Gosse Jongstra: Slim of oplichterij

Columnist Gosse Jongstra trapte bijna in oplichterij via WhatsApp. Alleen zijn er geen kinderen dus trapte hij er niet in. Wel bij de energieleveranciers.

Interessant? Deel het artikel

210510kees
© PxHere

En ja hoor, ook ik ben ontdekt door de oplichterij. Een appje met de tekst: ‘Hi Pap, mijn telefoon is gevallen en kapot. Ik app je even via de telefoon van een vriendin. Wil je dit nummer alsjeblieft in je contacten zetten? Gewoon even…’ Volgt een korte handleiding hoe pap het telefoonnummer in zijn contactenlijst kan zetten. Voor het geval hij een digibetische sukkel is.

Nou heb ik geen kinderen. Het is dus niet in de haak. Even kom ik in de verleiding om – als pap – een gesprek via de app te beginnen. En dan kijken wat er van me gevraagd wordt. Dat weet ik al: geld. Ik weet ook dat de andere kant heel geraffineerd te werk gaat. Een goede vriend van mij kreeg een vergelijkbaar appje. Hij is wèl vader. En hij ging een heel eind mee in de gesprekken met zijn zogenaamde zoon. Zelfs tot een opdracht aan de bank om geld over te maken. De bank blokkeerde die opdracht omdat het banknummer waarop gestort moest worden, verdacht is. Die vriend van me is een goede advocaat. Kun je nagaan hoe slim die oplichters je kunnen verleiden.

Een andere vorm van oplichterij dan. Menigeen waarschuwde daarvoor. Ook ik werd door mijn advocaatvriend gemaand om het niet te doen. Toch deed ik het. Toen ik zonnepanelen liet plaatsen kreeg ik ook een nieuwe meter. Een slimme meter. Handig voor u zegt de energiemaatschappij.

Die kan de standen uitlezen en ik krijg elke maand een overzicht van gebruik en opwekking. Zeker nu handig om te kijken wat het effect is van korter douchen en de cv nog uit. Even tussendoor, in de campagnes wordt ons gevraagd om niet langer dan 5 minuten te douchen. 5 minuten vind ik al heel lang. Natmaken, inzepen, afspoelen, ik kan het in 2 minuten. Gemiddeld doucht de Nederlander ruim 7 minuten.

Wie doet dat? Ja, de pubers die we een tijd in huis hadden konden zomaar een half uur onder de douche staan.  Goed, terug naar de slimme meter. Want de waarschuwingen indertijd waren terecht. In de Stentor staat het verslag van een onderzoek door Kiwa. Daaruit blijkt dat veel slimme meters verkeerd meten. Meestal te veel. Sommige meters liepen zelfs door als ze al waren losgekoppeld van het net! Ik wil de oude meter terug! Met genoegen ga ik één keer per jaar op mijn knieën om de stand te noteren en door te bellen. Bovendien kan ik dan met eigen ogen zien dat de elektriciteitsmeter terugloopt als de zon schijnt.

En ik maar denken dat de slimme meter er is voor mijn gemak. Het is een slimme manier van de energiemaatschappijen om mij geld uit de zak te kloppen. Dat is niet slim, dat is sluw. Of nog erger. Want zeg nou eerlijk, wat is feitelijk het verschil met de telefoonoplichter. Die pakt je ook in met een slim praatje. Ik moet mijn vriend de advocaat maar eens op deze zaak zetten. Kijken of hij slim genoeg is om oplichterij te bewijzen.

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *