Hans van Zwolle: Katten zijn nuttige jagers!

Interessant? Deel het artikel

katten poezen poesjes

Huiskatten zouden rauwe jagers zijn. Ze lopen vrij rond, dus houdt niemand ze in de gaten. Intussen – wordt gezegd – plukken ze van alles en nog wat uit de natuur. Moeten we de kat de bel aanbinden? Of moeten we ze net als honden alleen maar aangelijnd buiten laten? Nee, zegt Hans van Zwolle: katten zijn nuttige jagers.

Door Hans van Zwolle

Dat onze huiskatten massale slachtingen aanrichten in de natuur vind ik een boute stelling. Er is helemaal geen bewijs voor. De boswachter heeft ze op zijn camera zien lopen maar dat zegt niets over of ze dieren pakken en dan is het nog de vraag welke dieren. Vogels niet, dat durf ik wel te beweren.

Mijn katten, we hebben er in de loop der jaren acht gehad en soms hebben we zelf een nestje kittens omdat ze zo ontzettend leuk zijn, pakten nooit een vogel. Een kat krijgt namelijk een gezonde vogel nooit te pakken. Wel zieke of jonge vogels. Wat mijn katten wel doen is muizen en soms een rat pakken. Daar ben ik heel blij mee. We hebben namelijk ook kippen en op het kippenvoer komen ook muizen en ratten af. Voor je het weet heb je een echte plaag en dat is echt erger dan dat een er een kat in je tuin poept.

De buren klagen wel eens maar als ik hen dit uitleg dan ontstaat er meer begrip. Ratten brengen namelijk ziektes over en die deinzen er niet voor terug om in je huis een nest te beginnen. Waarbij ze hun uitwerpselen ook in je huis achterlaten.

Om het katten lastig te maken om te jagen helpt een belletje echt niet. Een kat bespringt zijn prooi van stilstand en bij stilstand doet zo`n belletje niets. Wat wij wel doen is onze katten in het voorjaar, als er veel jonge vogels zijn, ‘s nachts binnen houden.

Ik vind katten waardevolle beesten. Dat ze zonder scrupules kunnen doden en tegelijk aanhankelijk en eigenzinnig zijn is intrigerend. Het doet mij aan ons mensen denken. Maar om terug te komen op de massale slachting ik hoop en vermoed dat ze muizen en ratten pakken en dat is maar goed ook.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.