Als de eretse en de ltatsae leettr van een worod glijek bijlevn, dan kun je guerst alle ardene lteerts dtaausrinsen door ekalar gioeon, Veremd dat je tcoh aells knut leezn. Zo kan ik nulrtauijk mijn hlee cumoln vlelun.
Maar dat is bset vreimeneod. En ksot veel tijd. Het wrdot dus een krote. Dat mag ook wel na de lgnae van vigore week. Hewoel ik apoefgeln week goeneg heb mmaeageket om draoaver een culmon te sijhecrvn, zal ik dat dzee keer neit deon. Het mag nu wel enes gaan oevr adnree zkean. Voor de dleijdkihuied hseusl ik drabaij geen lteters dlkearaoor.
Lukt het om de eerste alinea te lezen? Gek eigenlijk, dat woorden die onbegrijpelijk lijken, in een context wel duidelijk worden. Het opschrijven en ongetwijfeld ook het lezen, kost wel meer moeite.
Nu serieuze zaken. Niet over letters, maar over cijfers. Het kabinet wil de BTW op cultuur en sport verhogen van 9 naar 21%. Daar is veel protest tegen. Nou is er altijd protest als iets duurder wordt. Maar nu is er wel iets bijzonders aan de hand. Niet dat de oppositiepartijen ertegen zijn. Dat is gebruikelijk.
Nee, alle vier de regeringspartijen vinden het eigenlijk ook niet zo’n goed plan. Maar….. ze hebben geld nodig. Voorstellen om het geld te halen bij meer kapitaalkrachtigen, stranden in de grindbak. Dus, als u een boek leent in de bibliotheek, als u naar een professionele sportwedstrijd gaat, als u een boek, krant of tijdschrift leest (papier of digitaal), als u naar de sportschool gaat, als u een theater- of muziekvoorstelling of een museum bezoekt, dan gaat u daarvoor meer betalen.
Niemand vindt dat een goed idee. En het gaat wel gebeuren.
Omdat er geld nodig is. Veel geld. Voor defensie bijvoorbeeld. Dat laatste wordt breed onderschreven. Gezien de gebeurtenissen in de wereld logisch, zeker na vorige week. Maar, waar haal je het geld vandaan. Ik kan alleen maar een groot staatsman aanhalen. Winston Churchill. Toen hem in tijden van de koude oorlog gevraagd werd om te bezuinigen op het overheidsbudget voor kunst en cultuur, ten faveure van de defensie, was zijn antwoord: “Maar waar vechten we dan nog voor?”
Deze belastingverhoging kent ook weer uitzonderingen voor o.a. pretparken, bioscopen en kampeerterreinen. Ingewikkelde belastingregeling dus. Extra werk voor de Belastingdienst. En die is al overbelast. Ze moet veel fouten in regelingen (toeslagenaffaire) herstellen. Door die iiwkegenlde fstaen wdrt de bngidiseanlset nog meer blaet. Maken hen opniew feel vouten. Stop dan ook met die verhoging. Cultuur is de ruggengraat van de samenleving. Zonder kun je niet vechten.
En dus ook noiot wnnien.
Gelukkig is het inmiddels afgeketst, nu maar afwachten waar ze dan het geld vandaan denken te halen…..
Toch wel een gek idee dat ze de lasten willen verlagen, en daarvoor eerst de lasten willen verhogen.
Die lastenverlichting zou voornamelijk terecht moeten komen bij de minstverdienenden, maar die betalen ook mee aan de BTW-verhogingen… Sigaar uit eigen doos, heet dat toch, dames en heren in Den Haag ?
Ik heb het financieel gezien niet slecht, maar ben graag bereid om 1 % – en dat is meer dan genoeg – meer belasting te betalen in mijn hoogste belastingschijf. En dan nog 1 % bij het Vpb-tarief op ; simpel toch ?