Als je Hans van Vliet vraagt wat hij duurzaam doet, komt er een heel lang antwoord, dat je het best samen kunt vatten in ‘tja, wat doe ik eigenlijk niet duurzaam’. Van Vliet zette zijn eerste duurzame stappen in de jaren zeventig, toen ook voor de eerste keer gewaarschuwd werd dat het de verkeerde kant op ging met ons klimaat. Hans woont met zijn echtgenote in Olst in een tweekapper die gebouwd is in 1986.
Door Hans van Vliet
Eigenlijk adem ik duurzaamheid. Ik ben op meerdere fronten actief, namelijk
– privé,
– als bestuurder van de coöperatie Goed Veur Mekare,
– als lid van een werkgroep namens lokale initiatieven in West-Overijssel
– als lid van de werkgroep participatie binnen RES-verband.
Werk in het teken van duurzaam
Het thema duurzaamheid houdt mij eigenlijk al veel langer bezig. Eind jaren ’70 van de vorige eeuw had ik dit onderwerp al in mijn takenpakket in de gemeente Huizen (eerste Bouma windturbine Gooimeer, energiebesparing woningen en het piramidewoningenproject/van oorsprong het idee van De Kleine Aarde-Boxtel) en volgde zelfs een cursus ‘Duurzaam Bouwen’. Vanaf 1985 was ik in Olst en later in Olst-Wijhe actief als gemeenteambtenaar en heb daar ook vaak het thema duurzaamheid verwerkt in de bouwplannen die werden ontwikkeld. Gedurende de laatste jaren van mijn loopbaan (met pensioen december 2014) had ik het genoegen om bij te dragen aan de ontwikkeling van de Aardehuizen en het Vriendenerf, beide projecten waarbij duurzaamheid de hoogste prioriteit heeft. Na mijn pensionering kon ik niet stil gaan zitten vanwege de bekende angst voor de geraniums.
De woning
Onze woning dateert van 1986, de isolatie-eisen lagen in die tijd een stuk lager. Met een R-waarde van 1,3 m²K/W was het wel gedaan. Toch werd het huis destijds al op mijn verzoek geheel voorzien van dubbel glas en extra glaswoldikte in de spouw. Natuurlijk lang niet genoeg, maar het geeft aan dat we toen ook al meer wilden. Later is het huis aan de achterkant uitgebouwd met een R-waarde van 3,5. Zelf heb ik de zolder extra geïsoleerd aan de binnenzijde van het dak met PIR-platen van zes centimeter. waarmee de totale constructie een R-waarde van ruim 4 wordt bereikt. De begane grondvloer heb ik laten na-isoleren met schuim en dat is zo goed gedaan, dat de kruipruimte met goed fatsoen niet meer bruikbaar is. Hier zitten we zeker op een R van 5 of meer. In de woonkamer hebben we rondom HR++-glas en we koken sinds anderhalf jaar op inductie met een waterkoker voor erbij in de keuken.
Jøtul
Overdag staat de thermostaat op 19,2 en ’s avonds op 20,2, dat is niet héél comfortabel, maar ja je wil wat… Ik moet bekennen dat wij vaak in de winter ’s avonds (pakweg half zes tot tien uur) onze gietijzeren Jøtul aanzetten met goed gedroogd hardhout en niet ‘geknepen’, in de hoop daarmee zo min mogelijk fijnstof uit te stoten.
Er zijn nog wel wensen over. Ik zit nog te denken aan verbetering van de voordeurpui en aan de gevel, maar dat laatste is wel een hele lastige. Je kunt de spouw (nog twee centimeter vrij) wel laten navullen, maar daar win ik maar twee centimeter mee. Isolatie aan de buitenkant is ook nogal lastig. Het is immers een tweekap. Het gasverbruik ligt rond de 1.150 m³ en het elektriciteitsverbruik op ca. 350 kWh, dankzij de acht zonnepanelen op het garagedak die er zeven jaar geleden op zijn geplaatst met de actie ‘Olsterzon’ en alweer zijn terugverdiend.
Tuin
Onze tuin is heel beperkt verhard en staat in de zomer vol met bloeiende planten (bijen), een bramenstruik, vlinderstruiken, een malus red centinal (merels, kramsvogels), een pruimenboom en vier perenbomen.
Over Goed Veur Mekare en de regionale energie strategie, de RES, valt ook nog veel te vertellen, maar misschien is dat voor een andere keer.
De volgende
Ik geef graag het stokje door aan Ronald Boerkamp uit Wijhe die nog veel verder is gegaan met zijn warmtepomp en zijn jaren ’30- woning.