Hans de Kort volgt de ontwikkelingen in de gemeente Raalte met een kritische blik. Vandaag komt zijn visie op de bestuurscultuur aan de orde. Met name de gang van zaken met betrekking tot Cultuurboerderij Strunk en Tennisvereniging Heino roepen bij hem veel vragen op. Eerdere bijdragen van hem kunt u hier vinden.
Participatie
Raalte heeft de op een na beste burgemeester van Nederland, wordt gezegd. Raalte is tevens de best bestuurde gemeente, wordt ook beweerd. Dat verbaasde me zeer en daarom zocht ik overal naar de criteria die gelden om voor deze ‘awards’ in aanmerking te komen. Ik heb ze niet kunnen vinden. Openbaarheid en transparantie zullen daarvan in ieder geval geen onderdeel zijn geweest. Participatie kan het ook niet geweest zijn. Vraag het maar eens aan inwoners die plotseling worden geconfronteerd met zonneparken in hun directe omgeving. Op het moment dat ze daar achter komen, blijkt alles al bijna in kannen en kruiken te zijn. Recentelijk bij het geplande zonnepark aan de Sumpelweg idem dito. Ook daar is sprake van een valse start door gebrek aan communicatie tussen gemeente, omwonenden en de ontwikkelaar van het project.
Het zou me verbazen als dat bij het plaatsen van windmolens (hoogten tussen 100 en 210 meter) transparanter en beter zou gebeuren.
Omwonenden van de Schoonhetenseweg kunnen een lied van zingen van de merkwaardige wijze waarop de gemeente Raalte omgaat met hun belangen. Zij voelen zich totaal niet gehoord. De gemeente Raalte hanteert een rapport dat buitengewoon goed in haar straatje past. Met de aanwezige boomstructuur is blijkbaar geen rekening gehouden, waardoor je welhaast van en gewilde, citaat, “sterfhuisconstructie” kunt spreken. Tot zover het onterechte predicaat “participatiegemeente”.
Geheimhouding en beslotenheid
Deze maand viel weer eens op hoe het Raalter college openheid en transparantie definieert. Te beginnen bij het clubhuisdossier van de Tennisvereniging Heino. Bij dit clubgebouw ging het van meet af aan al mis. Er werden besprekingen gehouden met het clubbestuur en er werden toezeggingen gedaan op basis waarvan een bouwvergunning werd aangevraagd. Dat belanghebbende buren hiertegen terecht bezwaar hebben aangetekend en aan de bestuursrechter hebben gevraagd de bouwvergunning te schorsen, bleek wel uit de uitspraak. De rechter schoot de vergunning totaal aan flarden en schorste haar. De vergunning alsook het bouwwerk bleken in elk opzicht in strijd met de regels. Men noemt dit onbehoorlijk bestuur.
Ook bij de verbouwing van Cultuurboerderij Strunk ging/gaat er van alles mis. Je kunt de ontstane chaos zonder overdrijving een schandaal noemen. Ook hier wordt het grote belang van openbaarheid en transparantie met voeten getreden. Het zijn maar enkele voorbeelden van vele.
Onze burgemeester Dadema veinst bij voortduring dat hij openbaarheid en transparantie belangrijk vindt, maar telkens als het college, of een collegelid, in problemen dreigt te komen, gaan de bestuurlijke luiken dicht. Dat blijkt keer op keer. Een wethouder als Wagenmans kan ongestraft de ene blunder na de andere maken.
Onder de verantwoordelijkheid van Dadema – daar is ie weer – is nog niet zo lang geleden getracht het Protocol Geheimhouding en Beslotenheid zodanig aan te passen dat op dubieuze wijze de Wet openbaarheid Bestuur (WOB) kon worden ontdoken. Dat bij Cultuurboerdij Strunk, en het dossier van de Tennisvereniging Heino, geen volledige openheid van zaken wordt gegeven, is dan ook kenmerkend. Hoe deze burgemeester de op een na beste van Nederland kan zijn, is mij een groot raadsel.
Voor de volledigheid
De WOB is niet ingevoerd om politici uit de wind te houden, noch om hen te vrijwaren van onwelgevallige conclusies uit onderzoeksrapporten en dergelijke. De in de WOB opgenomen criteria zijn eenvoudig te bevatten en glashelder geformuleerd. Ik begrijp dat bestuurlijke lichtgewichten bang zijn voor transparantie. Maar ik heb er geen enkel begrip voor dat ze bereid zijn om in voorkomende gevallen een loopje te nemen met de wet en daarmee hun burgers te noodzaken om openbaarmaking van dossiers af te dwingen bij de rechter.
