Gratis van je asbest af? Raalte doet mee aan de Week van de Asbestvrije Schuur

De gemeente Raalte doet mee aan de landelijke Week van de Asbestvrije Schuur. Heb je een kleine schuur met een dak van vóór 1994? Als het dak van golfplaten is, bestaat de kans dat het asbest bevat. De Week van de Asbestvrije Schuur is hét moment om je asbestdak te vervangen. Deelnemers aan de themaweek ontvangen een gratis veiligheidspakket aan huis, krijgen tips van een professionele saneerder en bovendien worden de asbestplaten (als ze goed ingepakt zijn) kosteloos bij je thuis opgehaald.

Interessant? Deel het artikel

asbest

De Week van de Asbestvrije Schuur duurt van 9 tot en met 14 oktober. Voordat je je daarvoor aanmeldt bij de gemeente, moet je allereerst je voornemen om je asbestdak te verwijderen kenbaar maken op www.omgevingsloket.nl. Na die melding ontvang je binnen vijf werkdagen een acceptatiebrief van Omgevingsdienst IJsselland.

Als je die brief hebt ontvangen, kun je je tot 4 oktober aanmelden voor de Week van de Asbestvrije Schuur door een mailtje te sturen aan asbestdaken@raalte.nl. Vermeld in dat mailtje je naam, adres en contactgegevens. Vergeet ook niet om een kopie van je acceptatiebrief van de Omgevingsdienst bij te voegen.

Afspraak met saneerder

Vervolgens neemt Asbest Service Salland contact met je op om een afspraak te maken om het veiligheidspakket bij je langs te brengen. Ook voor het ophalen van de asbestplaten maakt de Asbest Service Salland een afspraak met je. Richtlijnen om zelf het asbestdak te verwijderen vind je op Stappenplan asbestdaken kleiner dan 35 m2 | Gemeente Raalte.

 

Meer weten over de Week van de Asbestvrije Schuur? Kijk dan op www.asbestvrijeschuur.nl.

 

 

Achtergrond

De sanering van asbest in de gemeente Raalte gaat voortvarend. In 2018 hadden we ongeveer 815.000 m2 aan asbestdaken. Sindsdien is er ongeveer 250.000 m2 asbestdak gesaneerd. Ook zijn 125 kleine asbestdaken (tot 35 m2) door de eigenaren zelf verwijderd. Daarvoor zijn bijna 100 gratis veiligheidspakketten verstrekt.

De gemeente Raalte probeert op verschillende manieren de sanering van asbest te stimuleren. Bijvoorbeeld door een gemeentelijke bijdrage van €1 per m2 gesaneerd asbestdak aan te bieden. Vorig jaar deed de gemeente mee met een proef van de provincie om het saneren van asbestdaken met een oppervlak tussen de 35 en 500 m2 te bevorderen. Saneerders, dakdekkers en aanbieders van zonnepanelen hadden een gezamenlijk aanbod neergelegd. Het resultaat was dat bijna 4000 m2 asbestdak is vervangen door nieuwe golfplaat of isolerende sandwichpanelen en er  628 zonnepanelen zijn gerealiseerd. Dit jaar is er tot nu toe zo’n 12.000 m2 asbestdak gesaneerd.

De opgave in de gemeente Raalte blijft groot. Er is nog zo’n 565.000 m2 aan asbestdaken die gesaneerd moeten worden. De bijdrage van de gemeente (€ 1/m2) is de komende jaren nog beschikbaar. Voor het saneren van asbestdaken groter dan 35 m2 bestaat sinds eind 2021 een provinciale regeling:  ‘Asbest eraf, zon erop’.  De provincie heeft bij deze regeling een bijdrage tussen de € 1.000 en € 5.000 beschikbaar, afhankelijk van de grootte van het dak.

 

logo gemeente Raalte

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.