Grotestraat Nijverdal dingt mee naar Green Cities Award

Interessant? Deel het artikel

grote straat nijverdal

Zo ben je een helse verbindingsweg tussen Twente en Salland, zo ding je mee naar de Green Cities Award. Dat is de Grotestraat in Nijverdal overkomen.

De Grotestraat in Nijverdal, je stond er met de auto altijd stil, in de file. Tijd genoeg om de winkels te bekijken en de auto te parkeren voor een snelle tussendoor aankoop. Toen kwam de rondweg en de tunnel waardoor doorgaand verkeer weg is uit de straat. Heino en Wesepe is dat ook overkomen. In Heino is het nog best wel druk, daar kom je met de fiets nog wel eens door. Wesepe lijkt wel een uitgestorven dorp als je daar nu over de oude verkeersweg rijdt. Het centrum heeft zich iets verplaatst lijkt het wel. Leven is daar ergens anders in de brouwerij.

Dan Nijverdal. Je rijdt er blijvend om heen. Fietsend is het ook niet altijd logisch door het centrum te gaan. Vooral ook niet omdat de Grotestraat heel lang een bouwput is geweest. Maar nu is er alle reden er toch maar weer eens een kijkje te gaan nemen. Want de Grotestraat is klaar. Klaar met het werk. Klaar ook om zich te manifesteren als een centrum voor beleving. Er is niet alleen straat en klinker, er is ook groen en water. Promenade-achtig vermaak. De straat, bestuurders spreken zelfs van ‘het project’, is geselecteerd om mee te dingen naar de internationale Green Cities Award.

De Green Cities Award is een initiatief van Green Cities for a Sustainable Europe, een platform dat de vergroening van de openbare ruimte stimuleert met thema’s als gezondheid, klimaat, economie, biodiversiteit en sociale cohesie. Groene steden zijn van groot belang, omdat het er prettig verblijven is, wat steeds meer de functie wordt van een binnenstad. Maar ook omdat groene steden water- en hittebestendig zijn, geen overbodige luxe in de steeds hetere zomers.

Voor de Grotestraat geldt volgens de jury dat het inspirerend is hoe met een originele, context gevoelige toepassing waarin beplanting, passieve waterzuivering, en sociale interactie subtiel en bijzonder ontworpen bij elkaar komen. Ja, lees die zin gerust nog maar eens een keer 😉

De herinrichting van de Grotestraat is uitgevoerd door OKRA Landschapsarchitecten in opdracht van de gemeente Hellendoorn. Op 2 december is bekend of de Grotestraat deze internationale prijs wint. Er zijn Europees vijf concurrenten.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.