Ik had het woord niet eerder gehoord. Maar het bestaat. Er is een regel, dat landbouwgewassen als aardappels en mais op zandgronden voor 1 oktober geoogst moeten worden. Daarna moet een zogenaamd vanggewas gezaaid worden. Dat gewas, bijvoorbeeld wintertarwe, moet voorkomen dat stikstof (nitraat) uitspoelt naar het oppervlaktewater.
Voor de bedenker achter het bureau klinkt het logisch.
Zo niet voor de boer die over zijn akker loopt. Die ziet in september dat de aardappel nog niet genoeg tot wasdom is gekomen. Door een koud en nat voorjaar is de groei pas laat op gang gekomen. De pieper heeft wat meer tijd nodig om volwassen te worden. Hetzelfde geldt voor de mais. Onrijpe mais kan een koe pensverzuring bezorgen. En daarmee is koe noch boer blij.
Dat de politiek regels stelt aan bijvoorbeeld perioden waarin mest mag worden uitgereden, dat kan ik me voorstellen. Mest op het land buiten het groeiseizoen is regelrechte milieuvervuiling. Maar dat diezelfde politiek zich bemoeit met de oogstperiode is toch wel gortig. Het is aan de boer om te bepalen wanneer het gewas van het land gaat. Dat hangt af van de staat van het gewas: is het rijp genoeg? Het hangt af van het weer: dreigen de aardappels volgende week te verzuipen? Dan nu oosten. En omgekeerd. Is het de laatste week van september nat en in de eerste weken van oktober droog, dan later oogsten.
Wie bedenkt die kalenderlandbouw? De Tweede Kamer nam een motie aan om boeren twee weken extra tijd te geven. De Minister van Landbouw heeft dit, na veel gekreun, toegezegd. Maar het kwaad is al geschied. Het vertrouwen in de politiek heeft opnieuw een dreun gekregen. Zaken waarmee politici zich niet moeten bemoeien willen ze beheersen en bij zaken die ze wel zouden moeten beheersen faalt de politiek op vele fronten.
Hou toch eens op met dat geneuzel op – letterlijk – de vierkante meter. Buig je als politiek eens over de lange termijn. Op welke manier kan een duurzame landbouw gerealiseerd worden. Dat geeft duidelijkheid aan de boer en biedt oplossingen voor milieu- en klimaatschade.
In november heeft u de kans om op een partij te stemmen die een heldere toekomst schetst van Nederland. Een partij die de problemen echt wil oplossen in plaats van vooruitschuiven, of erger, ontkent. Een partij die weidser kijkt dan naar een vierkante meter en die verder kijkt dan een paar jaar. Zeker, het is een stemadvies. Maar u bepaalt toch echt zelf welk hokje u rood kleurt. De datum waarop dit moet gebeuren is ook hier door de politiek vastgesteld.
Nu maar hopen dat het geen onrijpe oogst oplevert.
Kalenderlandbouw is inderdaad ’te gortig’. Dat ontstaat om de wantrouwende overheid middelen bedenkt om doelen te dienen. Het doel is dat er oip tijd andere gewassen verbouwd moeten worden om uitspoeling van stikstof te voorkomen naar het grondwater. Dat grondwater van ons land heeft de slechtste kwaliteit van heel Europa. En de Kaderrichtlijn Water stelt als eis dat we nog heel wat moeten bijschaven om aan gezonde eisen (gezond voor ons lichaam) te voldoen. Dus reken er maar op dat er nog veel meer maatregelen komen!!!
Die plantjes die stikstof vasthouden zijn ook bedoeld om uitspoeling van landbouwgif te voorkomen. Op aardappelen gaat twee keer per week de gifspuit overheen…