Gosse Jongstra: Onverklaarbaar

Columnist Gosse Jongstra is blij verrast door de snelheid waarmee Olst- Wijhe flexwoningen realiseerde maar voorziet problemen wanneer deze weer afgebroken moeten worden.

Interessant? Deel het artikel

Sallandwonen 230905 flexwoning 01

Ik was een weekend zeilen in it heitelân. In Balk leggen we aan bij het terras van het Badmeester Keimpe Paviljoen, aan het Slotermeer. Keimpe de Vos heb ik nog meegemaakt. Ik was een jochie van 10 jaar. Badmeester Keimpe ontbrak het aan een belangrijke vaardigheid. Hij kon niet zwemmen.

Ik verzin dit niet. Hij zag het als zijn belangrijkste taak om jongens en meisjes die nog niet konden zwemmen uit elkaar te houden. Het zwembad had een T-vormige steiger in het Slotermeer. Links de meisjes, rechts de jongens. Achter de dwarse steiger was het dieper en alleen voor zwemmers. Daar mochten (oudere) jongens en meisjes wel door elkaar zwemmen. Tja.

Keimpe droeg zomer en winter een driedelig manchester pak. Op het kalende hoofd een gleufhoed en daaronder een grote snor. Hij woonde in Balk in één van de vele stegen, die het dorp toen nog rijk was. Nou ja, rijk is een vreemde term in deze. In die stegen was op diverse woningen een bordje gespijkerd: ‘Onbewoonbaar verklaard’. Dan was het ook echt wel een krot.

Tegenwoordig zie ik die bordjes nergens. Zijn er geen krotten meer? Dat betwijfel ik. Dat doet me denken aan woongemeenschap de Hobbitstee in Drenthe. Ik werkte rond 1980 veel met ze samen. Eén van de opstallen had van de gemeente dat bordje gekregen. Maar de bewoners hadden het huis nog even nodig.

Het bordje werd omgetoverd tot: ‘Onverklaarbaar Bewoond’.

Uiteindelijk is het gesloopt en hebben de bewoners zelf een nieuw huis gebouwd. Met dezelfde stenen. Er was teleurstelling dat er tijdens de sloop geen enkel interessant object opdook. In de nieuwe muren kwamen flessen als isolatiemateriaal. Die stopten ze vol met allerlei geschriften en voorwerpen van die tijd. Het kostte overigens nogal wat moeite om de bouwwijze – die we nu duurzaam noemen – bij de gemeente erdoor te krijgen.

Voortvarender zijn gemeente Olst-Wijhe en Salland Wonen om in Olst en Wijhe in korte tijd 75 flexwoningen neer te zetten. Tijdelijke woningen, die 10 tot 15 jaar blijven staan. Benieuwd hoe lang tijdelijk is. Tegen die tijd zijn er geheid protesten tegen sloopplannen. Blijven ze vast ‘Onverklaarbaar Bewoond’. Het zijn huizen voor spoedzoekers, jongeren, en Oekraïense vluchtelingen. Het is snel geregeld.

Ineens kunnen procedures sterk ingekort. Kan dat niet wat vaker bij andere woningbouwprojecten?

Terug naar het terras in Balk. Terwijl ik van mijn biertje geniet, gaan mijn gedachten naar eind jaren ’60. Keimpe is met pensioen. Het zwembad is vernieuwd, de steigers gesloopt, een opgespoten strand. Met een echte badmeester. Ik rol in mijn mooiste vakantiebaan ooit. Ik word hulpbadmeester. Drie zomers lang. Mijn taken? Toezicht houden, potentieel gevaarlijke situaties voorzien (bv bij aflandige wind), motorboten uit het zwemgebied weren (met tact óf een grote bek) kinderen bij ouders terugbrengen, ruzies sussen, met fluitje patrouilleren. Ondertussen in de gaten houden welke leuke meiden van de camping komen. Want om 21 uur gaat het zwembad dicht en is de bardancing ernaast geopend.

U begrijpt na deze zoete mijmeringen is het toch onverklaarbaar dat het niet Badmeester Gosse Paviljoen heet.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.