Gratis webinar Drinkbare Rivieren – de IJssel

Interessant? Deel het artikel

Li An
'@Eetbaar Olst-Wijhe

Rivieren stromen als aderen door het landschap, verbinden hun bron met de oceaan en alles daar tussenin, geven leven in hun hele stroomgebied, en voeren allerlei stoffen af en aan, van grof tot ultrafijn. Voor mensen markeren rivieren vaak een regionale identiteit, omdat zij zich met zo’n ader verbonden voelen.

Dit is een persbericht van Eetbaar Olst-Wijhe

Dat geldt ook voor veel mensen in het stroomgebied van de IJssel. Op 18 mei besteden we daar in ons 7e webinar aandacht aan. Op een bijzondere manier, met behulp van een bijzonder iemand met een bijzondere missie: om overal ter wereld rivieren weer drinkbaar te maken.

Li An Phoa

Li An Phoa is een gedreven pionier met een mondiale blik, die tegelijkertijd heel concreet en lokaal beweging brengt. Een aantal jaren terug begon zij met het project ‘Drinkable Rivers’, waarover inmiddels al allerlei artikelen verschenen zijn. Zij wijst erop dat rivieren een afspiegeling vormen van hun stroomgebied, en dat we aan hun gezondheid kunnen zien hoe het met de ruimere omgeving is gesteld. Toen zij 24 was, ondernam zij een kanotocht in Canada en dronk elke dag direct uit de rivier; een paar jaar later was dat onmogelijk gemaakt, omdat de industrie er kwik op was gaan lozen. Daarmee was het afgelopen met de rivier als de levensader die hij eeuwenlang voor de lokale bevolking was geweest.

De IJssel

Dat we zoiets groots als een rivier van het leven kunnen beroven, is helaas overal op Aarde te zien. Maar het omgekeerde is ook waar: we kunnen lokaal met elkaar in beweging komen om het stroomgebied weer schoon en vitaal te maken. In de jaren ‘70 waren onze rivieren zo zwaar vervuild dat je er niet eens in kon zwemmen; dat kan nu wel weer. Als we dat werkelijk willen, kunnen we er in de toekomst ook weer uit drinken. Li An nodigt iedereen uit om daar deel van te worden. Elk jaar onderneemt zij een wandeling langs een specifieke rivier, en dit jaar is dat de IJssel. Zo wandelt ze begin juni in 2 weken van Westervoort (bij Arnhem) naar Kampen. Daarbij komt ze op zaterdag 12 juni langs Olst, en binnen de dan geldende corona-ruimte zal Eetbaar Olst-Wijhe bij die gelegenheid een sessie organiseren waarin iedereen die dat wil haar manifest ‘Drinkbare IJssel in 30 jaar’ kan ondertekenen.

Citizen science

Op deze manier vestigt ze lokaal de aandacht op het belang van schoon water, en ook op de mogelijkheden om daaraan bij te dragen. Daarbij inspireert zij scholen tot ‘citizen science’ waarin leerlingen metingen doen om meer over de waterkwaliteit te leren. Op 28 mei organiseert ze hiervoor opnieuw ‘Alle Scholen Verzamelen!’ waaraan al 90 Nederlandse scholen meedoen. Ook verbindt ze universiteiten, bedrijven, waterschappen en politici om zich te verdiepen in het thema water en in actie te komen voor drinkbare rivieren. Zo hebben zich sinds haar wandeling in 2018 van de bron tot de mond van de Maas elf burgemeesters in Frankrijk, België en Nederland aaneengesloten om de rivier weer drinkbaar te helpen maken.

Op 18 mei zal Li An hier van alles over vertellen; in haar presentatie legt ze niet alleen bloot waar het aan schort, maar laat ze vooral zien wat ze al bereikt heeft, en hoe iedereen daaraan kan bijdragen. Natuurlijk beantwoordt ze vragen van deelnemers.

Deelname aan het webinar is gratis. Hier meld je je aan om toegang te krijgen: http://bit.ly/WebRivier1805

Informatie (Engels) over het project: www.drinkablerivers.org

Online aankondiging: www.halloijsseldal.nl/activiteiten

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.