Groene organisaties eisen aandacht voor natuur bij overstap naar duurzame energie

Interessant? Deel het artikel

overstap

De energietransitie als motor voor gebiedsontwikkeling met kwaliteit! Hoe? Door groene ontwerpprincipes mee te nemen in de Regionale Energiestrategie. Landschap Overijssel (LO), Overijssels Particulier Grondbezit (OPG) en Natuur en Milieu Overijssel (NMO) hebben deze groene ontwerpprincipes vastgelegd in de ‘Wegwijzer Energie in het Overijsselse Landschap’.

Grote opgave
De Nederlandse politiek heeft een doel vastgesteld: in 2030 stoten we in Nederland bijna de helft (49%) minder broeikasgassen uit dan we in 1990 deden. Op dit moment wordt in zogenaamde Regionale Energiestrategieën gewerkt aan de uitwerking van deze opgave. De groene organisaties onderschrijven deze opgave maar zien tegelijkertijd de spanning met de kwaliteit van natuur en landschap. Toch leveren ze graag een constructieve inbreng; “klimaatverandering is immers een grote bedreiging voor de natuur in Nederland.”

“De energietransitie kun je benaderen als een technische opgave van besparen van CO2 en het opwekken van duurzame energie. Echter, wij zien de mogelijkheden van deze transitie breder en willen de energietransitie inzetten als katalysator voor gebiedsontwikkeling met kwaliteit,” aldus de groene organisaties. “Middelen die in een gebied verdiend worden moeten wat ons betreft ten goede komen aan het gebied.” In de wegwijzer beschrijven ze wat er op provinciaal en gemeentelijk niveau moet gebeuren om de energietransitie ten goede te laten komen aan natuur en landschap.

Vijf groene ontwerpprincipes
De energietransitie moet geen bedreiging vormen maar juist kansen bieden voor de natuur en het landschap. LO, OPG en NMO pleiten daarom voor het toepassen van vijf groene ontwerpprincipes. Zo adviseren ze beide RESsen fors in te zetten op besparen, een strategie te voeren om alle daken van zonnepanelen te voorzien, regie te voeren op grootschalige energieprojecten en slimme combinaties te maken met andere maatschappelijke opgaven. Daarbij is het duidelijk dat het vanuit het landschap bekeken in het ene gebied logischer is om met duurzame energieopwekking aan de slag te gaan dan in het andere. Natura 2000 gebieden zijn volgens de groene organisaties bijvoorbeeld niet geschikt voor de opwekking van duurzame energie. Robbert Blijleven (LO) en Leander Broere (NMO) gingen met RTV Oost op stap om te laten zien hoe deze ontwikkelprincipes toegepast kunnen worden.

Bekijk de Wegwijzer Energie in het Overijsselse Landschap voor een toelichting op alle ontwerpprincipes.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.