Groen Lint Olst, 26/11: noabers planten tweede fase aan

Interessant? Deel het artikel

thumbnail_image002

De samenleving komt steeds meer in beweging voor de biodiversiteit. En op 26 november kan iedereen die graag directe impact levert, hieraan meedoen. Langs de Kneu aan de zuidkant van Olst vindt dan de 2e ronde plaats van de aanplant van het Groene Lint. Want het verlies aan soorten speelt op mondiaal niveau, maar in de eigen leefomgeving kunnen we daar een direct antwoord op geven. Steeds meer goede voorbeelden laten zien hoe eenvoudig het is om zo met elkaar de ecologische basis te helpen versterken.  

Met de aanplant van geschikte bomen en struiken creëren we schuil- en nestelplekken voor steeds meer verschillende soorten insecten, vogels, amfibieën, bodembeestjes, en vergroten we het voedselaanbod voor hen. Zo raakt het nog wat lege landschap langs de nieuwe dorpsuitbreiding verder ingevuld met biodiversiteit. In Olst-Wijhe en omgeving vinden zulke plantacties met enige regelmaat plaats, en op 26 november werken opnieuw 2 lokale initiatieven samen aan een groter plan: stichting Eetbaar Olst-Wijhe en stichting Hoop Heggen bouwen zo verder aan hun gezamenlijke uitdaging van een Groen Lint Olst dat de uiterwaarden met de landgoederenzone verbindt. Een jaar geleden staken zij met ruim 30 ‘noabers’ de handen uit de mouwen, en de spades in de grond. Samen plantten zij zo’n 1.900 inheemse struiken en tientallen bomen. De reacties uit de buurt waren hierover zeer positief. De gemeente biedt hier als eigenaar van de bermen de plek voor, en neemt het voortouw in het beheren van de aanplant. Afgelopen jaar betekende dat ook dat zij water kwam geven, want dat hadden de haagjes in de hete, droge zomermaanden wel nodig.  

Vanwege die droogte is een deel van het zaaigoed dit jaar nog niet opgekomen, maar dat kan nog steeds. In de bermen kunnen vanaf het voorjaar allerlei bloemen alsnog opkomen. Maar opnieuw zijn de struiken in de meerderheid, en die zijn door buurtbewoners ook gemakkelijk aan te planten. Bekende en nieuwe gezichten, groot en klein: iedereen is welkom mee hieraan mee te komen doen. Behalve voor de ecologische waarde van het werk zelf, wordt er ook gezorgd voor een gezellige en inspirerende operatie, waarvoor steeds meer mensen de smaak te pakken krijgen.  

9.00 uur: koffie, thee, en uitleg over het werk
9.30 uur: aan de slag!  

Voor lunch wordt gezorgd – evt. dieetwensen graag doorgeven. Er is gereedschap ter plekke, maar een goeie eigen spade kun je meenemen. Denk aan geschikte kleding, handschoenen, drinkwater. We gaan door zolang er werk is. Impressie van Fase 1: bit.ly/GroenLintRTVOost 

Doe je mee? Aanmelden via: eetbaarolstwijhe@gmail.com 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Ook interessant

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *