Groene Oosten: Snelweg voor egels, ruimte voor de Vecht en tweede leven voor weesfietsen

Interessant? Deel het artikel

groene oosten

Door Beleef Media

De serie Het Groene Oosten brengt innovatieve en duurzame projecten en initiatieven uit de regio voor het voetlicht. Met ludieke en spectaculaire items, waarbij legertanks en raceauto’s niet worden geschuwd, laat programmamaker André van der Zee zien dat duurzaam leven niet saai of suf is, maar beter gezegd logisch leven is. Het programma is geen aaneenschakeling van alleen spectaculaire reportages. Serieuze vraagstukken over energieverbruik, klimaatadaptatie, bio-energie, recycling, windmolens, waterstof, landbouw en de natuur komen ook aan bod.

In aflevering twee is André in het gebied Karshoek-Stegeren bij de Vecht. De rivier wordt hier opnieuw ingericht met nieuwe meanders en natuurvriendelijke oevers. In de vorige eeuw is de Vecht rechtgetrokken en zijn er stuwen geplaatst. Door de veranderende weersomstandigheden met droge zomers en vaker kans op een hevige, lokale regenbui, moet de rechte Vecht weer worden hersteld en meer ruimte krijgen om droge voeten te blijven houden en de biodiversiteit te verhogen. Dit gebeurt vanuit het programma Ruimte voor de Vecht waar diverse partijen zoals het Waterschap en Staatsbosbeheer samenwerken.

Ook in deze aflevering weer een jonge Groene Vlogger die graag een tip met je deelt. Anne-Jan laat zien hoe je een egelsnelweg maakt. Door de vele schuttingen en dichte heggen in onze tuinen heeft de egel nog weinig plek om veilig van tuin tot tuin op zoek te gaan naar water, voedsel of een schuilplaats. Sinds midden jaren ‘90 is de populatie met meer dan 50 procent afgenomen. Vandaar de oproep om dit nuttige beestje te helpen. Wist je dat de egel goed is in het bestrijden van slakken in je tuin?

Jaarlijks worden duizenden fietsen achtergelaten en opgehaald door de Algemene Fiets Afhandel Centrale in Zwolle (AFAC). Meer dan 50% van deze afgedankte fietsen worden vernietigd of verscheept over zee. Deze weesfietsen krijgen nu een tweede leven dankzij de sociale werkplaats DOCK24 en de startup Roestug. Elk oud barrel kan worden omgetoverd tot een betrouwbare stalen ros.

Op dinsdag 23 november en zaterdag 27 november is Het Groene Oosten vanaf 17.40 uur elk uur te zien op RTV Oost. Ook online via www.hetgroeneoosten.nl en het YouTube-kanaal van Het Groene Oosten is de serie te volgen en aanvullende informatie te vinden.

Weet jij nog een leuk onderwerp waar wij absoluut aandacht aan moeten besteden in de serie of ben jij een Groene Vlogger? Laat het ons vooral weten: hetgroeneoosten@beleefmedia.nl

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Partnerbijdragen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *