Een groepje bewoners op de Boskamp wil wat gemoedelijke reuring op Oudejaarsavond en organiseert een tentfeest. Wellicht een spontaan idee in de loop van december opgekomen. Partytenten, drinken en bekendheid geregeld. Geslaagd feest. Wat lees ik 2 januari in de Stentor? “Een tentfeest op een verkeerskruising van de Boskamp heeft tot verbazing geleid bij de gemeente Olst-Wijhe. Gemeente is verbaasd dat ze vooraf niet op de hoogte is gesteld.” Dus volgens de regels mag je niet zomaar een dergelijk feest organiseren.
Maar er stond echt geen centimeter tent op weg of kruising. De tenten stonden op het parkeerterrein van de kerk, particulier terrein. Ik heb ook wel eens een feest gehad op mijn erf. Met 150 mensen. Had ik de gemeente moeten informeren? Welke regel zegt dat? Eigenlijk sluit het oudejaarsfeest perfect aan bij één van de uitkomsten van diverse bewonersbijeenkomsten:
Reuring op de Boskamp, ruimte voor eigen initiatieven, bewoners erbij betrekken. Snapt u het?
Twee oudere zorgbehoevenden verblijven in Zutphen in een mantelzorgwoning. In het buitengebied, vlak achter de woning van hun vrienden. Zij bieden zorg. Hoe mooi kun je het hebben. Voorafgaand aan de realisatie van de woning doen ze de vergunningencheck. Samen met een baliemedewerker van de gemeente. Uitkomst: geen vergunning nodig. Tot ieders verbazing valt na een paar jaar een brief van de gemeente op de deurmat. De mantelzorgwoning moet weg. De grond daaronder heeft agrarische bestemming. Daarop mag geen woning. De hulpbehoevenden moet weg. En snel.
Hun vrienden doen precies wat de overheid zegt te stimuleren: Zorgen voor elkaar.
Hulp geven, zodat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. Snapt u het?
Sommige gemeenten hadden een vuurwerkverbod. Het erf van een inwoner van Klarenbeek ligt vóór het huis in de gemeente Apeldoorn (vuurwerkverbod) en de achtertuin in de gemeente Voorst. Een sierpot in de achtertuin mag. Een paar meter verder naar voren is illegaal. Het geeft aan hoe idioot afgelopen oudjaar de regels waren.
Dit moet volgende keer anders. Dat snapt u wel.
Tot voor kort hoefde je op een snorfiets (max 25 km/u) geen helm op. Dat was voor velen de reden om een snorfiets aan te schaffen. De regels zijn veranderd. Nu moet de helm op. Fietsenmakers hebben het razend druk omdat de eigenaren van snorfietsen deze nu laten opvoeren, zodat ze 40 km/u (of liever harder) kunnen rijden. Dat geldt overigens niet voor die snorfietser die naast mij reed op het fietspad tussen Deventer en Olst. Ik reed met de auto op de dijk 70 km/u (op de navigatie gemeten) en hij ging nog net iets sneller, met z’n blauwe nummerbordje en zonder helm. Die helm moet hij nu wèl op. Oh ja, natuurlijk nog even het examen voor brommerrijbewijs doen. Ik hoop dat hij zakt. Dat snapt u wel.
Ik ben niet de enige die de weg kwijt is. Dat snapt u vast wel.
Je kunt er van alles van vinden, maar de regel die de gemeenteraad gesteld heeft, is duidelijk en eenvoudig te vinden in de algemene plaatselijke verordening: artikel 2:25 evenement: het is verboden zonder of in afwijking van een vergunning van de burgemeester een evenement te
organiseren. Dat de tent voor geen cm. op de weg of op de kruising stond, is niet zo van belang. De tent stond in de openbare ruimte. In dit geval maakt een particulier terrein deel uit van de openbare ruimte. Dat particuliere maakt er niet minder een openbaar terrein van. Ruimte voor eigen initiatieven betekent natuurlijk niet dat de gemeente niet even mee wil kijken op aspecten van veiligheid en openbare orde zoals de burgemeester, ik denk terecht, stelde. Als er achter het terrein iets was gebeurd waar een ambulance of brandweer bij had gemoeten, en dat had niet gekund door de tent, was Leiden in last geweest en hadden we de schuld bij de burgemeester gelegd die beter had moeten regelen. Want zo zijn we als burgers helaas dan ook wel weer. Hoe groot je als burgemeester die omissie van de vrijwilligers moet maken, is weer een ander verhaal. Goed gesprek heeft plaatsgevonden, begreep ik.
Dat ambtelijke organisaties vaak star, weinig behulpzaam en stroperig zijn bij het aanvragen van een simpel vergunninkje voor een leuk tentfeest met oudennieuw (de gemeente Olst-Wijhe natuurlijk als positieve uitzondering), waardoor ook de goedwillende burger zich het liefst verre houdt van het aanvragen van zelfs eenvoudige vergunningen, mogen gemeenten zich aantrekken.
Als onze buurman op eigen erf wekelijks een tentfeest geeft voor z’n 150 vrienden (hij is meer geliefd dan ik) op eigen erf met muziek (die zich van de erfafscheiding verder weinig aantrekt) tot 02.00 uur, zou ik het wel fijn vinden dat er een regel/instantie zou zijn die daar iets aan kan doen, als ik er met de buurman zelf niet uitkom. De door en voor ons allemaal opgestelde APV?
We hebben allemaal een hekel aan regels. Tot we ergens last van hebben en om een regel van de overheid roepen. Die een ander, die die last niet ervoer, als een rare regel ervaart. Ik snap dat wel.
Hartelijke groet.
Zeker snap ik dat wel.
Maar ik vond het ophef om niks. Hulpdiensten konden in geval van nood overal bij. Er is verantwoordelijkheidsgevoel genoeg om de tent niet bovenop een brandkraan te zetten. Aan het eind van dit jaar krijgt de gemeente vast een belletje, dat wel.
En Harry, ik geef niet elke week een feest met 150 gasten. Dat kan ik me niet permitteren. En dat wil ik ook niet. Zelf niet en ook niet voor de buren. Dit snap je wel.
Gosse