Hasan Kaddour: Binnen het hek of buiten het hek, oost of west

Olster journalist en columnschrijver filosofeert over zijn vroeger leven onder bedreiging en zijn huidig leven in Sallandse vrijheid, maar stelt vast dat overal verschillen tussen stad, platteland en regio lijken te bestaan.

Interessant? Deel het artikel

Project IJsseldijk Herxen
Project IJsseldijk Herxen

Vaak denkt u waarschijnlijk dat sommige problemen verband houden met de beschavingsachterstand tussen landen en volkeren.

Wanneer je in Syrië woont denkt je dat discriminatie te maken heeft met waar je woont; op het platteland of in de stad, van welke bevolkingsgroep je deel uitmaakt en de mate van je ontwikkeling.

Je denkt dan dat dit de gevolgen zijn van onderontwikkeling waar een land waar nog heel veel moet gebeuren. Dit in tegenstelling tot ‘beschaafde’ landen zoals Nederland, dat dit wel aangepakt heeft.

Maar je zult verbaasd zijn wanneer je vaststelt dat dit helemaal niets te maken heeft met culturele of wetenschappelijke achtergronden.

En zoals we met een ironisch spreekwoord zeggen ‘het gebeurt in de beste families.’

Voordat ik naar Nederland kwam, met name in de jaren 2009 tot en met 2011, was de Syrische nieuwswebsite Syria- News de meest gevolgde website in Syrië, met een bescheiden  persvrijheidsmarge, maar het was tenminste iets.

In die tijd waren de meeste onderwerpen van discussie en controverse de problematische kwesties als de relatie tussen platteland en stad, secularisme en de islam.

We geloofden dat er een groot probleem van beschaving was, dat we met zijn allen moesten oplossen om stappen in de richting van vooruitgang te zetten. De relatie tussen het platteland en de stad was altijd al gespannen en elke kant noemde de verdiensten van hun eigen positie en bepaalden de visie van schrijvers, dichters en geleerden waarmee ik opgroeide. Ik, die van het platteland komt zoals de meerderheid van de mensen daar.

Bovendien was er spanning op het niveau van de hoofdstad Damascus, volgens de inwoners daarvan is iedereen die buiten de oude historische muren van de stad is geboren, geen inwoner van en werd cultureel beschouwd als plattelander met een grote maatschappelijke achterstand.

De inwoners van Aleppo, de tweede stad van Syrië, menen dat het westen van het land waarin deze stad ligt het meest prestigieus en mijlenver uitsteekt boven de oude stad in het oosten, Damascus, die zij wat onderontwikkeld vinden.

Maar beide steden waren het erover eens dat ze allebei verheven waren boven de mensen van het platteland: de onwetenden, de analfabeten enzovoort!

Zowel platteland als stad in West- Syrië waren het erover eens dat de gebieden in Oost-Syrië achtergebleven bedoeïenen gebieden zijn!

Oost West

Deze belachelijke afweging drong zich nog steeds op, zelfs in mijn kleine dorp. Ben je oost of west?

Ik ben de zee overgestoken, de berg overgestoken, de Alpen en Zwitserland doorkruisd en tenslotte geland op Schiphol Airport.

Duizenden kilometers overbruggen maken je ervan bewuste dat je alle bovengenoemde stadia van het proces bent gepasseerd en dat je nu in Nederland bent, waar een persoon alleen op zichzelf wordt beoordeeld, niet op achtergrond!

En dat ik binnen Nederland juist het geluk kreeg weer op het platteland uit te komen. In het mooie en rustieke Salland stemt mij heel gelukkig.

Jaar na jaar begon ik hier steeds meer uitspraken horen als  “Ze kijken niet naar ons om in Den Haag.”

Den Haag hoort ons niet. Partijen halen tijdens de verkiezingen onze stemmen op en gaan ermee aan de haal naar de regeringshoofdstad.

Zelfs mijn Syrische vrienden die in het westen van Nederland wonen, vertellen me dat ik levend begraven moet zijn in het oosten!

Tot ik schrok toen ik me realiseerde wat de Randstad inhoudt

O mijn God, om in de Randstad te wonen moet je tot de high society behoren, de omstandigheden waarvan je juist wegliep!

Degenen die in de Randstad wonen, worden beschouwd als de elite, terwijl de rest van Nederland landelijk is met, boeren en zogenaamde provincialen.

Toen kwam de verbijsterende informatie dat zeven vinkjes de Randstedeling superieur maken.

Ik besloot test zelf te doen. Ik heb veel nagedacht over deze vinkjes.

  • Ik ben een man, punt gescoord.
  • Ik ben niet wit (gekleurd) Punt weer kwijt.
  • Papa en mama kregen hoger onderwijs: halve punt.
  • Ik heb een hogere opleiding, weer een punt!
  • Momenteel heb ik geen baan, punt weer kwijt.
  • Getrouwd, weer een punt!  Brengt het feit dat wij een tweeling hebben extra punten of kost dat juist punten?

Ik ben een vluchteling, plattelander, kom uit het oosten.. Het echte oosten.., het Midden Oosten en niet het oosten van Nederland.. Zal ik nu alle punten die ik kreeg weer kwijtraken!?

 

Opmerking: deze column is satirisch bedoeld!

Hasan Kaddour
Hasan Kaddour

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant