De BBB. Op de Boskamp hebben we al heel lang eentje. De Belangengroep Beter Boskamp. Dat een vrouw uit een naburige stad op het idee komt om haar partij BoerenBurgerBeweging af te korten tot BBB noem ik plagiaat. Het schept onduidelijkheid. Onze plaatselijke BBB kan verward worden met de landelijke BBB.
Ik zie onze BBB overigens niet zo gauw oproepen om de Boskampse vlag op de kop te hangen. Dan lees je namelijk: pmaksoB ed po tseef djitlA. Nee, u moet bij de verkiezingen op 15 maart opletten. Op het stembiljet van Provinciale Starten en die van het Waterschap staat ook de BBB. Natuurlijk mág u daarop stemmen, maar hou er rekening mee, dat zij voor andere zaken staan dan de Boskampse BBB.
Het is trouwens niet zo gemakkelijk om erachter te komen wat de verschillende partijen nou willen met de provincie en het waterschap. Als kiezer moet ik actief op zoek naar standpunten. Op de site van het waterschap, www.wdodelta.nl vulde ik de stemwijzer in. Het is een hulpmiddel om mijn keuze te bepalen. Daarnaast geeft de stemwijzer ook inzicht in wat het Waterschap zoal doet. Hetzelfde geldt voor de provincie, zie overijssel.stemwijzer.nl
Door die stemwijzers in te vullen krijg je een goed beeld van de onderwerpen waarover deze twee verkiezingen gaan. Op tv en radio zijn verkiezingsdebatten. Kijk daar gerust naar. Maar zie het als vermaak. De – landelijke – politici bakkeleien over migratie, prijsstijgingen, inflatie, Kamermeerderheid voor het kabinet, de poppetjes.
Het gaat nauwelijks over zaken waarover de provincie beslist. Mijn oud-collega Jaap Jelle Feenstra bepleitte in de Volkskrant om provinciale verkiezingen te spreiden. Elke vier maanden is in een andere provincie een verkiezing voor de Staten. Op die manier kan in een provincie ook een echte campagne op gang komen die gaat over onderwerpen die voor die provincie belangrijk zijn. De Eerste Kamer wordt dan elke vier jaar gekozen op een vast moment. (29 februari?) Voor gemeentelijke verkiezingen is iets soortgelijks mogelijk. Zo vergaat de landelijke politici wel de lust om zich nog met plaatselijke en regionale verkiezingen te bemoeien.
We zijn dan ook af van de neiging bij sommige partijen om bij alle verkiezingen migranten de schuld te geven van vele problemen in Nederland. Ik wil een ander uitgangspunt voorstellen. Niet wijzen naar anderen, maar eerst naar jezelf kijken. Dat kan bij elke verkiezing, hoe die ook georganiseerd is en is bij vrijwel elk onderwerp relevant. Eerst naar jezelf kijken. Ik zag het zo mooi verwoord in een scheurkalender met tegeltjeswijsheden:
Als je het beter hebt dan anderen
Dan bouw je een langere tafel
Geen hoger hek