Reeds meerdere keren verzocht Hans de Kort de gemeente om huurders/pachters van gemeentelijke gronden het gebruik landbouwgiffen te verbieden. Telkens weer brengt hij daarvoor nieuwe argumenten en inzichten onder de aandacht. Zo ook nu weer en nu specifiek voor gifstoffen op basis van neonicotinoïden en glyfosaat. Hiervoor verwijst hij naar een artikel uit het Brabants Dagblad. Lees hier.
Het artikel besteedt uitvoerig aandacht aan een onderzoek dat neuroloog prof. dr. Bas Bloem van het RadboudUmc heeft verricht naar de desastreuze gevolgen van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in de land -en tuinbouw. Om nog maar te zwijgen over de stapeling van chemische verdelgingsmiddelen.
Een reden te meer om het college van B&W te verzoeken om landbouwgifstoffen te verbieden op gronden die feitelijk eigendom zijn van de Raalter gemeenschap.
Steeds weer ontvangt hij geen inhoudelijk antwoorden op de zijn diverse verzoeken, noch op de argumenten die worden gestaafd in diverse onderzoeken waarnaar hij verwijst. Steeds niet meer dan onverschillige opmerkingen zoals, ik citeer: “(…) er is geen meerderheid in de gemeenteraad voor het agenderen van dit onderwerp voor een raadsvergadering”.
Toch kan hij zich niet voorstellen dat raadsfracties zoals GroenLinks, Lokaal Alternatief, de PvdA en D66 de door het college getoonde onverschilligheid in bovenvermelde reactie delen.
Daarom stelt De Kort de volgende vragen aan het college van B&W:
- Hoeveel leden van de agendacommissie zijn nodig om een brief van een inwoner op de raadsagenda geplaatst te krijgen ten einde te bereiken dat over een door die inwoner aangekaart onderwerp inhoudelijk wordt gedebatteerd?
- Waarom bent u niet bereid met het bedoelde verbod een kleine bijdrage te leveren aan het verbeteren van het milieu, van de diversiteit en de leefbaarheid voor toekomstige generaties?
- Bent u het met me eens dat met uw huidige beleid een ongelijk speelveld ontstaat doordat biologisch-dynamische huurders/pachters geen gebruik kunnen maken van gronden die hun voorgangers in het gebruik, met uw toestemming, hebben bespoten?
Aanvullend verzoekt hij dat, mocht zijn brief wederom niet geagendeerd wordt voor een raadsvergadering, hem mee te delen welke fracties dat besluit actief dan wel passief hebben gesteund.
Dit keer ben ik het helemaal eens met Hans.
We willen deze brief graag mee ondertekenen.