Guido Slump, wat doet Disselhorst Metaal duurzaam? Alle voor de hand liggende besparingen al gedaan en nu verder!

Interessant? Deel het artikel

Guido Slump. Foto: Vraag&Aanbod – Rolf Elling
Guido Slump. Foto: Vraag&Aanbod – Rolf Elling

Disselhorst Metaal staat op het punt een nieuwe fiber laser aan te schaffen. Een miljoeneninvestering die het energieverbruik van snijden van metaal met 80% reduceert. Dat zegt CEO Guido Slump in onze rubriek wat ondernemers duurzaam doen.

Door Guido Slump

Disselhorst Metaal in Raalte is met ruim 90 medewerkers een van de grotere plaatbewerkers van Nederland. Onderdelen vervaardigd uit dunne metaalplaat zijn niet weg te denken uit het alledaagse leven. In elk huishouden staan wasmachines, en elektrische apparaten met een metalen behuizing, en ook in de industriële wereld wordt veelvuldig gebruik gemaakt van onderdelen gemaakt uit metaalplaat. Disselhorst Metaal beschikt over alle noodzakelijke bewerkingen: lasersnijden, kanten lassen en poedercoaten. One-stop shopping voor klanten die plaatdelen nodig hebben, in machines, meubels et cetera.

Plaatwerk technologie is naar haar aard al zeer duurzaam:

  • Metaal wordt oneindig circulair gebruikt zonder kwaliteit verlies
  • Onderdelen gemaakt uit plaatmetaal combineren een hoge sterkte met een zeer laag gewicht, dat leidt tot het zeer efficiënt gebruik van materiaal, en als het mobiele toepassingen betreft een verlaagd energie verbruik
  • Het vervaardigen van plaatmetalen delen verbruikt naar verhouding zeer weinig energie

Binnen Disselhorst Metaal zijn alle voor de hand liggende besparingen van energie inmiddels uitgevoerd: LED-verlichting (aanwezigheid schakelingen), warmte-terugwinning van restwarmte, isolatie waar mogelijk, frequentie-regelaars om motorvermogen af te stemmen op de vraag en zo voort.

Nieuwe lasermachines

Het energieverbruik van lasersnijmachines kan drastisch worden gereduceerd met de nieuwe fiber technologie. In augustus vervangt Disselhorst Metaal een CO2 laser door een fiber laser (een miljoenen investering) die het energie verbruik van lasersnijden met 80% reduceert.

Besparen begint al bij het ontwerp

Daarnaast zijn er talloze energiebesparingen gerealiseerd door de klant te helpen met het ontwerp van de eindproducten door het laswerk sterk te reduceren met slimme ontwerpen, waardoor met gelijkblijvende functionaliteit er minder laswerk nodig is, (lassen is een energie intensief proces).

Nieuw pand vol met zonnepanelen

In de nabije toekomst komt er nieuwbouw met zonnecellen op het dak die zullen worden gebruikt om de poedercoat installatie die nu met gas wordt verwarmd , elektrisch te verwarmen. Dit wordt dan een hybride systeem , als de zon schijnt is geen gas meer nodig, en als de zon niet schijnt (seizoensmatig en afhankelijk van het weer) wordt gas gebruikt.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

1 reactie op “Guido Slump, wat doet Disselhorst Metaal duurzaam? Alle voor de hand liggende besparingen al gedaan en nu verder!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.