Gosse Jongstra: Pasen en Pinksteren

Columnist Gosse Jongstra is gefascineerd door schuivende seizoenen en streektradities.

Interessant? Deel het artikel

magnolia
Foto: Diny Heidenrijk

“Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen.” Dit zei mijn moeder wanneer ik iets wilde wat niet kon of mocht. Nu pinksterbloemen met Pasen bloeien begint het er toch op te lijken, dacht ik. Nou niet. Ik kwam erachter dat de naam pinksterbloem niets met Pinksteren heeft te maken. Het lila bloemetje heet zo omdat het bloeit als de pinken (eenjarige kalveren) voor het eerst de wei ingaan. Het verhaal vertelt niet of het zo is, dat de boeren wachten op de bloei van het plantje voor ze pinken de wei insturen. Trouwens, boeren met weilanden die eruitzien als een biljartlaken van raaigras kunnen dan lang wachten.

De natuur komt geurig en kleurig tot leven. Sleedoorn, krent, de heerlijk ruikende inlandse vogelkers, peer, de uitbundige magnolia. Wist u dat bij Groot Hoenlo op de Boskamp een komkommermagnolia staat? De vruchten lijken op kleine komkommers. De boom is zo’n 22 meter hoog, misschien wel de hoogste komkommermagnolia van Nederland. De boom staat langs het paadje tussen de vistrap en Groot Hoenlo. De bast is geschubd en licht bruin. Deze magnoliasoort bloeit wat later, in mei. Wel verrekijker meenemen. De bloei is klein en hoog in de boom.

Wie in Salland Pasen zegt, zegt paasvuren. Toen ik hier net woonde waren er twee hele grote langs de Eikelhofweg. Eentje op het land van Ten Have. De jongens hadden op de avond van het vuur een tentje opgetuigd waar je bier kon krijgen. Ik wou betalen. Nee, dat hoefde niet. Ik kon iets in een melkbus gooien. Voor mij, net verhuisd uit een grote stad, was dat opmerkelijk. Ik denk niet dat veel mensen die bus negeerden. Er werd eerder een royaal bedrag ingegooid. Bij Spijkerbosch was vroeger ook een hele grote stapel opgetast. We keken ernaar met twee kleine logeerkinderen. Ze waren erg onder de indruk van de enorme hitte die ons soms deed terugdeinzen.

Het vuur bij Ten Have wordt al een tijd niet meer aangestoken. Ook bij Spijkerbosch was het tijden rustig op Eerste Paasdag. Een aantal jaren geleden pakten de bewoners van Spijkerbosch, Eef en Heidi van Limburg Stirum, de traditie weer op. Met een bewust bescheiden afmeting van de paasboake.

Hadden ze een vooruitziende blik? Want tegenwoordig mogen de vuren niet meer groot zijn vanwege de stikstofregels. Afgelopen paaszondagavond kon een heftige bui het vuur van de Spijkerboschbult niet doven. Een warme gloed verspreidde zich richting omstanders. Oorspronkelijk werden de vuren ontstoken om de god Ostara (in het Duits heet Pasen Ostern) een offer te brengen. Het vuur als symbool van vruchtbaarheid en een nieuw begin. Pasen wordt ook wel het vruchtbaarheidsfeest genoemd. Vandaar dat gedoe met eieren? Ik had eieren van mijn loopeenden verstopt in een broedmachine. Op Eerste Paasdag kropen ze uit het ei. Paaskuikens.  Ik ga ze zelf voederen. Hoe oud moeten eendenkuikens eigenlijk zijn, eer die de wei in mogen? Ik denk met Pinksteren.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.