Het plasticje om de komkommer vind ik een sleutelvoorbeeld in het boekje ‘Nog Groener!‘, een boekje om studenten duurzaam door hun studententijd te laten komen. Dat plasticje zorgt ervoor dat als die komkommer van ver komt, dat hij dan langer houdbaar blijft.
Verse groenten het hele jaar door
Keuzes, daar draait het in de wereld van de duurzaamheid altijd om. Dus ook in de duurzaamheidswereld van studenten. De komkommer die van ver komt, blijft met plastic er om langer houdbaar. Maar je kunt ook kiezen voor het eten van seizoensgroente. Je hebt dan de meest voedzame én de goedkoopste komkommer in de zomer. In de winter eet je lekker kool. Weer het meest voedzaam, weer het goedkoopst.
Kan het nog groener?
Studenten zijn onze denkers van de toekomst, je kunt er wat mij betreft daarom niet vroeg genoeg mee beginnen hen op een groen spoor te zetten, want de groene revolutie is al wel flink op stoom, hoe meer denkkracht erbij, hoe beter! Daarom sta ik pal achter Nog groener! van Roos van Rijswijk. Je kunt de wereld niet jong genoeg groen leren denken. Maar ik vraag me vanwege dat komkommervoorbeeld af op welk niveau het boekje de student inschat. Ik lees ook over gloeilampen vervangen. Die zijn (op een maas in de wet na) al vanaf 2009 niet meer te koop… ”Niet zo kritisch Harrie”, spreek ik me zelf toe, ”als je mensen te veel kennis toedicht, bereik je ze ook niet!” Tja, dat klopt ook weer.
Draag een steentje bij
Het boek zit boordevol tips, voor ieder wat wils: Dorst? Drink dan koud water, uit de kraan. Gooi eten niet weg, bedenk er een menu mee voor morgen. Hoeveel kleren heb je nu eigenlijk nodig? Ga stage lopen in de duurzame hoek. Studenten kunnen wel wat met dat soort denkrichtingen, voorbeelden waarmee ze hun hersenen aan het werk zetten en dan later de wereld gaan verbeteren. Kom maar op.