Harry Vossen: Ik Toonde

Columnist Harry Vossen doet verslag over de kunstmanifestatie IkToon in Raalte. Ik Toon was een groots opgezette activiteit om de beeldende en muzikale kunsten meer aandacht te geven. De meeste plekken hebben ruime tot zeer voldoende belangstelling gekregen. Conclusie: zeker voor herhaling vatbaar!

Interessant? Deel het artikel

Atelier Cult in de Marktstraat Raalte
Atelier Cult in de Marktstraat Raalte

Ook Cult Raalte deed hieraan mee. Cult is het platform voor beeldende kunst in de gemeente Raalte. Gevestigd aan  Marktstraat 7 te Raalte, tegenover de Primera.Momenteel zijn daar vijf schilders en een keramiste actief.

Ruimte voor kunstenaars

Behalve in de Ik Toon – week geeft Cult het hele jaar door ruimte aan kunstenaars om hun werk te laten zien. Zo hebben in de afgelopen vier jaren ruim dertig mensen daar gebruik van gemaakt. Telkens was er gedurende zes weken veel zeer gevarieerd schoons te aanschouwen. Zowel schilderijen als foto’s, tassen, keramiek, woolart, glas- en zijdeschilderingen, batikdoeken en beelden. Het is ondoenlijk om daar een gedegen en verantwoorde recensie over te schrijven.

Artiesten vertellen

Daarom laat ik liever de artiesten zelf aan het woord. Hieronder vindt u uitspraken die over het getoonde werk zijn geschreven, als toelichting bij de exposities. Zonder namen of data te noemen geeft dit overzicht aan hoe gevarieerd en boeiend de etalage-expo’s waren en …. nog steeds zijn.

Over de huidige tentoonstelling -nog te zien tot eind juni- volgt een volgende column. Onder de titel: “DE SLAGER EN HET MAAIVELD”.

“Ik ben al veertig jaar lid van Fotoclub Salland. Het liefst maak ik natuur- en landschapsfoto’s. Op de fotoclub leer ik veel over fotografie. Met elkaar gaan we op pad en leren we veel van elkaar. Ik ga graag met mijn Lumix 300 camera de natuur in. “

(tekst loopt door onder afbeelding)

geschildere bloemen

 

“Haar keramiek kenmerkt zich door diversiteit. Zij bewerkt de verschillende kleisoorten op vele manieren en past diverse stook- en glazuurtechnieken toe. Ze verwerkt ook graag haar keramiek met andere materialen zoals drijfhout en oude schilderijlijsten.De resultaten variëren  van futuristisch aandoende objecten tot eenvoudige- maar mooie- vaasjes en schalen. “

(tekst loopt door onder afbeelding)

keramiek vrouw met doek over schouder

 

“Als schetsboek gebruikt zij regelmatig de camera. Zij werkt vooral met acrylverf en zoekt de dialoog tussen figuratieve en abstrakte voorstellingen. Ook werkt ze met merino-wol en gebruikt zij de droogvilttechniek om zo landschappelijke komposities op o.a. tegeltjes te maken. Zij voelt vrijheid en vooral plezier in het maken van haar kunstwerken.”

 

 Het gaat niet om het aantal produkten,  waarvan vaak de zolders uitpuilen. Het gaat om het proces van het maken…..  Een proces dat heel veel tijd en vooral veel geduld vraagt. Titels als: “Altaarfront Maiestas Domini”, “Herstel mijn kerk”,”Buxheimer St. Christoffel”, “Moeder Gods Pelagonitissa”, “Madonna del latte”, en “Drie engelen op bezoek bij Abraham en Sara” geven te denken. Het kan niet anders dan dat  ze duiden  op een grote iconen-expo.”

(tekst loopt door onder afbeelding)

+

“Een gediplomeerde glazenier met persoonlijk, professioneel advies en creatieve ideeën. Deze glas-kunstenares maakt glas-in-lood-ramen op maat. U kunt denken aan nieuwe ramen voor bovenlichten en binnen deuren, maar ook aan restauratie van bestaande panelen. Ook zijn er mogelijkheden om dit in dubbel glas te zetten.”

