Harry Vossen: Flitsen en flarden

Wat doet columnist Harry Vossen uit Raalte als hij bij het Isala ziekenhuis in Zwolle op een taxi moet wachten? Juist ja, een stukkie schrijven voor nieuwsplatform HierInSalland. Dit verhaal heet Flitsen en Flarden. Ik beschrijf flitsen van wat ik onderweg zie en flarden van gesprekken die ik in en om het Isala ziekenhuis in Zwolle opvang. Dit alles gemengd met flarden van herinneringen die in me opkomen.

Interessant? Deel het artikel

tuin
Fotocredit: Isala

Ik laat me in een “taxi voor zittend ziekenvervoer” naar Zwolle brengen. En ook weer terug naar Raalte. Ik ben dus ziek. Ook al voelt dat (nog ) niet zo. Bijkomend voordeel van de taxi is dat je als bijrijder meer van de wereld om je heen ziet.                                                  +

Toen ik zo’n zes jaar geleden voor behandeling van prostaatkanker in het ziekenhuis was klonk het ronddraaiende bestralingsapparaat als een trommel van een oude wasmachine. Vandaag klinkt het een stuk beter. Ik lig te kijken naar vrolijke lentebloemen op het glazen plafond boven het apparaat. Ondertussen schieten de radioactieve stralen door de drie tattoo’s die ik van de vorige keer heb overgehouden. Meestal vind ik tattoo’s afbreuk doen aan de mooie menselijke huid. Ik houd daar niet van. Soms zijn het mooie schilderijtjes..

Maar nu ben ik er blij mee dat ik ze heb. Ik heb het nu op de heupen en met name op de rechterheup. Daar hebben de sluipmoordenaars, die kankercellen heten, zich op genesteld. Door deze herhalingsoefening zou volgens de oncologe de kanker wel eens helemaal kunnen verdwijnen…..

Laten we het hopen!                                                                  +

Een verpleegkundige herkent me van de vorige keer. Maar hij was niet helemaal blij om me weer te zien. We zeiden toen wel “tot ziens” maar liever in een café dan in het ziekenhuis. Toen kreeg ik 35 bestralingen en nu maar 15. Ook hier heeft de techniek niet stil gestaan, zegt hij en wenst me veel succes.

In de hal van het ziekenhuis lopen veel mensen: vlotte, haastige, langzaam voortstrompelende invaliden, rollator- en rolstoelrijders en voorzichtig manoeuvrerende transportwagens. En … natuurlijk veel in het wit gekleed medisch personeel.

Als ik op een bankje zit komt een wonderschone jongedame recht voor mijn neus staan. Langs lange, slanke benen gaat mijn blik naar boven. Haar hoofd buigt voorover en raakt het gezicht van een  -eveneens knappe-  jongeman…. Zij wachten even op haar moeder en lopen dan samen nar het restaurant.

Schoonheid kan van korte duur zijn….                                                                            +

Onderweg weten 9 van de 10 chauffeurs niet wat er met het al jaren leegstaande restaurant langs de N35 tussen Heino en Zwolle gaat gebeuren. Iemand vertelt dat er nu Midden-Europees uitziende bouwvakkers gesignaleerd zijn. Welke ondernemer zal er nu weer zijn tanden op stuk bijten?

Diverse levensverhalen krijg ik te horen in de taxi. Van mensen die in de familie of ook zelf te maken kregen met kanker. Na tig-jaren genezen te zijn moest ik een andere baan zoeken en nu zit ik op deze wagen, zegt de een. Een ander werd chauffeur na reorganisatie binnen het bedrijf waar hij werkte.. Ook ontmoette ik iemand die het spraakwater zeker niet uitgevonden had. Van weer een ander  leerde ik binnen tien minuten de hele familie kennen. Deze laatste rit leek veel korter te duren dan alle vorige bij elkaar!

Ook de politiek kwam aan de orde.

Op zekere dag zou de grote kerncentrale van Oekraïne  opgeblazen worden. Tot nu toe heb ik niet gehoord dat dat ook gebeurd is. Zeker door de twijfel over welke partij zo’n snode daad zou gaan verrichten.

Dan valt deze week het 4e kabinet van Mark Rutte. En nu maar hopen dat de twee zwaargewichten uit Salland werk gaan maken van de verbreding van de N 35. Bij de provincie zal dhr. Dadema zijn best kunnen gaan doen en in Den Haag ons aller mevr. Van der Plas! Wie weet??? Overigens hoorde ik een schitterend idee om Mariënheem te verlossen van de overlast.

In plaats van een grote rondweg aan te leggen is het simpeler om “gewoon” de school en de Schalm te verplaatsen naar het nieuwe centrum . En de kerk kunnen “ze”  ook wel afbreken. Die zit toch al aan het eind van haar latijn. De kleiner wordende groep gelovigen kan in de Rozentuin vast wel een ruimte gaan huren om de rozenkrans te gaan bidden. Dan is de weg -zonder verlegging, maar met een verbreding- vrij voor het doorrazende verkeer. En een tunnel daaronder door voor het plaatselijk verkeer dat aan de overkant moet zijn.

Dit lijkt mij een goed idee om aan het volk en Den Haag voor te leggen. Maar of alle Mariënheemers het daarmee eens zijn waag ik te betwijfelen. Mogelijk heeft het wel meer effect dan de kinderprotestmars. Die heeft echter wel het landelijk Journaal gehaald! Maar zo komt er misschien wel  praot van.

Vandaag kan ik  van wachtruimte 93 doorlopen naar 91.

Via een smalle gang, die met schuttingsplanken was afgezet, bereikte ik een piepkleine wachtruimte met 4 stoelen. De schotten zijn wel opgeleukt met kleurrijke bloemmotieven. Zo is de/het Isala niet alleen van buiten mooi om te zien maar van binnen ook.

Deze foto’s en video’s zijn er een bewijs van.

 

 

 

 

 

 

Wordt vervolgd.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Hasan Kaddour: De telefoon werkt nog

Lees verder »

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *