Hans Kamphuis: katten jagen wel degelijk in andermans tuin

Interessant? Deel het artikel

kat poes

Een poesje dat lekker ligt te spinnen de in vensterbank? Een nuttige muizenvanger? Of een roofdier dat de schade aanricht aan vogels… Alleen aangelijnd naar buiten of lekker vrij zijn gang laten gaan? Die discussie laait op nu onderzoek zegt dat katten nogal wat meer dan muizen vangen.

Op Sallanddezeweek kregen we wat reacties binnen.
Hans van Zwolle schreef hier zijn standpunt.
Hans Kamphuis klom op ons verzoek ook in de pen.

Door Hans Kamphuis

‘De kat de bel aanbinden’ en ‘als de kat van huis is’, we kennen die gezegdes. Hans van Zwolle zet de kat als een jager neer. Dat is een terechte constatering. Als je de ruimte hebt om katten te houden en ze hebben de ’taak’ muizen te vangen, dan begrijp ik dat jachtgedrag ook.

Maar ik woon in de bebouwde omgeving, in een nieuwbouwwijk in Wijhe, vanuit hier denk ik daar toch echt anders over. Wanneer het donker wordt dan zie ik ze een voor een bij mij langs het raam door verschijnen. Eerst een bonte kat, dan een grijze, even later een mooie rooie kat en dan nog een pik zwarte, gevolgd door wat ik een ‘boerenkat’ noem. Iedere avond weer. Dat vind ik allemaal wel wat veel…

In hoeverre deze katten prooi bemachtigen kan ik niet beoordelen, maar ze verstoren wel degelijk het dierenleven in tuinen, ook dat van mijn tuin. Ik heb een water-ornament voor vogels en insecten. Aan de beplanting kan ik zien dat de katten pogingen hebben gedaan om een prooi te vatten. Ook de uitwerpselen van de katten ben ik best zat. Je vind ze tijdens het handmatig wieden in de bordes regelmatig aan je handen.

Ben ik een kattenhater? Absoluut niet. En ik gun iedereen zijn huisdier. Maar we hebben er in Nederland ruim 2,5 miljoen! Dat vind ik wel wat veel, vooral als die altijd door andermans tuinen banjeren en jagen.
Waarom houden we die katten niet gewoon binnen, met name in de bebouwde omgeving? Dat doen we ook met honden. Dan kan dat toch ook voor katten?

Mijn oplossing? Ik ga toch schrikdraad op de kattenroutes aanleggen, om ze zo uit de tuin te houden. In het verleden werkte ik ook wel met een waterkanon. Ging ook prima.

De kát de bel aanbinden? Neem als éigenaar verantwoording voor je kat die van jou is en niet van je buren.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.