Gouden Eikel
In de jaren negentig kreeg bestuurlijk Raalte door de redactie van het KRO tv-programma Ook dat nog! ‘de Gouden Eikel’ uitgereikt wegens wanbestuur, in wat de Drostenkampaffaire heette. Voor heel Nederland stond Raalte voor schut. Sindsdien is er blijkbaar niets veranderd.
De Oostenrijkse ex-bondskanselier Sebastiaan Schulz heeft een onderzoek aan zijn broek wegens pogingen om met publiek geld goede berichtgeving te kopen in de media. Het Raalter college van b&w heeft zulks niet nodig. Dat heeft een uitstekende afdeling voorlichting, met ruim voldoende medewerkers voor de gewenste berichtgeving.
WOB verzoek
Ik heb dan ook door middel van een WOB verzoek het gemeentebestuur gevraagd de volledige inhoud van de betreffende dossiers integraal te publiceren op de gemeentelijke website, zodat alle inwoners daarvan kennis kunnen nemen.
En het nut van deze exercitie’s voor de gemiddelde burger ( waaronder ik me reken ) ontgaat me volledig…, en eerlijk gezegd, het interesseert me ook geen moer zolang het lopende zaken zijn.
Dag Dick,
Beide kwesties hebben de Raalter gemeenschap heel veel geld gekost. Wanbestuur is daarvan evident de oorzaak. Dan lijkt me het gerechtvaardigd de inwoners volledig inzicht te geven. Daarbij speelt het geen enkele rol of de kwesties ‘lopende’ zijn of niet. B&w hebben overigens heel veel (gemeenschaps)geld en middelen om procedures zo lang mogelijk te rekken. In de hier spelende affaires zijn de zaken die overduidelijk wijzen op onbehoorlijk bestuur en wanbestuur, overigens al volledig afgerond. Als sluit ik niet uit dat er nog een paar onbehoorlijke dingen bijkomen. En ik spreek uit ervaring als het om gedragingen van onze opeenvolgende burgemeesters en wethouders gaat.
Dag Hans,
Ik heb me nog eens een beetje verdiept in de beide door jouw met name genoemde gevallen.
Mijn mening ( en meer is het niet ) is dat in het geval van de Tennisvereniging Heino jouw grote vriend/ Heino’s raadslid van een mug een olifant heeft gemaakt onder het motto van “zijn rechten”. En dat alleen omdat hij niet is voorgeinformeerd, wat wel had gemoeten.
En het geval van Strunk, communicatie is maar alles, en wanneer er te vroeg details naar buiten komen, daar een hele polemiek over wordt opgezet in de lokale media, en je hebt te maken met een overambitieuze en ongeduldige burger/projectleider dan kun je ongelukken verwachten. Maar deze allemaal op het bordje van de gemeente, en met name de wethouder ( van wie ik steeds meer denk dat je er een persoonlijke vete mee wilt uitvechten) te leggen, terwijl de wethouder zwijgt om de vrijwilligers niet te beschadigen, dat gaat mij – persoonlijk- veel te ver.
Voor de duidelijkheid; ik verdedig hier helemaal niemand, ik wil alleen maar zeggen dat ik in ieder geval OOK begrip heb voor de door de gemeente gebruikte argumenten
Geachte heer Mars, beste Dick,
Gezien uw staat van dienst en de uitstekende contacten die u daardoor altijd hebt gehad met het Raalter gemeentebestuur, kan ik goed begrijpen dat u het keer op keer voor dat bestuur opneemt. Hoezo “ik verdedig hier helemaal niemand”?
Voor de duidelijkheid van de bezoekers van deze site.
Ik heb helemaal niets tegen de persoon Wagenmans, die me uitstekend geschikt lijkt voor bruiloften en partijen, maar wel tegen de wethouder met deze naam. Als wethouder heeft hij al menige blunders gemaakt, die de Raalter gemeenschap veel geld hebben gekost.
Daar laat ik het maar liever bij.
Kijk, zo gauw het een beetje kritisch wordt gaat Hans over op “geachte heer”.
En ik heb in andere discussies met Hans al eerder betoogd dat ik helemaal niemand wil verdedigen.
Zou het kunnen zijn dat er mensen zijn die gewoon anders tegen bepaalde door Hans aangeroerde zaken aankijken ?
En tenslotte Hans, kun jij een naam noemen van iemand die naar jouw mening WEL geschikt is om wethouder in de gemeente Raalte te zijn ?
Jij volgt, zoals je zelf aangeeft al jaren als een van de weinigen , de lokale politiek, en zult dus vast wel iemand “in the picture”hebben.