Er komt politiek aandacht voor verkeer dat met (te) hoge snelheid over de Raarhoeksweg in Raalte langs Ivoor raast. Ik vind het een mooi voorbeeld van bang zijn voor korte termijn problemen, maar geen oog hebben voor het lange termijn gevaar.
Bij Ivoor komen veel mensen voor allerlei soorten opvang. Daar zitten heel wat bezoekers tussen die wat minder goed in uitkijken zijn. Die mensen moeten dealen met sluipverkeer dat Kruispunt Bos in Raalte mijdt. Sluipverkeer heeft per definitie haast en de Raarhoeksweg is aangelegd als een racebaan.
Ik woon aan die kant van Raalte en heb me ooit voorgehouden dat het gevaar onmiddellijk is geweken als ik minder hard rij. Bij de Flierefluiter zelfde laken een pak: kan heel gevaarlijk zijn als ouders met hun kroost na een dag spelen oververmoeid de weg opdraaien. Maar niet als ik er mijn snelheid minder.
Hoe simpel kan het zijn: rij op die plekken gewoon even veertig kilometer per uur en klaar is Kees. Maar we leven in een samenleving waar eigen verantwoordelijkheid nemen de uitzondering is. Als je de weg afglijdt wegens vorst word je boos op de overheid in plaats dat jij jezelf dommigheid verwijt. Ik heb heel geregeld bumperklevers en lichtknipperaars achter me als ik 63 (dus te hard) rij op de Raarhoeksweg. Ik ben ook wel eens gestopt om de man achter me te vragen wat er aan de hand was. Nou, dat ik op moest schieten.
Lange termijn
Maar verkeer is gevaar op korte termijn. Rondom Ivoor is veel meer gevaar aanwezig, op lange termijn veroorzaakt. Je hebt in de buurt een aantal mega-varkensstallen, hier en daar wordt roundup gebruikt en er wordt gespoten tegen kruiden in het raaigras. Het vervuilt de lucht, het doodt het bodemleven en het is de dood voor insecten.
GemeenteBelangen, ik ga er vanuit dat jullie ook díe problematiek aanpakken, met het zelfde doel als het doel achter de aandacht voor sluipverkeer. Want belangen voor een gemeente zijn het best, als het belangen op lange termijn zijn.
Dag Harrie,
Ik ben het helemaal met je eens, maar ik vrees dat Gemeentebelangen nog steeds geen enkel belang heeft voor een beter milieu, voor nu noch in de toekomst. Tot heden heb ik ze daar niet op kunnen betrappen. De raadsleden van Gemeentebelangen staan bijvoorbeeld geheel achter hun wethouder Wagenmans, die het gebruik van landbouwgif op geen enkele wijze wil beperken. Noch met een verbod op het gebruik ervan op gemeentelijke gronden, noch voor het gebruik ervan rond lelievelden en dergelijk. Dit laatste kan heel eenvoudig worden bereikt door het voorschrijven van spuitvrije zones in de nabijheid van gevoelige objecten, zoals woningen.
Zolang partijen als GB, het CDA en de VVD een meerderheid hebben in de gemeenteraad, zal er niets veranderen. Hoe hun vertegenwoordigers deze houding aan hun kinderen denken te kunnen uitleggen, is mij een raadsel.