in de winkel, die kweken we dan zelf op ons balkon. Vorig jaar was het slechts een klein beetje basilicum. Nu gebruiken we onze eigen kruiden vanaf het begin van de zomer tot het einde. En volgend jaar weer!.

Veranderend Syrië

Ik hoorde van mijn zus die in Idlib in Syrië woont dat ook daar sommige winkels zijn gaan werken volgens het principe van tweedehands. Dit is iets wat ik eigenlijk al verwachtte. Na tien jaar oorlog en het voortduren van de ongekende economische crisis daar, moeten er alternatieve oplossingen zijn.

Ik denk ook dat dit een invloed is van de Nederlandse cultuur die in Syrië begint te verschijnen, ondanks de fysieke afstand. Mensen die hier zijn vertellen mensen daar hoe het hier toegaat en zo ontstaat de zo gewenste wederzijdse beïnvloeding van elkaars culturen.

Al een tijdje spookt er een project door mijn hoofd om mijn schoonzus over te halen om daar een kringloopwinkel te openen. Ik voorspel dat dat heel goed voor hen moet gaan lopen, zeker wanneer dit aanvankelijk simpel zal worden opgezet , niet zo professioneel als we in Nederland gewend zijn.

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.