Gosse Jongstra: Welkom werkt

Columnist Gosse Jongstra zet het migratievraagstuk in het juiste perspectief.

Interessant? Deel het artikel

210823pxhere

Het is een soort omgekeerde slavenhandel. Het staat er echt. In het akkoord dat de EU sloot over vluchtelingen. Die laatsten moeten verdeeld over alle landen van de EU. Maar als een land haar portie niet toelaat, dan betaalt het € 20.000 voor elke vluchteling, die het niet opneemt aan het aankomstland. Je betaalt dus omdat je iemand niet wilt hebben. Dat hele vluchtelingenbeleid van Europa, en dus ook van Nederland, heeft als uitgangspunt: tegenhouden. Het is defensief. En dat lukt al jaren niet. Tijd voor een heel andere insteek.

Rond 1970 was in Nederland een tekort aan arbeidskrachten. In landen rond de Middellandse zee had Nederland wervingsbureaus. Ook in onze omgeving kwamen Spanjaarden en Turken werken. Bij Meester in Wijhe en Baconfabriek Salland in Olst. We noemden ze gastarbeiders. Vaak in woonoorden met meerderen op een kamer. De taal hoefden ze niet te leren, want ze gingen toch weer terug. In veel gevallen was dat ook zo. Een ander deel bleef hier. Hun kinderen werden Nederlanders.

Opnieuw hebben we een tekort aan arbeidskrachten. Bij de politie, in het onderwijs, het leger. Voor talloze zaken zijn er wachtlijsten: de loodgieter, de schilder, de installateur, ziekenhuis, verzorgingshuis, thuiszorg. En u kunt de rij vast langer maken. Wat let ons om het defensieve vluchtelingenbeleid om te zetten naar een uitnodigende vorm. In landen waaruit veel (economische) vluchtelingen naar ons land willen komen openen we een wervingsbureau. Mannen en vrouwen kunnen zich melden. We zoeken mensen die kunnen werken in de rij hierboven. Kun je dat of ben je in staat om het te leren, dan ben je welkom. Voorwaarde: eerst Nederlands leren. Zeker, er moet daarnaast veel meer gebeuren. Huizen bouwen. Mag de partner mee? Of mag die na bijvoorbeeld een jaar overkomen?

Natuurlijk kent deze opzet ook nadelen. Maar zoals het nu gaat zijn er alleen maar verliezers. Jaren in een asielzoekerscentrum zitten, zonder dat je iets mag doen. Daar wordt een mens ook niet beter van. Wat zou het mooi zijn als we vluchtelingen kunnen verwelkomen omdat ze hier nuttig werk kunnen doen in plaats van ze zoveel mogelijk tegen te houden of tegen te werken. Wat zou het fijn zijn om vluchtelingen georganiseerd naar Nederland te halen in plaats van dat ze overgeleverd zijn aan louche mensensmokkelaars met hun wankele overbezette bootjes.

Halen we dan niet de crème de la crème uit die landen weg? Zeiden we dat ook toen Canada, Australië, Nieuw-Zeeland in de jaren ’50 in Nederland mensen wierven om naar die landen te emigreren?

Blijft staan dat er daarnaast altijd ruimte moet blijven voor vluchtelingen wiens leven in gevaar is door oorlog of een onderdrukkend regiem. Voor anderen, die op de bonnefooi hiernaartoe komen, is geen plek.

Kunnen we het wel betalen? Dat dacht ik wel. Om te beginnen zijn we een rijk land. En vergeet niet dat die grote groep nieuwe werknemers niet alleen de wachtlijsten wegwerkt, maar ook belasting betaalt, gaat consumeren, spullen wil kopen.

En, we kunnen die € 20.000,- per werknemer in de zak houden!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden