GroenLinks Olst- Wijhe: Weg met de Participatiewet, een universeel basisinkomen voor iedereen.

Lijsttrekker Miriam Zijp van GroenLinks Olst- Wijhe verklaart waarom de Participatiewet niet zo'n goeds idee is.

Interessant? Deel het artikel

210521kees
© PxHere

Te weinig geld hebben om fatsoenlijk van te leven of leven met schulden wordt meestal veroorzaakt door pech. Dat we het helpen van mensen met pech zo ingewikkeld hebben gemaakt, laat zien dat we vergeten zijn dat niet iedereen dezelfde kansen heeft in het leven. Het laat ook zien dat de overheid meer oog heeft voor de grote bedrijven en de rijken dan voor de normale mensen, voor wie het leven een worsteling is.

Door Miriam Zijp (raadslid en lijsttrekker GroenLinks Olst-Wijhe)

Hoe de gemeente mensen in hun inkomen kan ondersteunen, wordt grotendeels bepaald door de Participatiewet. Deze wet geeft regels waarvan de gemeente niet mag afwijken en beperkt daarmee de ruimte voor gemeenten om te experimenteren met bijvoorbeeld een basisinkomen. De Participatiewet is gebaseerd op wantrouwen tegen inwoners die het niet lukt om zelfstandig voor voldoende inkomen te zorgen. Het tegenovergestelde van wat wat zou moeten; namelijk uitgaan van de persoonlijke kracht en eerlijkheid van mensen. Erop vertrouwen dat degenen die het even niet lukt, zelf het beste weten wat ze nodig hebben en het snelst weer zelfstandig zijn als ze financiële steun krijgen zonder hoepels om door te springen. En dat de groep die het nu niet lukt en waarschijnlijk nooit gaat lukken (door bijvoorbeeld psychische problemen), het beste geholpen is met financiële steun zonder de dreiging dat die hulp op elk moment weer ingetrokken kan worden.

Ik zou het liefste zien dan we landelijk een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen instellen. Dan kan de hele Participatiewet bij het grofvuil en komt er enorm veel ruimte en tijd vrij voor zowel burgers als overheid om zich te richten op andere belangrijke zaken.

Door de Participatiewet stuit de gemeente op veel obstakels bij het verlenen van bijstand. Ik wil dat de gemeente kijkt naar de mens als individu en dat zij probeert zoveel mogelijk obstakels weg te nemen.

De gemeente moet alle ruimte nemen die er is om onze inwoners met pech daarin bij te staan waar ze het het hardste nodig hebben; zorgen dat er genoeg geld is om zonder stress te leven en kinderen op te voeden. Inkomen aanvullen zonder al te veel gedoe is het minimale wat de gemeente kan doen totdat het Rijk inziet dat de participatiewet op de schop moet en een onvoorwaardelijk basisinkomen de richting is die we landelijk op moeten.

Het zal nog wel even duren voordat ook in Den Haag ingezien wordt dat de verstikkende liberale weg die we ingeslagen zijn doodlopend is. Daarom zouden we lokaal moeten onderzoeken of er een eenvoudigere manier is, die beter past bij onze visie op positieve gezondheid, om mensen met een inkomen rond het sociaal minimum te ondersteunen dan het huidige minimabeleid. Hierbij nadrukkelijk ook rekening houdend met de werkende armen. Werk moet altijd lonen.

 

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.