Gosse Jongstra: Zweten in de tunnel

Columnist Gosse Jongstra bekeek de situatie bij de nieuwe spoortunnel in Olst. Hij pleit ook voor Groningers die gruwelijk in de steek gelaten zijn en worden.

Interessant? Deel het artikel

Groningen 230228 vlag provincie

Het is even zoeken, de eerste keer. Maar daar ligt hij dan. De nieuwe fietstunnel in Olst. Nu de spoorwegovergang een week helemaal afgesloten is, ook voor fietsers en voetgangers, biedt de tunnel uitkomst.

De lange helling is met de fiets goed te nemen. Dat geldt niet voor een rolstoelduwer. Ik zie een man staan die net iemand in een rolstoel omhoog heeft geduwd. Het zweet parelt op z’n gezicht.

Deze nieuwe route geeft ook een inkijkje in een deel van Olst waar ik niet eerder was. Er komen nog kunstwerken tegen de tunnelwand, met foto’s van Olst en Olstenaren. Valt er onderweg nog meer te zien. Dit is pas op de officiële opening zichtbaar. Dan kan de vlag uit.

Over vlaggen gesproken. Collega Joop van der Wal schreef het eerder al. Die omgekeerde vlaggen beginnen in veel gevallen er wat treurig bij te hangen. Het heeft z’n functie als protest wel gehad. Nu gezamenlijk de problemen te lijf gaan lijkt me een betere weg. Als die blauw-wit-rode protestvlag wordt verwijderd, kan misschien een andere vlag daarvoor in de plaats komen.

Geen protestvlag, maar een vlag ter morele ondersteuning. De Groningse vlag.  Ik weet het. Dit is een symbolische daad. Maar het is tenminste iets wat we terug kunnen doen. Alle Nederlanders hebben immers 60 jaar geprofiteerd van het gas. Wij hebben het warm en de  Groningers zitten in de kou in hun gescheurde huizen.

Het verslag van de parlementaire enquêtecommissie was vernietigend voor overheid, oliemaatschappijen en de premier. Gas boven Groningen, is de titel. Gas en geld waren belangrijker dan veiligheid.

Ik hang de Groningse vlag uit. U ook?

In politiek Den Haag en aan de talkshowtafels is inmiddels het poppetjestheater begonnen. Welke minister moet aftreden. Die vraag werd ook voorgelegd aan Groningers. Die zijn daar helemaal niet mee bezig, blijkt. Ze willen dat er iets gebeurt. En snel.

Misschien schiet het beter op als al die adviseurs en bureaus die zich ermee bemoeien de laan uit gaan. Het lijkt wel of ze een tunnelvisie hebben. Dat in principe de schade aan huizen komt door ouderdom. En dat de eigenaar maar moet bewijzen dat aardbevingen de oorzaak zijn.

Tunnelvisie in Olst had een andere betekenis. Het leidde tot een tunnel. Ondanks bezwaren van 425 personen. Zij vinden die tunnel niet nodig. De vraag is nu natuurlijk: Gaat die groep gebruik maken van de tunnel. Of zijn ze principieel en fietsen ze de officiële omleidingsroutes voor overig verkeer: via Raalte of via Deventer. Van Olst naar de Boskamp is dan een heel eind. Het zweet staat dan zeker op hun rug.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *