Gosse Jongstra: Naakt

Columist Gosse Jongstra hoopt wereldvrede te bereiken, wanneer dictatoriale leiders naakt gaan tuinieren met elkaar of de legers voortaan naakt de oorlog ingaan.

Interessant? Deel het artikel

berlijnse muur pxhere

Van deze dag had ik nog nooit gehoord. De eerste zaterdag van mei is de Internationale Dag van het Naakt Tuinieren. Nou vind ik in m’n blootje zwemmen heerlijk. Maar zo in de tuin werken? Tussen de brandnetels heb ik toch graag wat bescherming. De meidoornhaag knippen, zonder doornen in je huid te krijgen, is met kleren aan al een uitdaging.

Natuurlijk zijn er ook andere, veiliger tuinklusjes. Als je dat zonder kleren wilt doen, ik vind het prima. Ik lees dat je geen grote tuin hoeft te hebben. Je kunt ook op je balkon in je blote tokus de geraniums verplanten. De dag is internationaal. Ik denk dan even aan de andere kant van de wereld. Waar het begin mei herfstig en koud is. Doe je dan ook mee? Maak je de tuin winterklaar? Ik vraag maar.

Wat is de aanleiding voor zo’n dag. Naturisme onder de aandacht brengen? Het idee dat je bloot dichter bij de natuur staat? Helpt het als je een speciale Dag uitroept? Doe je dan de volgende dag de kleren weer aan in de tuin?

Veertig jaar geleden had ik zulke gedachten niet. Als we met een groepje op de Loosdrechtse plassen gingen zeilen, dan hadden we op één van de eilandjes een picknick. In ons blootje. Achter wat struiken, dat wel. Anderen op dat eiland spraken er schande van. Wel moesten ze, nou ja mannen, opvallend vaak even langs ons lopen. Om te gluren naar die mooie jonge vrouwen. Ik heb ineens een rare gedachte. Hebben die schuttingen rondom achtertuinen misschien een functie in dezen?

Een totaal ander onderwerp waarover mijn mening is gaan schuiven. De wapenindustrie. Op mijn kamer hing vroeger een poster: “Stel het is oorlog en er gaat niemand heen.” Ik stond november 1989 tijdens de val van de Muur in Berlijn met een pikhouweel te bikken op het keiharde beton. De muur viel. We dachten dat de koude oorlog voorbij was.

Een vredig Europa lag voor ons. Dachten we. Begin deze eeuw begon Poetin sluipenderwijs met bezetten. Zuid-Ossetië en Abchazië afpakken van Georgië. De wereld keek toe. In 2014 de Krim bezet. De wereld keek toe. Dat smaakte kennelijk naar meer.

Nu proberen Oekraïense mannen en vrouwen Rusland tegen te houden. Ook ter bescherming van ons. En de wapens raken op. Europa treuzelt. Hulp komt op gang, maar (te?) laat. Rusland heeft een oorlogsindustrie opgebouwd. De machts- en landhonger is nog niet gestild.

Ik vond ooit dat mijn pensioenfonds niet moest beleggen in wapenproductie. Daarmee zijn ze inmiddels gestopt. Moet ze dat nu opnieuw doen? Want ik ben er niet gerust op. Immers, als de “andere” kant wel naar de oorlog gaat en wij niet, dan loopt het slecht met ons af. Nooit gedacht dat ik zo’n zin nog eens zou opschrijven. Misschien helpt het als we een Internationale Dag van het Naakt Oorlog Voeren instellen. Dan zie je niet meer wie bij welke troepen hoort. Is dat net zo naïef als mijn postertekst van vroeger? Misschien.

Maar wie weet gaan ze samen tuinieren. Naakt.

silhouhet vrouw pxhere

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.