Gosse Jongstra: LEF gevraagd

Columnist Gosse Jongstra wil daadkrachtig uit de perikelen rond het Landbouwakkoord komen.

Interessant? Deel het artikel

NMO

Wat een heerlijke geur. Het kruidenrijke grasland naast me is gemaaid. De afgesneden kruiden zorgen voor een heerlijke geurmelange. Ik ben benieuwd waardoor die geur zo sterk is. Natuurlijk is daar onderzoek naar gedaan door landbouwuniversiteiten. Het blijkt dat die specifieke geur komt van stoffen die een plant aanmaakt wanneer hij wordt aangevallen door bijvoorbeeld een insect, een schimmel of een maaimachine. Die stofjes zijn erop gericht om insecten, die afkomen op de verzwakte plant, af te stoten. Die – voor ons heerlijke – geur is dus een verdedigingsmechanisme. Nooit geweten. Er is ook verder onderzoek gaande om te kijken of dit mechanisme gebruikt kan worden bij milieuvriendelijke bestrijding van insecten, die het voorzien hebben op landbouwplanten.

Dat brengt mij bij het Landbouwakkoord. Of beter het akkoord dat er niet zal komen. Lange tijd was het de kracht van Nederland dat er veel werd overlegd tussen partijen met tegengestelde belangen. Het werd een werkwoord: polderen. Maar nu is een gedrocht van een overlegboom opgetuigd. Tweeënvijftig organisaties die aan acht zogenaamde overlegtafels zitten. Dat is nu een half jaar gaande. Vorige week moest het akkoord er zijn. Ook na 24 uur continu vergaderen (gekkenwerk; mag dat van de ARBO?) geen resultaat. En het wordt ook niet wat. Ja, heel misschien een erg waterig compromis, waarmee iedereen in feite ontevreden is en die het probleem weer een paar jaar vooruitschuift. Zo gaat het al zeker 30 jaar!

De verschillen tussen de partijen aan tafel zijn zo groot, dat er nooit een fatsoenlijk akkoord uit kán komen. Wat dan? Voor zo’n situatie hebben we een regering. Die heeft nu genoeg gehoord wat er speelt in de samenleving, die weet voldoende wat de doelstellingen zijn op het gebied van klimaat, stikstof, waterkwaliteit, landbouw, enzovoort. Nu komt het aan op visie hebben en dat omzetten in beleid. Lef tonen. Minister Adema van Landbouw lijkt me een aardige man. Zonder ballen. Die heeft minister van der Wal wel. Wat je ook van haar beleid vindt, ze staat ervoor. Er is weinig vertrouwen in deze regering, zegt u? Ja, maar dat betekent toch niet dat ze niets hoeven te doen. Deze regering is democratisch gekozen voor in principe vier jaar. Laat ze regeren en besluiten nemen. Tot de volgende verkiezingen. Dan volgt beloning of afrekening.

Ik las een paar voorbeelden van boeren die ‘natuurinclusief’ werken. Boeren wiens land grenst aan Natura 2000 gebieden exploiteren die stukken extensief. Een modern bedrijf met een melkrobot. En ook een ingenieus maai- en beweidingssysteem. Geen ruwvoer en krachtvoer van buiten het bedrijf. Minder vaak met de trekker het land op. Veel weidevogels en insecten. Het bedrijf is rendabel met productie van melk, kaas en vlees van blaarkoppen. En 70% minder stikstofuitstoot. (Volkskrant 20 mei jl.)

Ik weet ook wel dat die overlegtafels niet worden opgedoekt. Dan zie ik maar één oplossing: zet al die tafels in het weiland van een natuurinclusieve boerderij. Praten over de verschillen is verboden. Heb het over oplossingen. Kijk om je heen in dat weiland en maak een plan om dat voor grote delen van de Nederlandse landbouw ook mogelijk te maken.

DOE wat. Toon LEF!

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.