(tekst loopt door onder afbeelding)

+

 

“Zij is al vele jaren lid van Kunstkring Raalte. Zij is er in geslaagd zich gedurende deze tijd een persoonlijke weergave van de werkelijkheid eigen te maken. Werkte ze aanvankelijk vooral in olieverf en aquarel de laatste jaren zijn het vooral acryl en het paletmes waarmee zij zich uitdrukt in een expressievere en meer realistische stijl. De pracht en kleurenrijkdom van de wereld om ons heen hebben haar altijd zeer aangesproken en die uit ze in vorm en kracht.”

(tekst loopt door onder afbeelding)

+

 

“Kleuren maken mij blij en ik wil graag anderen blij maken met kleuren. Deze passie kan ik kwijt in het schilderen van natuurlijke materialen zoals zijde en wol. Van deze prachtige materialen maak ik shawls, corsages, verschillende accessoires en kaarten voor elke gelegenheid. Stuk voor stuk unieke exemplaren, volledig handgemaakt. Ook voor grote groepen maak ik unieke, op elkaar afgestemde shawls. Bijvoorbeeld voor koren en de vrijwilligers van het Hoftheater.”  “Een bonte verzameling van armbandjes, handtasjes, boodschappentassen van leer en recycle- materialen als bv. banners van het Ribs en Blues-festival.”

(tekst loopt door onder afbeelding)

geschilderde vlinder

 

“Op de middelbare school was zij van de eerste lichting, die tekenen en kunstgeschiedenis in het pakket had. Dat lag ten grondslag aan veel creatief bezig zijn. Realistisch schilderen met acryl- en olieverf, boetseren en tekenen met kleur- en gewoon potlood.” “In 1990 ben ik begonnen met textiele werkvormen en in ’94 overgestapt op de schilderkunst. Nu gebruik ik vaak een combinatie van materialen. Mijn werk kenmerkt zich door de verschillende texturen en het experimentele karakter. De natuur is een favoriet onderwerp. In 2011 heb ik het B.I.K.-diploma ( Beroepskunstenaar In de Klas) behaald aan de kunstacademie Artez te Zwolle. Verder heb ik van meerdere professionele kunstenaars les gehad. Ik exposeer mijn werk regionaal, landelijk, solo en ook in samenwerking met andere kunstenaars.

(tekst loopt door onder afbeelding)

en man als engel

 

“Haar werk is nogal divers. Van fotografisch schilderen – o.a. portretten –  en van figuratieve landschappen tot abstract werk. Een hele serie  Engelen kwam uit haar penselen. Zij werkt voornamelijk met acryl en heeft periodes van experimenteren en periodes van afbeeldingen naschilderen. Beide vindt zij erg leuk om te doen. Door deze afwisseling blijft het ook aantrekkelijk en iedere keer weer een uitdaging. Ook laat zij zich inspireren door oa. ‘fractals’. Wat dat voor kunstzinnige zaken zijn?  Dat weet tante Wikipedia wel te vertellen…..”

(tekst loopt door onder afbeelding)

takken als aders

 

“Naast landschapsschilderijen met kleine elementen heeft zij ook schilderijen gemaakt waarin slechts grote objecten te zien zijn. Zij wordt geinspireerd door kleuren en luchten. Soms woest en ruig, soms stil en zacht. In haar eigen stijl maakt zij ook ogen op paneeltjes.”

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

 

+

 

“Toen ik makrofotografie ontdekt had was ik verkocht. Het vastleggen van details die vaak niet zichtbaar zijn met het blote oog vind ik prachtig. Zo leerde ik anders kijken naar de natuur en stil te staan bij de verrassende effekten die in de kleinste details tevoorschijn komen. Het fotografie-virus heeft mij te pakken gekregen. Als ik ook anderen blij kan maken met foto’s van bv. een zonsopkomst of ochtenddauw is dan helemaal mooi meegenomen.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *