Bent u goed wakker? Dat is wel nodig om deze column te snappen. Maar als u het straks doorhebt, kan het u veel tijd besparen. Ik sta met een vriend op een camping. We willen een eind gaan fietsen en hebben maar één fiets. De fiets verdraagt geen twee grote mannen. In het dorp, 5 km verderop, kunnen we een extra fiets huren. U begrijpt, er ontstaat enige discussie wie naar het dorp gaat lopen en wie gaat fietsen. Ik heb mijn fiets meegenomen en hij niet. Dan lijkt het me duidelijk. Mijn vriend heeft een ander idee. We gaan beiden fietsen én wandelen. Met één fiets. Dat kan. En het gaat sneller, dan wanneer er eentje moet lopen. Ik zal het uitleggen. Let op!
Vriend vertrekt van de camping. Hij is eerst loper. Na 2 minuten vertrek ik op de fiets. Ik fiets de lopende vriend zo’n 300 meter voorbij, zet de fiets neer en ga dan lopen. Vriend komt bij de fiets aan en gaat nu fietsen. Hij fiets mij – ik loop nog – ongeveer 300 meter voorbij. Vriend zet de fiets neer en loopt door. Ik kom bij de fiets en stap op. Ga vervolgens vriend voorbij en zet de fiets verderop neer. Zo wisselen we steeds fietsen en lopen af. Tot we bij de fietsverhuurder zijn. Bent u er nog?
Het is een leuk experiment. Als ik moet lopen, en mijn vriend fietst me voorbij, dan kan ik zien dat hij verderop de fiets neerzet en zelf gaat lopen. Ik hoef eigenlijk maar een klein eindje te lopen en kan weer even fietsen. Dat het ook nog sneller gaat kan ik gemakkelijk bewijzen. Als ik 5 km moet lopen doe ik er een uur over. Maar nu fiets ik een deel van de route. Het kost dus sowieso minder tijd dan een uur. In ons geval ongeveer 40 minuten.
Op deze manier heeft geen van beiden alleen hoeven lopen, het is gezelliger en we zijn eerder in het dorp. Belangrijk dingetje: als je de fiets onderweg op slot wilt zetten, moet je alle twee een sleutel hebben.
De rijwielhandel verhuurde geen fietsen. We hebben dit experiment dus op de terugweg nog een keer moeten uitvoeren.
Nu ik toch bezig ben in de categorie begrijpen. Afgelopen week las ik deze uitspraak van Einstein: Als een rommelig bureau een teken is van een rommelige geest, wat betekent dan een leeg bureau?
Als u een rommelig bureau hebt, vindt u daartussen vast pen en papier om ons experiment eens rekenkundig te checken. Misschien heeft u zo’n rommelige geest, dat het u niet veel kan schelen.
Heeft u een leeg bureau, dan zou ik als de wiedeweerga wat papiertjes zoeken en ons experiment narekenen.
Als dat niet lukt, dan heeft Einstein echt gelijk.