Harry Loozeman, wat doe jij duurzaam?: “Je moet er gewoon mee beginnen!”

Interessant? Deel het artikel

harry loozeman @eigen foto

“Iets bijdragen aan een duurzamere wereld? Dan moet ik bij mezelf beginnen!” aldus Harry Loozeman. Het begon met de rietenkap van zijn uit 1908 daterende boerderij. “De kap is aan vervanging toe. Zodoende ben ik op zoek gegaan naar een duurzame oplossing. Binnenkort wordt het dak voorzien van pannen voor een betere isolatie en gaan we energie opwekken met zonnepanelen. Het huis is eerder al voorzien van ledverlichting.”

Door Harry Lozeman

Ik heb ook een energiescan laten doen. Je komt er dan al snel achter dat je met kleine aanpassingen een groot resultaat kunt bereiken. Een waterbesparende douchekop is bijvoorbeeld een van de tips van Jan die we gelijk hebben aangepakt. Simpel, maar heel doeltreffend. Vakman Jan Oostewechel merkte op dat veel warmte van de radiatoren via de buitenmuren verloren gaat. Dat was echt een eye-opener. Om energieverlies tegen te gaan hebben we HR-folie op onze radiatoren aangebracht.

Biodiversiteit buiten ook belangrijk

Naast deze aanpassingen binnenshuis is de biodiversiteit rondom mijn woning ook erg belangrijk. Ik gebruik bijvoorbeeld zeker geen bestrijdingsmiddelen. Met een aantal fruitbomen laat ik het hier wat biodiverser worden. En in de toekomst komen hier denk ik ook een paar koeien om het land te begrazen. Ik heb een groot hart voor de natuur. We zijn op deze aarde te gast. Met al deze maatregelen samen hoop ik de wereld beter door te geven aan de volgende generatie.

Volgende keer

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.