HanzeOrkest schrijft op 25 november Zwolse geschiedenis met Beethovens Negende Symfonie

Op zaterdag 25 november om 20.00 uur vindt er een historisch moment plaats in het Zwolse theater De Spiegel. Voor de allereerste keer in de Zwolse geschiedenis wordt  dan de monumentale negende symfonie van Beethoven uitgevoerd, het werk dat vooral bekend is door het slotkoor, Ode an die Freude.

Interessant? Deel het artikel

Foto: J. van Dam
Foto: J. van Dam

Op het podium een groots HanzeOrkest onder leiding van Frank Adams, zangsolisten en een fenomenaal koor, bestaande uit zangers van het Overijssels Kamerkoor, Kamerkoor Salland en het Zwolse Musica Vocalis, onder leiding van Eugène van Boheemen.

Bijzondere mijlpaal

Het Zwolse HanzeOrkest bestaat 30 jaar. Het orkest  markeert dit jubileum met een de uitvoering van  dit monumentaal werk : Beethovens Negende Symfonie in d mineur. Beethoven voltooide het werk toen hij al volledig doof was. Bij de première in 1824 stond hij mee te dirigeren. Na afloop was hij niet in staat te horen hoe enthousiast het publiek was: hij moest zich omdraaien om te zien hoe uitzinnig de zaal op de uitvoering reageerde.

Het gehele werk, dat uit vier delen bestaat, wordt geroemd als hoogtepunt van de klassieke muziek. De gewaardeerde Negende Symfonie staat tegenwoordig vooral bekend om haar zijn slotdeel, waarin koor en zangsolisten hun opwachting maken. “Alle Menschen werden Brüder” is de bekendste zin uit het gedicht van Schiller dat Beethoven in deze symfonie heeft verklankt. Het HanzeOrkest zal dit broederschap op 25 november proberen uit te dragen met het samengestelde koor en de solisten Josephina Louise Hoogstad (sopraan), Jessica Starkenburg (alt), Nick van Kuipers (tenor) en Alexander de Jong (bas). Het wordt de eerste keer dat het volledige werk in Zwolle wordt uitgevoerd.

Over de 9e symfonie

Beethoven voltooide het werk zijn negende symfonie toen hij al volledig doof was. Bij de première in 1824 stond hij mee te dirigeren. Na afloop was hij niet in staat te horen hoe enthousiast het publiek was: hij moest zich omdraaien om te zien hoe uitzinnig de zaal op de uitvoering reageerde.  De melodie van Ode an die Freude is inmiddels ontelbare malen gebruikt in films, series, commercials , ringtones en andere composities. Sinds 1985 is de finale van de negende symfonie, zonder tekst, de officiële hymne van de Europese Unie.

Afgelopen zomer werd “het Europese volkslied” nog door het Noord Nederlands Orkest uitgevoerd op Lowlands. Het festivalpubliek zong, danste en hoste er op los. De Negende Symfonie huist in ons collectief geheugen en heeft een verbindende kracht. Een verbindende kracht die zangers, musici en dirigenten hopen uit te dragen naar een volle zaal op zaterdag 25 november.

 

Voor kaarten klik hier

 

Website HanzeOrkest

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.