Hasan Kaddour: Haat in verkiezingstijd, dat is zo’n negatieve emotie

Interessant? Deel het artikel

hassan kaddour

Politici zijn deze periode niet van het scherm te branden, je komt ze op straat tegen, er zijn debatten. Je raakt de weg kwijt tussen links en rechts. Al die woorden, alsof je in een mijnenveld loopt.

Door Hasan Kaddour

In het oosten de vlammen van de oorlog. In het westen brand van politici. Ik kom uit zo’n land waar de oorlog uitbrak en waar een politicus en zijn idealen niet meer helder schijnen. Misschien zat er wel een polticus tussen de 13.000 doden in de Sednaya gevangenis in Syrië die op had kunnen staan. Volgens een rapport van Amnesty International stierven ze door marteling, stokslagen, honger. We zullen het niet weten, onder de doden zitten mensen die niet eens geregistreerd zijn. Ze zijn alleen maar meer een herinnering.

In Nederland komen de verkiezingen eraan. En ik zie dat sommige Nederlanders vinden dat de blauwe lucht niet tolerant moet zijn voor mij, voor mij als een mens. Die Nederlanders willen zichzelf veilig stellen voor mensen die hun oorlogsland verlaten hebben, de Middellandse Zee met z’n haaien hebben overwonnen, smokkelaars en andere gevaren onderweg de baas zijn gebleven, op zoek naar een blauwe hemel die ook voor hen veilig is.

Meneer, u moet de verandering zijn die u wenst te zien in de wereld.

Meneer, wist u dat de wereld eigenlijk een kleine werkelijkheid is? Kijk op een kaart en zie dat er maar gelimiteerd plek is voor iedereen. Net als een klein huis voor een groot gezin. De ruimte is gelimiteerd! Dat is al eeuwen zo. En migratie is ook van alle tijden. Tijdens oorlogen in Centraal Azië vluchtten mensen naar Zuid Azië. In de wereldoorlogen vluchtten mensen uit Europa naar Noord Afrika en het Midden Oosten.

Ik ben op zo’n golf meegekomen naar Nederland. Niet vanwege honger of welvaart. Niet vanwege toerisme. Ik koos voor Nederland om wat ik ervan wist. Een mooi beeld, een geciviliseerd beeld, een van de grootste kleine landen van de wereld. Geen koloniaal land meer dat de behoefte heeft zijn cultuur aan anderen op te dringen, een land dat haar leger inzet om overal in de wereld de burger weer een waardig leven te geven.

Ik koos voor Nederland vanwege de diversiteit van de bevolking, haar tolerantie, haar eerlijke rechtssysteem, haar hoge graad van onderwijs en wetenschap.

Je kunt je toch haast niet voorstellen dat er Nederlanders zijn die dat beeld teniet willen doen? Dat er Nederlanders zijn die genoegen nemen met een minder imago? Zijn dat mensen die van dit land houden?

Meneer, vluchtelingen uit Syrië zijn hier niet gekomen om hun cultuur, hun manier van leven, op te leggen aan de Nederlander, hij komt hier als een respectvol vreemdeling die weet dat hij de cultuur van een land waar hij terecht komt, heeft te respecteren. Ik probeer te integreren, leer de taal, over de cultuur. En ja natuurlijk, ik hou mijn eigen cultuur ook bij me, net als mijn eigen geloof. Maar het geloof is voor een persoon, het land is voor ons allemaal.

Diversiteit in een samenleving, het is een cadeautje voor iedereen!

Meneer, nog een ding. Van die oorlog in mijn land, die oorlog die ik ontvlucht ben, dat is wat ik geen land en geen mens wens. Haat is zo’n negatieve emotie. Het produceert alleen maar een zieke samenleving.

Hasan Kaddour is vluchteling uit Syrië, neergestreken in Olst.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.