Gosse Jongstra: Wintergeld

Interessant? Deel het artikel

GosseJongstra2

Ben even met geld bezig. Bedragen, berekeningen, tekorten, toeslagen, verhogingen, schulden, prijsplafond, bonussen als je als baas bij KLM vertrekt. Van alles vliegt me om de oren. Het maakt me toch alert. Nooit lette ik zo erg op de prijzen van artikelen in de supermarkt. Ik heb mijn boodschappenlijstje. Dat loop ik af, gooi de handel in de kar en reken af. En ineens, bij het zuivelschap, stuitte ik op de margarine die ik altijd koop. Pro activ, cholesterol verlagend. In menig consumentenprogramma klinkt de mededeling: meestal flauwekul, dat soort claims. Baat het niet, het schaadt ook niet, denk ik dan. Nu zie ik de prijs, voor een kuipje van 250 gram: € 4,35. Daarnaast staat een kuipje palmolievrije margarine (beter voor behoud tropische oerwouden): € 1,49 voor 225 gram. Op mijn lijstje staat twee kuipjes margarine. Ik kan hier dus al zo’n € 5,50 besparen. Kijk, zo komt Jan Splinter door de winter.
De inwoners van Almere kunnen wel eens een erg koude winter krijgen. In die stad is de Floriade 2022 net afgelopen. Het liep daar niet allemaal op rolletjes. Veel minder bezoekers, veel meer kosten. Wat overblijft is een tekort van minstens 100 miljoen euro. Te betalen door de gemeente Almere. Uiteindelijk te betalen door de lokale bevolking. Ongeveer € 450,- per inwoner. De thermostaat zal daar nog een graadje extra lager moeten om dat op te hoesten.
Maar het bedrag kan nog groter, lees ik op de site van NRC. In het land waar het geld de grond uit lijkt te klotsen. Saoedi-Arabië. Dat is het gastland voor de Aziatische winterspelen van 2029. Ja, het schijnt dat daar bergen zijn, waar de temperatuur in de winter rond het vriespunt ligt. Wist ik ook niet. Maar daar is nu nog helemaal niets. Binnen enkele jaren moet er een stad en wintersportfaciliteiten uit de grond worden gestampt. Er kan dan het hele jaar geskied worden. Uiteindelijk komt er een compleet nieuwe stad, Neom genaamd. Het zal een gebouw zijn van 170 kilometer lengte en 500 meter hoog. Het staat er echt. Er komen vliegende taxi’s en een kunstmatige maan voor het licht nachts. Ik zal u de lijst nog niet bestaande innovaties besparen. Kosten 500 miljard euro. Ruim 15.000 euro per Saoediër. Die hoeft buiten het skigebied, de thermostaat in dit woestijnland echt niet lager te zetten. Hij – zij is in dit land tamelijk rechteloos – kan natuurlijk wel iets doen met de stand van de airconditioning. Alleen weet ik niet of die dan hoger of lager moet staan.
Als we nou eens stoppen met al die verliesgevende megalomane projecten. Vooral veroorzaakt doordat die steeds op een andere plek wordt georganiseerd. De Floriade dus elke keer op dezelfde plek. De infrastructuur en gebouwen zijn aanwezig. De inhoud, bloemenpracht, kan veranderen. De olympische spelen, ook zo’n geldverslinder, steeds op dezelfde plek. Zomerspelen in Griekenland, lijkt me. Winterspelen op een plek, waar zeker sneeuw ligt. Groenland? Kan niet zegt u? Als een woestijnland het kan, kan Groenland het zeker. Sneeuwzeker.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Ook interessant

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *