Hans de Kort vraagt het college van B&W Raalte om stimulering diversiteit weideflora

Hans de Kort stelt weer vragen aan het college van B&W Raalte.

Interessant? Deel het artikel

eetbaar ow

Begin deze maand nam ik kennis van een pilot-project ter stimulering van de diversiteit binnen weideflora. U weet wel: diversiteit die in Nederland veelal bestaat uit het lengteverschil der raaigrassprieten. Het betreft een pilot-project van de Westfaalse Landkreis Steinfurt, niet ver over de grens bij Enschede. Ik ga er vanuit dat ook u vindt dat goede projecten niet per se van Nederlandse oorsprong hoeven te zijn om als voorbeeld te dienen, zeker als het goed milieubeleid betreft.

Biodiversiteit

Steinfurt steunt het project onder het motto “Biodiversiteit” en trekt daarvoor een bedrag uit van € 400.000, verdeeld over een periode van vijf jaren. Deelnemende agrariërs krijgen hiervoor een bedrag van € 350 per hectare. Voor de volledigheid verwijs ik u naar de bijgevoegde pdf met de titel, vrij vertaald: Bloemen in plaats van maïs.

Zoals iedereen weet, hecht ook het Raalter gemeentebestuur grote waarde aan biodiversiteit.  Het heeft hiervoor enkele jaren geleden zelfs een nota Groen, samen doen! opgesteld. In het voorwoord schrijft de voor dit beleid verantwoordelijke, bevlogen wethouder W. Wagenmans, ik citeer enkele doelstellingen uit de nota: “We willen een extra impuls geven aan de biodiversiteit. (…) Onze inzet is ook gericht op het bevorderen van de onderlinge samenwerking en ruimte geven aan ideeën en initiatieven van inwoners van de gemeente Raalte. (…)”.

Vragen aan het College van B&W Raalte

Ik verzoek u daarom in Raalte ook een dergelijk project te starten en wel om de volgende redenen:

  1. Het voldoet volledig aan de in het voorwoord van de nota vermelde doelstellingen;
  2. Het kan geheel kostenneutraal worden uitgevoerd, sterker nog, u kunt geld overhouden. Dat kan als u het aantal wethouders beperkt tot vier. Zoals u weet is een vijfde wethouder in een bijna probleemloze gemeente als Raalte totaal overbodig en buitenproportioneel. Áls er al problemen ontstaan, zijn die meestal veroorzaakt door het bestuur zelf, zoals recentelijk nog bij de maatschappelijke onderneming De Productie en bij Boerderij Strunk. Een Raalter wethouder kost minimaal € 130.000 per jaar. Het project in Steinfurt kost jaarlijks  “slechts” € 80.000. U zou dus met een wethouder minder € 50.000 per jaar overhouden. Daar zou bijvoorbeeld de voedselbank goed mee ondersteund kunnen worden.

In dit verband wijs ik u nogmaals op mijn verzoek om het gebruik van landbouwgiffen te verbieden op door u als eigenaar verpachte/verhuurde gemeentelijke gronden.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *