Gosse Jongstra: Stem Wijzer

Columnist Gosse Jongstra zou 15 maart graag op BBB stemmen: Belangengroep Beter Boskamp. Maar de naam blijkt gekaapt in een buurgemeente.

Interessant? Deel het artikel

Gosse 230306 hek tafel

De BBB. Op de Boskamp hebben we al heel lang eentje. De Belangengroep Beter Boskamp. Dat een vrouw uit een naburige stad op het idee komt om haar partij BoerenBurgerBeweging af te korten tot BBB noem ik plagiaat. Het schept onduidelijkheid. Onze plaatselijke BBB kan verward worden met de landelijke BBB.

Ik zie onze BBB overigens niet zo gauw oproepen om de Boskampse vlag op de kop te hangen. Dan lees je namelijk: pmaksoB ed po tseef djitlA. Nee, u moet bij de verkiezingen op 15 maart opletten. Op het stembiljet van Provinciale Starten en die van het Waterschap staat ook de BBB. Natuurlijk mág u daarop stemmen, maar hou er rekening mee, dat zij voor andere zaken staan dan de Boskampse BBB.

Het is trouwens niet zo gemakkelijk om erachter te komen wat de verschillende partijen nou willen met de provincie en het waterschap. Als kiezer moet ik actief op zoek naar standpunten. Op de site van het waterschap, www.wdodelta.nl vulde ik de stemwijzer in. Het is een hulpmiddel om mijn keuze te bepalen. Daarnaast geeft de stemwijzer ook inzicht in wat het Waterschap zoal doet. Hetzelfde geldt voor de provincie, zie overijssel.stemwijzer.nl

Door die stemwijzers in te vullen krijg je een goed beeld van de onderwerpen waarover deze twee verkiezingen gaan. Op tv en radio zijn verkiezingsdebatten. Kijk daar gerust naar. Maar zie het als vermaak. De – landelijke – politici bakkeleien over migratie, prijsstijgingen, inflatie, Kamermeerderheid voor het kabinet, de poppetjes.

Het gaat nauwelijks over zaken waarover de provincie beslist.  Mijn oud-collega Jaap Jelle Feenstra bepleitte in de Volkskrant om provinciale verkiezingen te spreiden. Elke vier maanden is in een andere provincie een verkiezing voor de Staten. Op die manier kan in een provincie ook een echte campagne op gang komen die gaat over onderwerpen die voor die provincie belangrijk zijn. De Eerste Kamer wordt dan elke vier jaar gekozen op een vast moment. (29 februari?) Voor gemeentelijke verkiezingen is iets soortgelijks mogelijk. Zo vergaat de landelijke politici wel de lust om zich nog met plaatselijke en regionale verkiezingen te bemoeien.

We zijn dan ook af van de neiging bij sommige partijen om bij alle verkiezingen migranten de schuld te geven van vele problemen in Nederland. Ik wil een ander uitgangspunt voorstellen. Niet wijzen naar anderen, maar eerst naar jezelf kijken. Dat kan bij elke verkiezing, hoe die ook georganiseerd is en is bij vrijwel elk onderwerp relevant. Eerst naar jezelf kijken. Ik zag het zo mooi verwoord in een scheurkalender met tegeltjeswijsheden:

Als je het beter hebt dan anderen

Dan bouw je een langere tafel

Geen hoger hek

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *